Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Tud valaki segíteni? A bíróság megállapította a gyerektartást, de a volt párom nem fizeti. Ilyenkor hova kell menni vagy mit kell csinálni? fórum

Tud valaki segíteni? A bíróság megállapította a gyerektartást, de a volt párom nem fizeti. Ilyenkor hova kell menni vagy mit kell csinálni? (tudásbázis kérdés)

18. Tázi
2012. szept. 12. 15:05
Van 2 kiskorú gyermekem,az ex férjem épp a büntetését tölti várható szabadulása 2014 nyara,a bíróság a válási végzésben nem tudta kötelezni exemet a gyerektartásdíj fizetésre mert nincs jövedelme a börtönben.Fejenként 10000 ft gyerektartást kötelezi fizetni szabadulását követő 1. napjától... Ilyenkor mit tudok tenni? Ebben az esetben is megelőlegezi az állam ha kérelmezem? Előre is köszönöm a válaszokat!
2011. jan. 9. 22:10

Gyermektartásdíj megelőlegezése

Ideálisnak mondható esetben a gyermek/ek/ után járó, a bíróság által megállapított összegű gyermektartásdíj havi rendszerességgel érkezik a különélő szülőtől. De mit tegyünk, ha mégsem és a hiányzó összeg súlyosan fenyegeti a gyermek ellátását? Az ilyen helyzetben nyújthat segítséget a gyermektartási díj megelőlegezésének lehetősége, melyet a lakóhely szerint illetékes gyámhivatalban lehet kezdeményezni. Az eljárást kezdeményezheti a gyermek törvényes képviselője, vagy maga a nagykorú gyermek. Abban az esetben járható ez az út, ha jogerős bírósági ítélettel rendelkezik a gyermeket nevelő szülő, mely ítélet vonatkozik a vagyonjogi helyzetre és a tartásdíjra is. Külföldi bíróság ítélete alapján megállapított tartásdíj esetén fontos, hogy nemzetközi szerződés, vagy viszonosság rendelkezzen az eljárásról. További feltétel még, hogy a tartásdíj behajtása átmenetileg lehetetlen /a gyámhivatal a behajthatatlanságot a gyermektartásdíj fizetésére kötelezett személy ellen lefolytatott eredménytelen végrehajtást követően állapítja meg/ legyen és, hogy a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó jövedelem alatta legyen az öregségi nyugdíjminimum kétszeresének.

Részletes információkért kattints a következő linkre Családjogi törvényEz a hivatalos változat, a [link] oldalról!

16. 9e36cbb27b (válaszként erre: 12. - Dd3e671f6a)
2011. jan. 2. 19:46
Igen ám, de ezt cak akkor előlegezik meg illetve visszamenőleg 6 hónapra, ha már van egy végrehajtói végzésed, miszerint nem sikerült behajtani rajta/tőle a pénzt!!
15. kiscsibe kicsibe (válaszként erre: 13. - Caravell)
2011. jan. 2. 18:30
Bűntettnek bűntett, de ha leültetik, attól fizetni még nem fog. MEGELŐLEGEZÉS PEDIG NEM LÉTEZIK, csak abban az esetben, ha a végrehajtó kiadja az igazolást, hoyg nem végrehajtható a pénz behajtása. Viszont ha van pl egy 1/2 tulajdonrésze egy 30 nm-es lakásban, akkor ez máris megdőlt, ugyanis az árverezhető, így az adósság behajthatónak minősül.
14. kiscsibe kicsibe (válaszként erre: 10. - Nusika74)
2011. jan. 2. 18:27

Az Állam csak akkor előlegezi meg, ha a végrehajtó kiad egy olyan papírt, hoyg nem végrehajtható a kívánt összeg, mivel nincs jövedelme, nincs terhelhető vagyona, és nincs sem ingatlan, sem ingó a nevén, amit árverezni lehetne.

Az első lépés, a Bírósághoz való fordulás. (A rendőrség mehet ezzel egyidőben, de az nem gyorsítja meg, mivel ők is csak annyit tesznek, mint a végrehajtó, azonban vele ellentétben letiltási joguk nincs) A Bírósági beadványban szerepelnie kell, hogy hol dolgozik a legutóbbi tudomásod szerint, és kérni kell a közvetlen fizetési meghagyás kibocsátását! Ha nem tudod hol melózik, akkor azt kell írni, hoyg ismeretlen a munkahelye.

Ha nem vezet eredményre a fizetési meghagyás (magyarán nem dolgozik, így nem tudják a jövedelemből levonni) akkor lehet kérni a végrehajtást, de ezt is írd bele a keresetbe, így egy kalap alatt az is megvan, és nem kell a teljes procedúrát húni a levelezéssel. A végrehajtó amint megkapja, ő is elkezdi vizsgálni a jövedelmi viszonyokat, és ha nem fizet, akkor terhelik az ingó, majd az ingatlan vagyonokat.

Nekem 3 évembe telt, hogy a közel 1 milliós adósságból 450ezret beszámítottam neki az autója fejében. Az adóssága gyűlik, ő továbbra sem fizet. A következő a házának az árverése lesz.

Nagyon hosszú, lassú folyamat, aminek semmi garancia nincs a pozitív kimenetelére. (pl kiadja a Bíróság a meghagyást, vonják is, azonban munkahelyet vált, de a letiltásról szóló papírt nem adja le, akkor kezdődik az egész előlről)

13. caravell (válaszként erre: 9. - Vica009)
2011. jan. 2. 18:20
Jah, a legegyszerűbb és leggyorsabb a rendőrség: a gyerektartás a kiskorúnak jár, a nem fizetése az kiskorú elleni bűntett.
2011. jan. 2. 18:15
A lakóhelyed szerint illetékes gyámhivatalhoz fordulj a gyermektartásdíj állam általi megelőlegezése érdekében. Ők határozatban megállapítják neked és majd gondoskodnak a behajtásáról.
2011. jan. 2. 18:01
Kérheted a gyermektartásdíj megelőlegezését. Ezt írd be a keresőbe.
10. Nusika74 (válaszként erre: 5. - 9e36cbb27b)
2011. jan. 2. 18:00
Ha fél évig nem fizet egy fillért sem ,akkor kérvényezni kell és az állam megelőlegezi neked 3 évig a gyerektartást(kb 10000ft-ot a semminél ez is több)és majd ezt az összeget+ a végrehajtást behajtják rajta mint apehk tartozást.Ha nem törleszt az államnak akkor börtönbe kerül.
2011. jan. 2. 17:59
Menj a rendőrségre,1 hónapon belül intézkednek.
2011. jan. 2. 17:57

Az én exem sem fizeti a gyerektartást, már lassan 2 éve.

Tavaly szeptemberben kértem végrehajtást (júniusban váltunk el, a gyerekelhelyezéses tárgyalás márciusban volt), mivel nem volt jövedelme, a végrehajtó ráterhelte az ingatlanra - amiből azóta sincs pénzünk, de a házra terhelődik folyamatosan.


Én nem mentem panasznapra, csak küldtem a bíróságnak egy levelet, hogy kérném ilyen-olyan alapon a végrehajtást, és kicsivel később levél jött a végrehajtó irodájától, hogy elkezdik az ügyet.

2011. jan. 2. 17:51
A hugom most van ebben a helyzetben és egy végrehajtó iroda intézi neki,elég eredményesen.
2011. jan. 2. 17:35
gyámügy?
2011. jan. 2. 17:33

Bírósághoz kell fordulni panasznapon, és azok hivatalból intézkednek afelől hogy a végrehajtó megkeresse a munkáltatóját, szükség esetén a címét stb... is kinyomozzák. És ettől kezdve ők elintézik hogy a munkáltatója vonja a pénzt.


Feljelentés... hmm... én 2009 aug. végén feljelentettem ex-et, a vége annyi lett hogy 2009 nov. végén kapott egy bírósági figyelmeztetést, és felmentették azon kívül a vádak alól mert ez annyira kis mértékű "bűntény", hogy ez a társadalomra nem jelent veszélyt.


Nekem most van ismételten egy végrehalytói végzés, ami kb 1 hónapja készült el.

Minden tartozását összeszedték neki, csak az a gond, hogyha a munkahelyére nem megy be (magyarán igazolatlanul hiányyzik, táppénz, fizetés nélküli szabadság... ebből annyira keés jövedelme keletkezik, hogy még ha a felét is leonják havonta neki, akkor is nagyon soká fog letelni a hátraléka.


És sajnos ilyen téren ő bármikor ki tud bújni hogy nem jár be rendesen dolgozni. Kifogást pedig sajna bármit kitud találni miért nem ment dolgozni és miért lett csak ennyi a fizuja.

2011. jan. 2. 17:24

ha van papírod róla,nos beslattyogsz rendőrségre azt előállítják...sőt újra tárgyalják sőt kötelezik!

gyorsított tárgyalást csinálnak,igaz addig behívogatják rendőrségre de egy idő múlva előállítják

minden hóban jelentsd fel ezért!

2011. jan. 2. 17:23
Félévente feljelentést kell tenni a rendőrségen aztán az ügy kimenete attól függ tudják e neki tiltani valami jövedelemből vagy sem,ha nem van e a nevén ingatlan,telek,kocsi bármi.De félévente meg kell tenni a feljelentést.
2. 57aa4ea1e8 (válaszként erre: 1. - Suzi28)
2011. jan. 2. 17:22
A birósághoz kell menni, aki letiltatja a fizetéséből, már, ha van neki.
2011. jan. 2. 17:19
Sziasztok ki tud nekem segiteni a biroság meg álapitota gyerek tartást de a volt párom nem fizeti .Ilyenkor hova kell meni vagy mit kel csin

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook