Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Termőföld elővásárlási jog fórum

Termőföld elővásárlási jog (tudásbázis kérdés)


10. semleges (válaszként erre: 1. - Máté4)
szept. 6. 10:28
Próbáljátok meg, ez szerintem így jogtalan és nyerészkedni akar. 5 évig nem adhatná el csak ha adózik utána.
szept. 6. 09:44

Szia mennyi idő volt a kifüggesztés vége után mire meg tudtátok, hogy nem lett a Tiétek a Föld?

Bocs pont ez van nálunk is érdekelne köszönöm 🙏

aug. 1. 20:45
Nincs mit, szivesen.
7. Máté4 (válaszként erre: 6. - L.luiselotte)
aug. 1. 20:18
Köszönöm szépen.
aug. 1. 19:52
Ahogy a 3 hsz-ben is irtam, az 5 évet elsősorban illetékmentesség céljából vállalják, az illeték a vételár 4 százaléka. HA az 5 éves tulajdonbantartást -a vállalás ellenére megszegi, akkor az illetékhivatal azonnal kinyomja az elengedett illetéket, én, bár ilyen területen dolgozom, de más büntetésről nem tudok. Azért persze feldobni a kamaránál, egy próbát megér hogy már eleve rosszhiszeműen élt az elővásárlási jogával, stb.
5. Máté4 (válaszként erre: 3. - L.luiselotte)
aug. 1. 19:34

Szia! Köszönöm a válaszod. Mi nem vagyunk földművesek, neki pedig azért volt elővásárlási joga, mert 20 km-en belül lakik. Ezt el is fogadtuk, de most, pár héttel később hirdeti az ingatlant. 4. hozzászólásomban idéztem az eredeti adásvételi szerződésből, ide is átmásolom:


"A vevő feltétel nélkül, visszavonhatatlanul vállalja, hogy a megnevezett termőföld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja és ennek során eleget tesz földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig a 2013. évi CXXII. törvény 13. paragrafus (3) bekezdésében foglalt eset kivételével más célra nem hasznosítja."


Azért gondoljuk, hogy nem adhatja el, mert ezzel egyrészt átengedi a termőföld használatát, nem maga használja, nem tesz eleget földhasznosítási kötelezettségének, másrészt 5 éven belül más célra hasznosítja.

4. Máté4 (válaszként erre: 2. - Amaunet)
aug. 1. 19:15

Szia! Köszönöm a válaszod. Nem tudom milyen pályázatra gondolsz, nem volt pályázat. Azt el is fogadtuk, hogy elővásárlási joga van, de az adásvételi szerződésben, amit eredetileg velünk kötött az eladó ez áll:

"A vevő feltétel nélkül, visszavonhatatlanul vállalja, hogy a megnevezett termőföld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja és ennek során eleget tesz földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig a 2013. évi CXXII. törvény 13. paragrafus (3) bekezdésében foglalt eset kivételével más célra nem hasznosítja."

Az SZJA része már nem a mi ügyünk, az sem, hogy talál-e vevőt. Csak azt szeretnénk tudni, hogy van-e esélyünk, ha a visszaélést jelentjük az önkormányzatnál és a kamaránál. Mivel pár hét után hirdeti az ingatlant, egyértelmű, hogy ilyen célból vette meg.

3. l.luiselotte (válaszként erre: 1. - Máté4)
aug. 1. 17:56
Ti nem vagytok földművesek, elővásárlási jogotok min alapult vagy nem is volt ? MIvel a megyei földhivatal bírálja el az elővásárlási jogosultágot, gondolom hogy az elővásárló megfelelt a feltételeknek. Az a szabály, ha földműves vásárol, vállalhatja / de nem kötelező / hogy 5 évig nem idegeniti el a földet, ezesetben nem kell illetéket fizetnie. Ez 2013-ban az uj földtörvény idején nagy kedvezmény volt, de ma már éppen a mobilitás miatt nem kérik ill nem vállalják ezt az 5 év kötöttséget. KIfizetik a 4 százalék illetéket, és a tul. jog bejegyzés másnapján már el is adhatják, de a szerzéskori és eladási vételár közötti különbség után adózni kell.
2. Amaunet (válaszként erre: 1. - Máté4)
aug. 1. 17:42

Szia!


Gondolom, ő pályázaton kívül élt az elővásárlási jogával. Így őrá nem vonatkoznak a pályázatban kiírt feltételek a jövőbeni értékesítésre vonatkozóan.

Azt hiszem az önkormányzat és kamara sem tehet ellene, ha elővásárlási joggal élt. Persze, megér egy kört utána járni.

Nem tudom (most nem is nézek utána), hogy termőföld esetében hogyan kell adózni az eladást követően, de ebben az esetben sem lesz nagy bevétel, ha még a vásárlás évében eladja. Kérdés az is, hogy talál-e ilyen emelt áron vevőt rá?

aug. 1. 17:16

Segítséget szeretnék kérni hozzáértőktől. Termőföldet szerettünk volna vásárolni, de a kifüggesztés ideje alatt jelentkezett elővásárlási joggal rendelkező földműves, így övé lett az ingatlan. Ez néhány hete történt, azóta megtudtuk, hogy már árulja is az ingatlant, persze jóval drágábban. Kérdésem az lenne, hogy megteheti ezt? Azt a tanácsot kaptuk, hogy éljünk panasszal az önkormányzatnál és a kamaránál, mert egyértelmű, hogy nem a föld művelése, hanem nyerészkedés volt a célja, visszaélt az elővásárlási jogával. Lenne értelme megpróbálni vagy már nem tehetünk semmit?

Köszönöm a segítséget.


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook