Tanköteles, beszédhibás a gyerekem! (beszélgetés)
Te le merted írni azt, amit én kimondani is félek, miszerint a gyereket hátrányosan is érheti ez az egész cécó - köszönöm!!!
Persz nem árt az egy gyereknek sem ha még egy évet marad,de mit látod minden gyerek más.az én fiam is dadog de neki semmi problémája az írással.Érdekes dolog ez a dadogás.A te fiad hány éves?Észrevettem hogy bármit visszakérdezek mintha nem hallanám és akkor elmondja hiba nélkül.És csak a magánhangzókat nyújtja.
Ez is igaz, de ha a gyereknek nem hangsúlyozzuk ki, hogy a beszédhibája miatt marad még oviba, akkor szerintem nincs gond.
Az én fiamnak a helyesírásban gondot okozott egy ideig a dadogása, mert ugye, hogy tanítjuk? Mondd ki! De jobban jártunk ha nem mondta ki:)
A lényeg szerintem, hogy vegyük kicsit lazábbra a dolgokat, mert a gyerek is érzi ha rágörcsölünk valamire és az neki rossz lesz.
Az én kisfiam is beszédhibás.Most 3.osztályos.Mi vártunk egy évet mert az ovónéni is azt javasolta,mondván nincs még készen ez a gyerek az iskolára,meg amúgy is csak gondjai lennének....hát hagytam még egy évet.De nagy kár volt!!!Első perctől kezdve kimagaslóan teljesít,szeret suliba járni ami az oviról nem mondtattam el.Sem a magyar,sem az olvasás nem okozott neki gondot,ahogyan a számolás sem,mindíg a legjobbak között van.Mi elfogadtuk így és a környezete is.Beszédhibája még mindíg van,igyekszünk kiküszöbölni továbbra is de nálunk semmi gondot nem okozott ez!Nekem így utólag az a véleményem,hogy azért a gyerek sok mindent leszűr abból ami körülötte történik.És azzal is némileg tisztában lesz,hogy miért is marad le a suliból.Ez szerintem nem ösztönzőleg hat inkább fordítva.Fontos hogy a gyerek azt lássa,hogy a beszédhibájával együtt ő ugyanolyan okos,értékes gyerek csak kicsit más.De nem vagyok szakember,ez csak az én véleményem...tapasztalatom,mert minden gyerek más és más.
Annyiból talán jobb így, mert nálunk egyértelmű volt az oviban maradás (a fiam sem akart nagyon suli menni, jgy az óvónő azt ajánlotta, hogy mindenképp maradjon, mert jót tesz neki), de néhány hónappal később már simán mehetett volna, mert érdekelte is, de már nem csinálhattuk vissza a döntésünket.
Természetesen nem volt hátránya belőle, de akár mehetett volna. És tényleg csak 3-4 hónapról beszélünk.
Nálunk Debrecenben A hallássérültek iskolájában van beszédjavító osztály. Az unokaöcséim ide járnak. Javaslom nézz körül hátha a ti környéketeken is van ilyen.
Ha érdekel később szívesen írok róla de most sietnem kell...
Nem, nekünk nem kellett semmi hozzá.
Igen, nagy valószínűséggel úgy lesz, ahogy írtad. Várunk tavaszig, addig rákapcsolunk itthon is, ahogy csak tudunk (persze a gyerek beleegyezésével), és majd akkor remélem könnyebben el lehet majd dönteni.
Köszönöm, ennek a könyvnek is utánanéztem hirtelen. Ti használtatok a könyvhöz valamit segédeszközként?
Értelek.
Nekünk az én is tudok beszélni című könyvünk volt, amiből a logopédus mindig adott feladatokat otthonra.
Majdnem 1 év van a suliig, én biztos, hogy most nagyon sokat gyakorolnék vele és kb. a szülinapjára ki is derülne, hogy javult e annyit, amennyi a sulihoz kell. Azt gondolom, ha még akkor is ilyen rossz a helyzet, akkor kérvényezheted, hogy később kezdhessen, bár azt veszem észre, hogy te azt szeretnéd, hogy menjen. Mérlegelni kell, hogy a gyereknek melyik az előnyösebb és aszerint tenni.
Egy hallókészülékszaküzletben csinál az audiológus hallástesztet. Egy hangszigetelt kis helyiségbe kell beülni, amin van egy kis ablak. Kint ül az audiológus. Fejhallgatón keresztül különböző hangfrekvenciákon sípoló hangokat játszik le. Ha hallja az ember, akkor felemeli a kezét. TB által támogatott a hallásvizsgálat, a kórházban vagy egy hallókészüléküzletben egyaránt igénybe lehet venni. Én elvinném a gyereket, csak hogy megnyugodjatok, hogy minden frekvencián rendben van a hallása.
Ha másért nem, hát azért jó megcsináltatni hogy max a javaslatban benne lesz hogy logopédiai intézménybe vegyék fel. Így nem fogják csúfolni az osztálytársai.
Köszönöm! :) Ma ebéd után megyek az oviba a gyerekért, rá is fogok kérdezni.
Megnéztem neked. A nyomtatvány neve: Szakértői válemény iránti kérelem. Az ovival együtt kell kitölteni, de ha Te úgy látod jónak, akkor kötelesek továbbítani a kérelmed.
Nem. Pontosabban nem is tudom, hogy mi konkrétan a hallásvizsgálat. A logopédus felmérte a gyereket, amikor szeptember végén sikerült végre hozzákerülni, és Ő csinált rengeteg feladatot a gyerekkel, hogy minél jobban rálásson ugye a gyerek állapotára. Ennél többet senki nem csinált, illetve nem is ajánlgatnak errefelé, ahol mi lakunk semmit sem.
Erről az új törvényről azt hallottam, hogy azért rugalmasabb. Tehát szerintem ha úgy alakul még maradhat egy évet. De lehet rosszul mondták nekem.
Nekem vane egy barátnőm, 3 kisfia, ott meg az "ő" a gond, nem bírják kimondani. PEdig anyuka meg apuka is tisztán és szépen beszélnek. Tehát a minta ott van előttük és mégis.
Voltatok hallásvizsgálaton?
Attól még ugye a szakértői lehet azt mondja, hogy menjen, úgysem Te döntöd el most már. Én a helyedben úgy készülnék, hogy megy suliba, aztán ha mégsem, akkor játszhat még egy kicsit.
Szia Viki!
Az én nagyfiamnak hiperséggel együttjáró részképesség-problémái voltak. Az egy dolog, hogy az értelme felől közelítitek a témát, de ilyenkor a mozgásfejlesztés is nagyon fontos, mert a probléma,h az agyban bizonyos összekapcsolódások nem alakultak ki. Az egyik mozgásforma a pörgés (pl hintában nem előre-hátra, hanem betekered és kiforog). Ahová mi jártunk (nevtan és maszek fejlesztés), volt tölcsér, amiben 3d-ben tudták megforgatni, illetve felfüggesztett háló, amiben magzatpózba kucorodva összevissza lehetett himbálni, forgatni.
Mindenképp fejlesszétek amennyire lehet suli előtt, mert hiába oké az intellektusa, ha a beszédhiba miatt egyszerűen nem tudja megkülönböztetni a hangzókat, akkor az borzalmas kudarc lesz neki! Nem könnyű a helyzeted, hogy jól dönts, de szerintem még időben vagy!
Nekem logisuliba járt, amiért hálás vagyok az égieknek, hogy kéznél volt, mert nagyon jó alapozást kapott ott és kiscsoportban, hozzáértő tanítónénik keze alatt nem csak kudarc éri őket, mint egy sima osztályban.
Sok sikert!
Nagyon szépen köszönöm!! :)
Igen, most már menniük kell, mert megváltozott a törvény. Nem lenne olyan a beszéd, amilyen. :S Most mondta hétfőn a logopédus, hogy maradhatna mégis egy évet az oviban még, úgyhogy ez a plusz 1 ovis élet nekünk még "új", és most így nem tudom, hogy mit csináljak....
Tanítóként engedném iskolába. Ha csak pár hibája lenne a beszédben, akkor azt mondom, hogy nem is problémázok ezen, a lányomnak is van beszédhibás osztálytársa, fiú, soha senki nem csúfolta. Viszont a zárt "á" és a hadarás is nehezíti a dolgokat. Mondjuk az "á" elég szépen alakul, sokat gyakorlunk ezen.
Beszédhibásan nem adnám iskolába, mert megnehezíti a tanulást! Viszont van még idő, ha tudsz otthon Vele foglalkozni, akkor ajánlom a Montágh Imre: Mondd ki szépen c könyvet, ebből Te is tudsz Neki segíteni!
Mondd ki szépen. Na már írni sem tudok:-(((
Ezek szerint határesetnek érzi jelenleg. De hidd el, ha otthon is elkezdesz vele foglalkozni, akkor pár hónap múlva teljesen rendbe jön. Főleg ha tudja is milyen hang van ott. Én minden nap kb 1 órát foglalkoztam vele. Na nem úgy, hogy leültünk szigorúan, aztán hajrá. Tükör előtt nyelvtorna. Felmegy a lift, lemegy a lift, orosztlán megnyalja a száját és még sorolhatnám, szókártyáztunk, mondókáztunk, bingóztunk (mondani kell neki a szavakat, akkor kapja meg a kártyát), csináltuk a Lexi könyvet, na meg Játszunk beszédet, Mond ki szépen, Cserebere, Szil szál szalmaszál, Játék a hangokkal. Meg rengeteg meseolvasás, beszélgetés. Ja és persze a mozgás. az is remekül fejleszti a beszédet. Úszás, lovaglás van nálunk.
Igen, ezt valahogy elfelejtik egyesek, logopédus létükre, a beszédet mozgással is lehet, sőt kell fejleszteni!
Montágh Imre : Mondd ki szépen c. könyvét ajánlotta a logopédus nekünk is. 2.000 Ft körül van az ára, s minden nagyobb könyvesboltban kapható.
Szerintem nem érted a gondját. Ő is szeretné ha maradna oviban, de nem teheti!!!! A 6 éves gyerekek a hülye iskoláztatási törvény miatt iskolakötelesek. Nem akkor küldöd már a gyerekedet iskolába amikor úgy gondolod.. hanem amikor kötelező. A lányom majdnem 8 volt mikor kezdte (költöztünk és nem akartam iskolát váltani neki. szeptemberben kezdte, decemberben töltötte a 8-at) a nagygfiam is 7 éves volt.. a kicsinek meg 6 évesen mennie kéne..:(
További ajánlott fórumok: