Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Tanácsok és trükkök a kreatív alkotáshoz cikk

Tanácsok és trükkök a kreatív alkotáshoz

A legelterjedtebb hobbi technikák közé tartozik a dekupázs és a scrapbook, amiről legtöbben hallottak és láttak ilyet, ha nem is készítettek még. Néhány gondolatot érdemes megismerni velük kapcsolatban annak, aki szeret kézműveskedni.
Tanácsok és trükkök a kreatív alkotáshoz

A scrapbook jó módja az emlékek megőrzésének, fotók, belépők, prospektusok, apró tárgyak is felhasználhatók, albumot, naplót, képet készíthetünk; a dekupázst használati és dísztárgyakhoz is alkalmazhatjuk, képtől bútorig. A technikákra töméntelen weboldal áll rendelkezésre, gondoltam most olyan tanácsokat szedek össze, ami nekem bevált, könnyítési, spórolási ötletek, saját és másoktól tanultak, nem kötelező nyilván, de főleg kezdőként jól jöhet.:)

Az utóbbi években sok technikát, dekupázst, tegolát, minizést stb. kipróbáltam, majd fotóinkból szerettem volna megőrizni, így kezdtem nézegetni a scrapbookot. Gyönyörű és elég magas árú holmik sorakoznak a polcokon/webáruházakban. A chipboardnak nevezett kartonmintákat-feliratokat, öntapadós címkét, szalagot, bélyegzőt lehet díszítésre használni, gombokat, sokféle gyöngyöt-bigyót.

- Ha szoktatok eBayről vásárolni, pár száz Ft-ért lehet kapni akrilbélyegzőt, sablont, mintalyukasztót, gyöngyöt, fémkarikát, stb. ingyen postával. Ügyelek olyan árban maradni, ha elveszne ne érjen kár, sajnos a tengerentúli csomagnál benne van a pakliban, én 50x rendelésből egyszer jártam így eddig.

- Lehet kapni százforintos boltokban, drogériákban ívekben matricát, újságok melléklete is szokott lenni, a játéknyomdák is jól használhatók.

- Szilikon bélyegzőkhöz akril tömböt használunk, ami megtartja a mintát, ez átlátszó, vastagabb plexi lapocska különféle méretben több száz, nagyobbak ezer Ft-ért. Míg nem volt, egy üres CD tokot használtam, megfelelt a célra.

- A festékek, paszták felviteléhez festőkés, az élek hajtásához simítókés helyett megteszi műanyag kártya, pl. lejárt vásárlói kártyák.

- A mistet, szórófejes festéket-tintát messzebbről fújjuk, ha engedi a minta, mert a papír hullámosodhat tőle, le lehet nyomatni pár napra könyvekkel, ráragasztani vastagabb alapkartonra, ha hullámos lesz.

- Újságpapírral sokan védik az asztalt, de ha alapozok pl. dobozt, én vastagabb nejlont, műanyag mappát teszek alá, ez nem fog beleragadni! Idővel megtanul az ember a kifeszített ujjain tartva alapozni, de óhatatlan, hogy leérjen, legalábbis száradásnál.

- A megfelelő anyag használata fontos, ha nem akarunk kukázni! Pl. repesztőlakkra csak oldószeres befejező lakkot használunk, megfolyik a vizes alapú és az alatta levő rétegből feloldhat (úgy néz ki, mint az elhíresült Krisztus-freskó, amit a „restaurátor” Moncsicsivé varázsolt :)) lecsiszolni lehet, de nem öröm. Jobb hobbis áruházakban az összeillő termékeket egymás mellé listázzák ki segítségként.

- A műanyag alapra csak hozzá való akril alapozó lesz jó, sima primerrel csúnya és ledobja magáról az alapanyag, körömmel is le lehet vakarni.

- A barkácsragasztó karton, balsafa, sztirol ragasztáshoz remek, pl. a Stangert évek óta használom, viszont feloldhatja a nyomtatott papírok mintáját, sajnos saját tapasztalat! Papírragasztó stiftet vagy kartonragasztót használjuk hozzá.

- Az akrilfesték vízbázisú, de száradás után nem oldódik vízben! Lehet kapni akril lassítót, és akriloldót is, bár tapasztalatom szerint régebbi festéknél kutyafülét se ér. Az oldószeres lakkot és üvegfestéket alkoholos hígító, az antikoló pasztákat a terpentin oldja fel. Ne öntögessünk kisüveges vegyszert, gyógyszertárban lehet kapni pár Ft-ért fecskendőt, hobbiboltban csőrös flakont, károsíthatja a felületet és a bőrt, ha kifolyik.

- Szeretem a lapos, műanyag sörtés ecsetkészletet, aminek átlátszó műanyag nyele van, mini nyújtófaként is szolgálhat.:) Jó minőségű ecsetet muszáj, kevés idegesítőbb van, mint szálakat szedegetni a festékből, lakkból.

- Szintén bevált nálam az élek, részletek finomcsiszolásához a drogériában kapható négyoldalú reszelő, jobb fogni, mint a lapokból vágott darabkát.

- Maszkolószalag mindig kell. Használható a felületek kitakarására és stencilek, minták rögzítésére, ha óvatosan húzzuk le, nem szedi vissza a festéket. A stencilhez kapható ragasztóspray több ezer Ft-ért bevallom, nekem úri huncutság. Jó a pici széthullott alkatrészek, flitter stb. felszedésére is, ha az ujjunkra tekerjük.

- Kisebb stencilt készíteni is lehet házilag, ha egy műanyag mappa szélére lyukasztóval mintákat vágunk ki, virágot, lepkét, masnit, stb.

- A többrétegű lakk több nap! is lehet, mire kiszárad, ha érintésre száraz pár óra múlva, ne higgyünk neki, ajándékba készülő tárgynál főként vegyük figyelembe! Láttunk összeragadt, soha ki nem nyitható dobozt, a tető alá műanyagot (ecsetnyél) jó betámasztani, ha nem tudjuk szétszedni, ez nem ragad bele. Vannak anyagok, pl. repesztőlakk, amit lehet siettetni hajszárítóval, de a többségnek ideje van, amit ki kell várni.


Sok mindent lehetne írni, egy mintadarabon részletezni, ha valakit érdekel. Naponta jönnek ki újabb anyagok, pénzben és időben követni, aki nem hivatásszerűen foglalkozik vele lehetetlen, de nem is szükséges. Azt gondolom, bár a kreatívkodásban jó, hogy szívünknek - és mások szívének:) - kedves dolgokat lehet készíteni, elsősorban kikapcsolódás, „terápia”, kezeljük így és legyünk magunkkal elnézőek az első hibáknál.
Írta: niit, 2018. július 6. 09:35
Fórumozz a témáról: Tanácsok és trükkök a kreatív alkotáshoz fórum (eddig 5 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook