Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Scrapbook-lap 7 lépésben cikk

Scrapbook-lap 7 lépésben


A kreatív lelkületűek jól tudják, hogy gyakran a legnagyobb gonddal készített dekupázs-doboz vagy keresztszemes terítő is egy doboz mélyén köt ki. A kreatív emlékalbum garantáltan nem porosodik majd meg, az egész család kedvence lesz, és karácsonyi ajándéknak is kiváló! Ha sietünk, még el is készülünk vele.

Összeállítás 7 lépésben


Témaválasztás

Az elképzelt témához válasszunk ki olyan képeket, amelyek a legjobban ragadják meg a pillanatot, ugyanakkor jól passzolnak egymáshoz. A képek száma a képek méretétõl és a témától függ. Ha több fotót is meg akarunk örökíteni, az összeállítást tervezhetjük kétoldalasra. A scrapbook összeállítás középpontja lehet akár egyetlen jól megválasztott fotó is, de ez inkább a nosztalgia-albumokra vagy olyan speciális témákra vonatkozik, mint az esküvõi album.


Nekem a cambridge-i témával nem volt túl nehéz dolgom, mivel minden kép hasonló tónusúra - szürkésbarna meg egy kis zöld - sikerült. Olyan képeket igyekeztem választani, amelyek felidézik azokat a helyeket, ahol jártunk, és azt is, hogy a hideg ellenére mennyire jól éreztük magunkat!


Megfelelõ árnyalatú papírok

A kiválasztott fotókat tanácsos magunkkal vinni,amikor megvesszük a hozzá illõ papírokat. Kiválaszthatunk egy domináns színt a fotótól, és ahhoz illõ, hasonló árnyalatú papírokat, vagy éppen ellenkezõleg, választhatunk komplementer színeket.


Alátét

Miután eldöntöttük, melyik fotó lesz az összeállításunk középpontja, ráragasztjuk az alátétet. Az alátét lehet egy vagy több réteg. Én a két fõ fotó alá egyrészt egy nagyon vékony fekete réteget ragasztottam, majd mindkettõt egyetlen darab zöld kartonra ragasztottam, így kialakítva az összeállítás fókuszpontját.


Cím és kommentár

Válasszunk ki egy találó címet és fogalmazzuk meg a kommentárt. Tervezzük meg ezek méretét és azt, hogy hova kerülnek az oldalon. Próbáljuk feljegyezni azokat a részleteket, amelyekre a jövõ generációi kíváncsiak lehetnek.

Én a fõcímet és a kommentárokat számítógépes dokumentumból nyomtattam, de akinek szép egyenletes a kézírása, az nyugodtan írhatja kézzel.


Elrendezés

A fotókat az alátéttel, a szövegeket és a címet rendezzük el az oldalon. Próbáljunk ki több elrendezést, egészen addig, amíg kiegyensúlyozott oldalt nem kapunk.

Én a központi fotók mellé 3 kisebb képet is választottam. A képeket fényképszerkesztõ programmal kicsinyítettem le. Hasonló hatást érhetünk el kiemelõ vágással is.


Díszítõk vagy emléktárgyak

Ha van megmaradt számla, belépõjegy, pénz vagy hasonló emléktárgy, akkor azt is szerkesszük bele az oldalba. Ha nincs semmi ilyen, akkor különbözõ díszítõkkel egészíthetjük ki az oldalt, és adhatunk textúrát a lapnak.

Mivel az én összeállításom háttere elég mozgalmas, nem akartam sok díszítõvel túlzsúfolttá tenni, ezért 4 fekete teli fejű csõszegecset és egy apró mûanyag képkeretet választottam. Az utóbbiba a cím fontjával beleírtam az évszámot is.


Ragasztás

A lapon elrendezett elemeket leragasztjuk. Figyeljünk a ragasztás sorrendjére. A folyékony papírragasztók helyett hasznéljunk stiftet vagy kétoldalas celluxot, ezek nem teszik hullámossá a papírt. Legutoljára erõsítsük az oldalra a szegecseket es kiálló díszeket.


Szerző: Darics Erika

Forrás: http://www.scrap.hu
Írta: Katus1, 2006. november 21. 18:43
Fórumozz a témáról: Scrapbook-lap 7 lépésben fórum (eddig 2 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook