Szavak, amitől feláll a szőr a hátadon!! (beszélgetés)
Félénk nem szokás ilyen szlenget használni, függetlenül attól, hogy ki nyomja elsőnek kézbe a mobilt. Már 15 éve is cikinek tartották a gyerekeim, ha valakinél látták.
Az is tanítható viszont, hogy a szlengnek (legyen az mobilos, grundon, diszkóban használt, bármilyen) nincs helye az irodalom házi feladatban vagy dolgozatban.
A mobiltelefon nem hibás. Az az élet velejárója már.
Kösz a korrekt választ! :-)
A magyartanár vért izzad, mert őt "szigorú kontroll" kötelezi. A gyermek számára ugyanakkor teljesen elfogadhatatlan, hogy miért nem felel meg a tanárnéninek, -bácsinak valamely sms-szöveg, amikor ezen él már 6 éves kora óta.
Nem tudom, felétek mi a szokás, de azért nemigen tudom elképzelni, hogy a tanárnéni, -bácsi nyomja a gyermek kezébe az első mobilt. (Attól kezdve pedig megy a ve1él, vok, h és társai.)
Én helytelenítem ezt a nagy fene toleranciát is.
Bárki bármit csinál, jó úgy is. A tanárnak nincs érve, miért kellene egyáltalán tudni a nyelvhelyességi szabályokat.
Itt is olvastam már: én így írom, ha nem érted, hámozd ki.
Azért gondolom, mert szerintem ha nincs szigorú kontroll a szabályok betartatására, ha nincs elvárás a tanár részéről, akkor egy útkereső kamasznak mindegy lesz, hogy használ-e az írásában sms szlenget vagy sem, és akkor onnantól már használ is.
Bár azt nem tudom, hogyan is értetted pontosan, hogy az ismerősöd vért izzad, mire helyre teszi a szavakat.
Nyilván nem őt bíráltam.
Miért lenne az?
Aki használja, azt nem érdekli, hogy kettes vagy hármas lesz magyarból.
Nem mindig rövidítés miatt történik. Pl. köcce, jácci szavakat le lehetne írni ugyanannyi fáradsággal.
Mondjuk engem nem sokat zavar, nem kapok ilyen sms-eket.
"Elfogadott , sokak által használt kifejezés."
Elég csodálatos, hogy így gondolod.
Az viszont egyenesen tragikus, hogy a "hogy" "h" lett mára, a "meg" "+". Stb., stb.
"Elfogadottan" és "általánosan".
Teljesen megértem.
Az én időmben már azért hatalmas "karó" járt, ha valaki egy "ö" betű pontjait megoldotta egy laza vonallal.
Szvsz. A szerény véleményem szerint kifejezés rövidítése. Általában chaten vagy fórumokban használják udvariasabb, óvatosabb véleményformálásra.
Elfogadott , sokak által használt kifejezés.
Akkor lehetne akár "eszvéesz" is?
És az milyen szó?
Azért ennyire mégsem kéne sietni! (Szerintem.)
Most olvastam a másik fórumon a jelentését. Sose jöttem volna rá magamtól.
Mindig az szpsz jut eszembe róla. 😀 Azt tudom, mi 😀
További ajánlott fórumok:
- Ha felállsz a gép mellől mit fogsz csinálni?
- Összetett szavak szólánca
- Van olyan szó, amit ha meghallasz, a szőr feláll a hátadon?:D
- Személyek, akiktől feláll a szőr a hátadon...
- Ki az a híres vagy hírhedt ember, Celeb, akitől feláll a szőr a hátadon és miért?
- Van olyan szó, amit ha meghallasz, a szőr feláll a hátadon? - de jó értelemben!