Szavak, amitől feláll a szőr a hátadon!! (beszélgetés)
Szerintem nem szőrözés kérdése.
Anyanyelvünk nagyon gazdag, bátrabban lehetne élni a lehetőségeivel a beszűkítés helyett.
Ez a "kézműves" sör nekem is szúrja a szemem. A sör végtére is nem mű, mint alkotott tárgy.
Én szeretem a sört, és volt szerencsém már valódi finom házi sört is kóstolni, de kézművesnek nem tudom mondani.
Még a házi szappan sem kézműves, habár ha valami díszítést öntenek-formálnak bele, akkor talán határeset... De akkor nem mosdóanyag értelemben említem.
Örülök, hogy így reagálsz. Én még gyerekkoromban a népmesékből ismertem a "kürtő" szót, később a kürtőskalács neve logikusnak tűnt.
Sokan nem tudják a magyarázatot, és akaratlanul szegényítik a magyar szókincset. Ha valaki hajlandó okulni, akkor picit jobb lett a világ. Ha szabad ekkorát mondani... :D
Nos, akkor rossz neked. :D
valahogy engem nagyon kevés ilyen dolog irritál, szar lehet azoknak akik ilyen piszlicsáré dolgokon "szőröznek" :D
Nekem az szúrja a szemem, ha az adott süteményt így írják, így ejtik, ahogyan Te itt alább.
Semmi köze nincs a kürthöz a kalácsnak.
Mert nem kürtÖskalács az ártatlan, hanem kürtŐskalács.
Lásd: [link]
Az itt található bármelyik magyarázat jó. A kürtőskalácsot is egy bővülő hengeres formán sütötték.
Másolom: "A sütemény neve a tűzhelyek kürtőjére utal, hiszen a csonkakúppalást alakú, friss, gőzölgő sütemény kürtőre emlékeztet. Ezt a véleményt osztotta Szabó T. Attila kolozsvári magyar nyelvész, történész, irodalomtörténész és néprajzkutató: „...mikor a hengerről leveszik, az egész sütemény egy darabban egy körülbelül 25–30 cm hosszú kürtő-, illetőleg cső-alakú kalácsfélét képez. Minthogy ezt a kalács-kürtőt a családtagok és vendégek elé ilyen alakban teszik, s a fogyasztók a szalagszerűen szakadó tésztát ilyen jellegzetes alakjában látják, nyilvánvaló, hogy a névadási szemlélet csak a kalácstészta kürtő alakjából indulhatott ki”. (Wikipédia)
Detto
Es mindenki leszolt h hogy lehetek ilyen erzeketlen mikor ezt szova mertem tenni...
😲
További ajánlott fórumok:
- Ha felállsz a gép mellől mit fogsz csinálni?
- Összetett szavak szólánca
- Van olyan szó, amit ha meghallasz, a szőr feláll a hátadon?:D
- Személyek, akiktől feláll a szőr a hátadon...
- Ki az a híres vagy hírhedt ember, Celeb, akitől feláll a szőr a hátadon és miért?
- Van olyan szó, amit ha meghallasz, a szőr feláll a hátadon? - de jó értelemben!