Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Svédországi magyarok topicja! fórum

Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)

1077. 25d4b44717 (válaszként erre: 1074. - Virag32)
2012. jan. 1. 01:59
Kérsz egy kis pezsit :-):-)?
1076. 25d4b44717 (válaszként erre: 1074. - Virag32)
2012. jan. 1. 01:57

Amúgy ebben az évben te vagy az első:-):-):-:-)

Puszi :-)

1075. 25d4b44717 (válaszként erre: 1074. - Virag32)
2012. jan. 1. 01:52
BUÉK kedves. Virágocska :-)
1074. virag32 (válaszként erre: 1068. - 25d4b44717)
2012. jan. 1. 01:32
Igen.Mint mindenhol.Buék.:-)
1073. Troge
2012. jan. 1. 01:00
Picit elirtam :D god nytt år!!!!! ;)
1072. Troge
2012. jan. 1. 00:59
Boldog új évet mindenkinek!!!!!!! :) går nytt år!!!!!! :)
1071. 25d4b44717 (válaszként erre: 1069. - Burgying)
2011. dec. 31. 21:30
Kellemes szilvesztert :-)
1070. pritta
2011. dec. 31. 21:14
BUÉK
1069. burgying (válaszként erre: 1068. - 25d4b44717)
2011. dec. 31. 21:01
Na,még ilyet :D B.U.É.K.
2011. dec. 31. 20:52
Mit nem olvastam itt (is)? A magyarok mindenütt nyírják egymást?
2011. dec. 31. 20:25

BÚÉK!- Mindenkinek, és (nagy kalappal) szerencsét!

Gondolok Rátok Is!!!!éjfélkor.

Mulassatok jól... Puszi!

2011. dec. 30. 08:52
Boldog ujevet kivanok mindenkinek, jo egeszseget, ami a legfontosabb, szerencset, es beket!
1065. virag32
2011. dec. 29. 19:52
Hááááát, őszintén szólva a pesti svéd nagykövetséget nem igazán ajánlanám, fogalmuk sem volt a legegyszerűbb kérdésekről sem.......Pedig utólag nézve abszolút nem kérdeztem nehezeket.
2011. dec. 29. 12:32

BÚÉK Mindenkinek!

-mire vágyhat az ember?- ,,, hogy soha ne érezze azt, hogy elveszett...valahol s valamikor...

DDDD

1063. badra7
2011. dec. 29. 10:39

Szia Viru!

Én a helyedbe a magyar OEP-et vagy a Svéd nagykövetséget mindenképp felhívnám! Két telefon és sok infót kaphatsz szerintem :)

1062. virag32
2011. dec. 29. 09:40
Szerintem úgy van,h ez a papír arra kell,ha kint is akarsz orvoshoz járni,gyest kapni,stb.Szerintem biztos,hogy ha csak azt szeretnéd,hogy elmehess sürgősségi ellátásra,ahhoz bőven elég az EU-kártya,hisz ez az értelme.
1061. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1057. - Virag32)
2011. dec. 29. 09:08
Köszi, a szándékot is...
1060. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1058. - Badra7)
2011. dec. 29. 09:07

Szia, keresem a linket, hogy letöltsem ezt a nyomtatványt, de nem nagyon találom :(

Amúgy azt írják róla hogy ez akkor kell ha kint dolgozunk és pl gyes kellene. Nem nagyon értem...

1059. virag32
2011. dec. 28. 17:20
Bocsánat,ezzel nem voltam tisztában,akkor mindenképpen utána kell járni,nehogy gáz legyen belőle.
1058. badra7
2011. dec. 28. 15:44

Szia Viru!

Stockholm pont a legdrágább hely az összes közül és nekem mindenki azt mondta eddig, akivel beszéltem, hogy ott lehet a legnehezebben lakást bérelni. :( Délen sem könnyű, de jobban van rá esély...

Ez a papír pedig a személyi számhoz kell ha még nincs melód, mert anno a bevondorlási hivatalban nekünk is azt mondták, hogy elég az EU-s TB kártya, de az új törvényváltozás miatt már az előbb említett papír is kell. Hidd el nem véletlenül mondom neked a fontosságát! Mindenképpen szerezd be mielőtt kiutazol, mert innen intézkedni nagyon nehéz, mi a bőrünkön tapasztaltuk. És lehet ha sürgősségi ellátásra szorulsz akkor jó a TB kártya, de te is hosszútávon szeretnél maradni, nem mint turista. Sajnálom, hogy ilyen drágán akarnak szállást biztosítani.:(

1057. virag32
2011. dec. 28. 15:28
Igyekszem utánanézni itt Göteborgban a lehetőségeknek,és körbekérdezek mindenképp.Amúgy igen,az EU-kártya jogosít a sürgősségi ellátásra,az bőven elég eleinte.
1056. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1054. - Virag32)
2011. dec. 28. 15:21
Stockholmba megyünk, de ha valami csoda történik és máshol lenne bármi lehetőségünk, lassan már csak a szállás is ebbe a kategóriáéba esik, akkor oda megyünk. Lappföldre is kiköltöznénk, csak maradhassunk.
1055. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1053. - Badra7)
2011. dec. 28. 15:20

Szia,

ööö Virág vagyok, Viru :)

Szóval tudom, hogy nagyon drága, pont ezért vagyok kiakadva. 250 korona per fő per éj. Benne van egy szoba két ággyal, a folyosón a fürdő és használhatjuk a konyhát. A hostelek ugyan ennyibe kerülnek, de ott nincs konyha. Én is úgy gondoltam, hogy ennyi egy havi bérleti díj és még egy magyar nő meg is igérte, hogy aházukban van egy egy szobás garzon ami kivehető és akkor ezt nekünbk is lehet rajta keresztül. Na ebből nem lett semmi. És még vannak hasonló történeteim. Ti honnan szereztetek lakást?

Az E104-es papírról most hallok először. Nem elég az eus tb kártya????

Amúgy Stockholmba megyünk elsőnek, de ha nem sikerül szállást találnunk akkor lehet hogy pár nap után odébb állunk. Ennyi pénzünk van, megpróbáljuk a lehető legjobban beosztani és a lehető léegtöbbet kihozni ebből az útból. Nagyon lelkes vagyok és fel vagyok dobva, hogy végre lépünk egy kézzel foghatóüt, de iszonyatosan el vagyok keseredve hogy semmit sem tudok elintézni, hogy egy nyamvadt lakást nem tudok kibérelni itthonról...

1054. virag32
2011. dec. 28. 14:59

Szia!Én is csatlakozom,hogy ez bazi drága,nekünk ennyi a havi lakásbérleti díjunk Göteborg belvárosában!!Gondolom

A "magyar testvérek"így akarnak nyerészkedni mások nehézségein,aranyosak.Melyik városba készültök,hol keresgéltetek eddig?

1053. badra7 (válaszként erre: 1052. - 7a3d971c41)
2011. dec. 28. 14:01

Kedves Vírus!

5000 korona 10 napra nagyon sok pénz!!! Egy két szobás lakás bérleti díja kerül annyiba… Melyik Magyar házzal vetted fel a kapcsolatot?Szállás ügyben én igaz nem tudok neked segíteni, mert mint írtam mi is csak egy hónapja vagyunk kint és nekünk sincs még fix helyünk. De egy nagyon fontos dolog eszembe jutott, aminek mindenképp járj utána mielőtt kijössz! Szóval személyi számhoz vagy ad az a munkáltató igazolást, hogy ő alkalmaz téged, vagy pedig az magyar OEP-től kell egy E104-es nevezetű papír, hogy van Mo-i érvényes biztosításod, mert amíg nincs munka, addig a svédek az eü ellátásról nem fognak gondoskodni és az adóhatóságnak ez nagyon fontos! Remélem tudtam valamit ezzel segíteni. Mivel itt sok a törvényváltozás és a szigorítás, az, aki 5-10 vagy annál több éve él kint, ezzel már érthetően nincs tisztába, hogy most hogyan működik. (kivétel ha nem ott dolgozik) Nekünk is mondták, hogy pár éve könnyebb lett volna a személyi szám megszerzése is. Pont ezért mindenkinek más a története a személyi számmal kapcsolatban.

Mikor mi itt keresgéltünk melót, hallottunk olyan sztorit is, hogy valaki két hétre kijött otthonról, hogy munkát vállal és új életet kezd itt de semmi lehetőség nem adódott. Elfogyott a pénze, már szállása sem volt csak a jegye a visszaútra és addig az egyik magyar vállalkozó biztosított neki két napig alvóhelyet az üzletben… Elég megdöbbentő történet volt 

1052. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1049. - Badra7)
2011. dec. 28. 13:06

Szia,

köszi, hogy írtál, nem veszed el akedvübnket sem :) Sajnos nem kalandvágyból lépjük ezt meg. Januártól a családunk bevétele itthon a családi pótlék és a gyes...

Sajnos pénzünk nincs, összesen fél millió forinttal indulunk neki, ez kint nem elég túl sokáig. Pont ezért nem visszük a gyerekeket sem, egyikünk 10 nap után hazajön hozzájuk, a másikunk marad amig van pénze.

Ezzel a szállás dologgal is egyet értek, csak azt mondja meg nekem végre valaki, hogy hogy a fr...ban lehet itthonról egy nyamvadt kis garzont kibérelni legalább, ha senki sem válaszol egy levelemre sem?! A legtöbb hirdetésen le is írják, hogy kell svéd jövedelem, aki nem az meg tojik ránk, gondolom inkább kiadja egy helyben lévő embernek.

A Magyar Házzal felvettük a kapcsolatot, 5000 korona lesz kettőnknek 10 napig a szállás!!!! Ez majdnem ahavi keretünk amit szállásra szántunk... Szóval hogy is intézzek itthonról szállást? Ha valaki végre megmondaná, nagyon hálás lennék, tényleg!

Már itt is kiveséztük, de leírom megint, mert úgy néz ki megint túl hiszékeny voltam, sok emberrel vettem fel akapcsolatot és mindenki ígér mindent, olyat amit nem is kérnék magamtól, de amikor odáig jutunk, hogy akkor indulnánk és kéne a konkrét segítség, akkor valahogy senki sem válaszol... Hogy mik vannak! Lassan úgy érzem, hogy a kedves honfitársaim többet ártanak mint segítenek, mert sokszor félrevezetnek, én pedig vagyok olyan hülye naív, hogy el is hiszem, hogy a szállással pl nem lesz gondunk.

Tavasz óta csak ebben a témában nyomozok, minden energiánkat ez köti le, aminek tudtunk utánajártunk, sajnos a házat nem tudtuk eladni, így tartalék nélkül kell elindulnunk, de megyünk és remélem, hogy sikerül, mert ha nem fogalmam sincs mit fogunk itthon csinálni.

Mi meg sem próbálunk a szakmánkban elhelyezkedni, nincsenek igényeink sem már. A lényeg, hogy legyen munka és szállsá és maradhassunk. Aztán majd szépen felépítjük a saját kis életünket, megtettük már egyszer itthon, megtesszük ismét.

Mindenkinek örülök aki leírja a tapasztalatait, sok információval szolgál és erőt merítünk belőle. Remélem nektek is sikerül mihamarabb elhelyezkedni és a személyi számot megszerezni, tiszta szívvel kívánom mindenkinek aki éppen az új életét szervezi, hogy sikerüljön, és el tudjon jönni ebből a nyomorult országból, de innen még azt is nehéz...

1051. Kerék68 (válaszként erre: 1050. - Virag32)
2011. dec. 28. 01:50
Itt is :)
1050. virag32 (válaszként erre: 1049. - Badra7)
2011. dec. 27. 20:40
Igen,sajnos ezért írom én is elejétől fogva,hogy svéd nyelvtudás nélkül egy százalék az esély munkát kapni.:-(Viszont ez a szivatás,hogy személyi szám nélkül viszont nem járhatsz SFI-re,ez a 22-es csapdája.:-(Akinek van félretett pénze,annak érdemes egy intenzív svédtanfolyamra beeuházni a Folkuniversitetet keretein belül,mert ott nem kell a személyi szám,kb.90 000 Ft.Lakást mindenképp kiutazás előtt,otthonról érdemes intézni.Sajnos a kezdet általában mocsok nehéz itt.
1049. badra7 (válaszként erre: 1038. - 7a3d971c41)
2011. dec. 27. 18:23

Kedves Vírus82!

Most olvasgatom a fórumot és felkaptam a fejemet arra, amit írtál. Mi egy hónapja jöttünk ki úgy, hogy a szállásunk pár hónapig megoldott. Ittartózkodásink van, de a személyi számot még nem kaptunk meg a törvényváltozások miatt és így sokmindenbe belekötnek. Januártól pedig állítólag megint szigorítanak. Az ittartózkodásival pedig annyit érsz, hogy 3 hónapnál tovább maradhatsz, de még egy bankszámlát sem tudsz nyitni és még egy telefonelőfizetést sem tudsz rendelni. Mi állást keresünk most ezerrel, sok helyre beküldtük az Önéletrajzunkat, van ahova személyesen mentünk, de a személyi szám hiánya és a kevés nyelvtudás miatt nem alkalmaztak eddig. Továbbá a személyi szám megléte után tudod csak a nyelvsulit is elkezdeni (SFI) Fekete munkát vállalhat az ember, de ha ellenőrzés van és kiderül a dolog azonnal mehetsz a reptérre és irány vissza Mo . Az árak itt magasabbak. pl. élelmiszer, benzin, ruhák stb. Persze ha jó akciót fogsz ki a boltban akkor lehet hasonlót áron is találni termékeket mint otthon, de nem ez az általános. Soraimmal nem a kedvedet akarom elvenni, sőt! Csak arra felkészíteni, hogy mire számíthatsz jelenleg bevándorlóként. Minden kezdet nehéz és mi is bizakodunk, hogy azért egy hónapon belül meglesz a személyi számunk és akkor talán kaphatunk munkát. Csak annyit szeretnék javasolni neked, hogy legyen tartalék pénzed az induláshoz, ami kitart két-három hónapig és legalább a szállást intézd el otthonról valahogy, hiszen írod, hogy két gyerekkel jössz. És persze legyen kitartásotok. Bízom benne, hogy sikerülni fog és szerencsétek lesz. Remélem nem veszed rossz néven, hogy az eddigi tapasztalatainkat megosztottam veled.

2011. dec. 27. 16:18

,csakis azért, hogy Mindenki képben legyen: Mo-n születtem 1947-novemberében; a Tisza-és a Hortobágy vonalán...'

:))

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook