Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » Segítség vastagbél-daganatos betegeknek cikk

Segítség vastagbél-daganatos betegeknek


Hazánkban a vastag- és végbélrák, mint diagnózis, valamint a sok esetben ezt követő sebészeti beavatkozás után az úgynevezett sztóma viselése még tabunak számít, azt a betegek általában szégyenként élik meg. Magyarországon évente több ezer embernek fordul meg, ill. fel emiatt az élete.
Segítség vastagbél-daganatos betegeknek

A rákbetegség diagnózisa nem csak a betegnek, a családjának, hozzátartozóinak is sokkot jelenthet. Nem könnyű feldolgozni, ezt a még ma is sokszor halálos ítéletnek hangzó szót, pedig segítséget csak úgy adhatunk a betegnek, ha bízunk.


Sajnos még ma is nagyon keveset tudunk a rákbetegségről, főleg az olyan fajtáiról melyek valamiért kellemetlen témát jelentenek, mint például a vastag- és végbélrák, és valójában nem is akarunk róla többet tudni.


A legnagyobb segítség minden érintett számára az lehet, ha a legapróbb részletekig megpróbálják megismerni a betegséget, hogy mi fog történni az ellene való harc során, és mire lehet számítani a lépések során. Az az igazság, hogy amit ismerünk, attól nem félünk annyira. Az információk birtokában a hozzátartozók is több segítséget tudnak adni ha kell, hiszen nem állnak értetlenül, tehetetlenül a történések előtt, ami a betegnek is segíthet, hogy érezze, még mindig uralja testét, nem lett a ráké végleg.

Az újabb és újabb információk közös megbeszélése egy fajta hatalmat is jelenthet ebben a helyzetben, hiszen ha tudjuk mi a következő lépés, és mi az, ami azzal jár, nem ér majd meglepetés, és időben felkészülhetünk mindenre, ami a gyógyulás útján történhet.


Különleges helyzet ez, melyben nemcsak a beteget, hanem egy egész családot kell segíteni, hogy megértse és elfogadja ami történik, és mindannyiuk életét megváltoztatja.


Amiben alapítványunk segíthet:


A család és a hozzátartozók segítése, hogy elfogadják a betegséget, és teljes erővel segíthessék a gyógyulás folyamatát.


Táplálkozási tanácsadás a kezelések előtt, alatt és után, hogy a beteg a lehető legjobb fizikai állapotban csinálhassa végig a kezeléseket. Praktikák, melyekkel a kemo- és sugárterápia mellékhatásai csökkenthetők.


A műtét előtt álló betegek és a hozzátartozók felkészítése a sztómával való életre. A mindennapi élethez szükséges eszközök bemutatása, segítség a legmegfelelőbb kiválasztásában, hiszen ez is része az elfogadás folyamatának.


Táplálkozási és ápolási tanácsok a sztóma műtét után. Az olyan eszközök és lehetőségek bemutatása, melyek még könnyebbé tehetik a mindennapokat.
Írta: Van Holnap! Zsákos Alapítvány, 2012. június 11. 09:08
Fórumozz a témáról: Segítség vastagbél-daganatos betegeknek fórum (eddig 3 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook