Nem ugyanaz hivatalosan. Anyum szokott ültetni cukorborsót. Levesbe teszi. De láttam köretnek is recepteket. Gyakran olyan boltban sem tudják, hogy mi az, ahol vetőmagokkal foglalkoznak. Anyukám tudna mesélni, milyen nehéz volt beszerezni vetéshez, csak ezért vágom a témát.
A cukorborsó, bár botanikailag ugyanabba a fajba tartozik, mint a sima kifejtős borsó, mégsem ugyanaz. Nagy előnye, hogy a borsószemeket nem kell kifejteni és a borsóhéj, amely az összes, megtermelt szerves anyagnak kb. a 30%-á teszi ki, nem megy veszendőbe.
A borsóból méret alapján 3 fajtát tudunk megkülönböztetni:
Cukorborsó
Kifejtős borsó
Velőborsó
Sajnos nagyon gyakran hívják a sima kifejtős borsót cukorborsónak, így anyumnak is hosszú időbe telt, amíg tényleg cukorborsót tudott szerezni vetéshez, nem sima borsót, aminek a héja nem ehető.