Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Megcsináltam a naplót a virágaimról - akit érdekel! :)
köszi a válaszokat!
gondolom jól, ha élnek :-)
elég nehéz ilyesmiben tanácsot adni, mert mindenkinél másak a körülmények, hőmérséklet, pára.
ami általános, hogy ne álljon vízben a gyökér 1/2-1 óránál tovább, mert megfullad. direkt ezért van az az alsó kis perem is az átlátszó lepke-cserepek alján, hogy kiemelkedjek, meg ki tudjon folyni a fölösleges víz.
léggyökeret akkor hoz, ha párás a környezet, amiben tartod. szereti a magasabb párát.
kinőni a cserepet a sok fejlődő gyökérrel tudja, de nekem is van olyanom, ami 5 éve ugyanakkora cserépben él, csak a közeget cserélem benne évente.
nna. egy pár általános infó.
a gyökerek színe: az élő gyökér ha nedves, akkor zöld, ha száraz, akkor ezüstszürke. ez teljesen normális. két öntözés között szereti, ha kiszárad, tehát nem kell folyton zöldnek lennie. akkor van baj, ha barnás színűvé válik, mert akkor nagy eséllyel rohadni kezdett és élettelenné válik.
az, hogy egy évben csak egyszer virágzik, teljesen normális, különösen a régebbi nemesítésű növények esetében. ha kap elég fényt és megfelelő mennyiségű tápot, előbb utóbb virágozni fog. de nem szereti a túltápozást sem és érzékeny a közegben felhalmozódó tápsókra, ezért szokták ajánlani havonta egyszer beállítani a kádba és átzuhanyozni a közeget.
remélem segítettem :-)
már gondoltam rá, csak annyi "mutogatnivalóm" nincs sajna, ami szemrevaló
a zöldeken meg nincs sok változás, időnként 1-1 levél, hajtás
de nyitni fogok egyet
jó lenne tanácsokat kapni a nevelésükkel kapcsolatban, amatőr vagyok, inkább "érzésből" ápolom őket, meg a netről szerzek infót, melyik mit igényel, csak nálam valahogy nem mind úgy viselkedik, ahogy a nagykönyvben meg van írva...
bocsánat, még egy kérdés eszembe jutott:
a dendronak tudom, nem kell átlátszó cserép, de most olyanban van, amin vannak rések az oldalán, hogy a felesleges víz ki tudjon ott is folyni.
Ilyet kéne beszereznem, vagy jó a sima műa. cserép, esetleg vágjak magam rá függőleges rést?
na a fokföldi a másik mumusom
van 4-féle színű, az össze tele bőségesen levelekkel. 3 évente max 1-szer virágzik, a negyedik eddig asszem egyszer hozott virágot.
Arra rájöttem, hogy eddig kevés fényt kaptak, miután fényesebb helyre kerültek, a 3 ki is virágzott, a negyedik viszont megint nem... ő is iylen "nem-virágzós" fajta :)
pedig szép lila
egyikből sikerült levéldugványozással szaporítanom is, de bakker az is 2 hónap után, épp a héten hozta ki a kis levélkéit, már épp le akartam mondani róla, hogy nem él...
amúgy panelban lakom, az összes zöld levélnövényem (és sok van)tökéletesen érzi magát, csak a virágosak nem akarnak virágozni :D
Még legjobbnak a vitorlavirágokat mondhatom, 3 tő van, mind3 épp most virágzik, de úgy tudom, azoknak is lehetne egyszerre sok-sok virága is, nem egyszerre egy...
Lehet, hogy ez épp olyan "nemvirágzós" fajta :))) - jó ez csak vicc volt!
Én a helyedben vennék másikat, vagy tobbet is, hátha azzal tobb szerencséd lesz! Látod, az enyémen amin már csak egy virág volt és egy hónapja vettem, még az is nyílik és azon kívul kinyílt rajta még egy, a végén, a másik kicsi bimbócska leszáradt, de van najta még pici, remélem az is kinyílik majd! Nekem a konyhaasztalon van ez a lila, a fuggony védi az eros napfénytol, de azért kap elég fényt, úgy látszik tetszik itt neki!
amit virágosan veszek, annak nem tudok úgy örülni, mert nem az én érdemem a virág, és csak izgulok, mikor dobja le őket és megy tönkre nálam :(
eddig így jártam
ez az egy lepke maradt meg, de ez is csak leveleket hoz, nem virágot
a dendro tél óta van meg, mondjuk hajtások tekintetében most nagyon beindult, annak a virágzásra adok még egy fél évet, majd utána esek kétségbe, hogy az se virágzik... :D
azok is szépek nagyon
jaj én is szeretnék annyit, de nem merek venni, mert ez sem virágzik nálam, és még csak nem is tudom, mi lenne a jó, mit kéne még tenni értük