Önkéntes nyugdíjpénztár vagy nyugdíjbiztosítás (beszélgetős fórum)
Gondolom, sokan olvassátok nyugdíjasok a vonatkozó törvényeket. Itt egy cikk, hogy mire számítsatok.
"Nekem kiszámolták" Hogyan? Előre tudják, hogy minek milyen hozama lesz?
"Önkéntest annak érdemes kötnie akinek kevés a havi félrerakandó pénze"
Dehogy, sávos befizetés van. Minél többet fizetsz be, annál kisebb %-ot vonnak le működési költségnek.
Önkéntest annak érdemes kötni, aki nagyon egyszerű megoldást keres és relatíve nem sok ideje van a nyugdíjig (10 év vagy kevesebb).
mi / mibe fektet / befiz költség / éves folyó költség:
1, ÖNYP / magyar állampapír és részvény / 1-5% / ~0.5%-1%
2, nyugbizt / kicsi részvény és kötvény, sok befektetési jegy/ 1-2-3 évnyi befizetés!(jutalék az ügynöknek) / 2-4%
3, NYESZ / magyar részvény, kötvény, befjegy / 0 Ft / 1-2%
Hosszú távon:
A NYESZ-re ki kell választani néhány szimpatikus befektetési alapot, pl. 1/3 kötvényalap, 1/3 részvényalap, 1/3 abszolút hozamú és ezeknek a befjegyeit venni
Rövid távon:
ÖNYP
Nyugbizt:
Én soha nem választanám. Esetleg az Allianz életprogram/bónusz életprogram ajánlható, de a NYESZ-en ugyanazt a befektetési modellt le lehet másolni olcsóbban pl. a KBC-nél, vagy lehet venni magyar kötvényalapot + BUX etf-et, ezzel az ÖNYP-t lehet másolni nagyjából.
Nekem van, kezdetben még a munkahelyem fizette, mára már a dolgozók. Ki mennyit akar, tud. Kb. 16-17 éve nyitottam, apránként emelem a díjat. Valóban van rá adókedvezmény és megnevezhetsz kedvezményezettet is, tehát örökölhető.
Szerintem nem rossz.
8 évem van a nyugdíjig.
Van ahol a munkaltato cafeteria keretein belul fizeti helyetted a megtakaritast, de ott nincs 20%os adojovairas - kizarolag a maganszemelyi befizetesk utan ervenyesitheto a 20%
Lehet havonta is fizetni, evente 1x is, kinek hogy jobb.
En is maganbefizetokent ismerem a rendszert, minden evben kuldenek igazolast a befizetett osszegekrol amit az adobevallas megfelelo soraban kell feltuntetni.
En onkentes nyugdijat fizetek magam utan, 20% eves adokedvezmennyel kombinalva (evi max 750.000 befizetesig igenyelheto)
Azaz befizetsz havi (peldaul) 10.000 forintot, az eves szinten 120.000 + az adobevallaskor visszakapsz 24.000 amit ujra be tudsz fizetni az onkentes szamladra.
12 ev alatt az 288.000....
Melyiket érdemes választani?
kb. 12 évem van a nyugdíjkorhatárig?
További ajánlott fórumok:
- Önkéntes nyugdíjpénztár megszüntetése, a 10 éves várakozási idő után, de hogyan?
- A magánnyugdíjpénztárban levő hozamot ki lehet venni? Úgy mint esetleg az önkéntes nyugdíjpénztár hozamát.
- Önkéntes nyugdíjpénztárból ki lehet venni a pénzt?
- Hogy kell az önkéntes nyugdíjpénztárságból adójóváírásra jogosító tételt feltüntetni az adóbevallásban?
- Önkéntes nyugdíjpénztárból hány év után lehet felvenni a befizetett összeget adómentesen?
- Önkéntes nyugdijpénztári kifizetés 10 év lejárta után hogy müködik?