Nem issza a vizet (beszélgetés)
Hajaj...hat nagy bajok vannak itt az tuti, de elsosorban a forumindito fejeben. De nem hibaztatom erte, nem tunik az orvosa valami segitokesznek. Azon kivul hogy paraztatja hogy a tokeletes sulyu gyereke tul kicsi.
Kedves forumindito, ha meg jarsz erre akkor most figyelj!
Nagyanyaink is megmondtak mar hogy a gyereknek fel eves korara kell megduplaznia a sulyat! Na ugye a tied 5 honapos korara megduplazta. Nem tudom honnan veszi az orvosod hogy 8 kilonak kene lennie 5 honaposan!! Minden egeszseges baba a szuletesi sulya alapjan egy novekedesi gorbet kovet. Ugy tunik a te orvosod nincs ezzel tisztaban. Szoval a gyereked 6 honaposan is kevesebb 6 es fel kilo korul kene lennie. Egy evesen pedig 8 es 8 es fel kilo kozott.
A masik dolog hogy 4-5 honapos gyereknek nincs szuksege 2 orankenti etetsre. Amire szuksege lenne az anyatej vagy rosszabb esetben tapszer! Egyebkent nem csoda hogy nem evett sokat, hiszen nem volt ehes! Mindegy, mert ezen mar tul vagyunk, csak latom hogy ezen is paraztal eleg sokat. Ja, ha teletomod cukrozott joghurttal, kakaoval meg nem tudom meg mivel akkor ne csodalkozz hogy nem fog rendesen enni "normalis" kajat.
Miutan 4 honapos csecsemot nem tudtad kanallal etetni (mino meglepetes) es vegigparaztad az egesz gyerekkorat, nem meglepo hogy 9 honapos korara egy kinszenvedes lett a taplalkozas. 9 honapos csecsemonek adjal egy kis banant, reszelt almat es mellette adj neki anyatejet!
Jaj most latom hogy te voltal az akinek kommentaltam a felek hogy megfullad foruman. :-)
Na szoval a lenyeg hogy keressel mar egy normalis vedonot, aki a sajat gyerekedre szabva ad taplalkozasi tanacsot.
Nálunk nem egészségügyi gond volt(van) ami a kezdetektől fogva tudott volt. 3 éves korig amíg csak rajtam múlt hogy mit/mennyit eszik nem volt látható probléma. A gondok az óvodával kezdődtek, ahol örültek a jóevő gyereknek és kb. korlátlanul engedék enni a sok kiváló minőségű menzás ételből. Attól kezdve szinte mindegy volt, mennyire figyeltem én otthon, de ha ilyeneket csináltam volna, óriási baj lett volna.
A megoldást két dolog hozta meg:
- hosszú évek kemény munkájával tanítgatom a gyereket arra hogy saját maga képessé váljon kontrollálni az étkezését, ami rajtunk és rajta is teljesen kívólálló okok miatt már élete első heteiben teljesen félrecsúszott
- elhagytuk Magyarországot, és olyan helyen élünk ahol kizárólag én kontrollálom az étkezését, nincs közétkeztetés, és általánosságban véve is ezerszer könnyebb egészséges alapanyagokhoz jutni
A kivizsgálással egyébként egyetértek, már régen lépnie kellett volna az anyukának. De emellett egy kis súlyú, lassan fejlődő gyereknél kiemelten fontos lenne hogy az a kis mennyiség amit megeszik, az értékes tápanyag legyen és ne tea, kakaó, cukros bármi.
Legalább az első 2-3 évben kellene a gyerekeket az egészséges étkezésre szoktatni, utána a közétkeztetés úgyis katasztrófális :(
Van sok igazság abban, amit írsz, csak számomra kissé szélsőségesen volt megfogalmazva. Valamint felvetettem, hogy akár orvosi problélma lehet a háttérben, és kicsit több megértést próbáltam kérni. Tény, hogy a szülő dolga, hogy utána járjon ezeknek.
Nem akartalak megbántani, pláne a kislányodat nem, tényleg szívből örülök, hogy rendben van! Egyébként jó, hogy leírtad, hogy volt gond, de ti sikeresen megoldottátok, mert így sokkal hitelesebb amit írsz. Hátha a fórumindító is példát vesz, és utána jár végre a dolgoknak!
Semmiképpen ne adj neki édesítőszert. Az még felnőttnek is méreg, nemhogy egy pici babának. Ha muszáj, akkor finomítatlan nádcukrot használj az ételei készítéshez. Cumisüveget próbáljátok kerülni amilyen gyakran csak lehet. Megtanul gyorsan pohárból inni. Mi gyümölcslevesek voltunk, vagyis a fiam. Most majdnem 3 évesen tudtuk azt elérni, hogy megissza egész nap a vizet, néha kap gyümölcslevet is persze, de mindent csak pohárból.
Volt egy rossz időszakunk 2 évesen, amikor szinte megállás nélkül mindig beteg volt(bölcsis lett), és sokszor volt annyira beteg, hogy a gyümölcsleven kívül semmi nem csúszott neki. Örültem neki, hogy legalább iszik valamit, és lesz tőle némi energiája. Akkor nagyon rákapott, és mivel még cumisüvegezett így a 2 felső metsző foga szuvasodni kezdett. Mostuk mi a fogát, de a sav tette a dolgát. Szerencsére viszonylag hamar észre vettük, így fogorvos segítségével szinten tudjuk tartani a jelenlegi helyzetet.
Az édesítőnél már viszont a cukor is jobb.
A felállás a következő a fórumindító esetében:
- kitalál valamit, pl. kakaó a 8 hónaposnak, gyorsan rá is szoktatja, anélkül hogy pl. a google keresőbe beütné, lehet-e adni
- amikor már rászokott a gyerek indít róla egy fórumot, majd mindent csinál úgy mint előtte
- egy év alatt azért Magyarország bármely részéről ki lehet vizsgáltatni egy rosszul fejlődő gyereket
Örülök, hogy nálatok jó irányba halad a dolog, viszont ahogy írod, megvan mögötte az ok! Akkor a fórumindítónál nem lehet mögötte valami ok? Mert a baba ezek szerint nehezebben táplálható. Hidd el, van az a helyzet, amikor a szülő örül, hogy valami belement a gyerekbe, és kb. csak ki ne száradjon! Szerintem, inkább valóban egy kivizsgálásra kellen biztatni, ahová biztosan nehezen jut el, ha nem nagyvárosban lakik.
Örülj inkább, hogy a te kislányodnak könnyen elérhetők a vizsgálatok és a kezelések, és ne nézd le azokat, akik nehezen jutnak ilyesmihez. Mint látod, megvan a maguk baja és küzdelmei.
Nem kell burkoltan célozgatni. Nem kap édességet és az okokat is tudjuk, de nem fogom itt részletezni, főleg ha csak azért érdekel mert azt hiszed ezzel meg tudsz bántani :)
Egyébként meg volt egy kritikus 2 év amikor valóban volt súlyproblémánk, de ez egyre kevésbé van így.
Nem tankönyvi tételekről van szó, hanem gyakorlatról.
A fórumindító több mint fél éve indít a témában újabb és újabb kérdéseket úgy hogy közben magasról tesz a tanácsokra.
Igazad van, sok minden felmerül bennünk, miután megnézzük a kiírt fórumait.Túl sok mindennel küzd.Szinte mindennel, ami egy kisgyereknél előfordulhat.
Április óta rengeteg kérdése van, de egyszer sem olvastam, hogy valahova elvitte volna.
Lehet, nagyon fiatal? Nem tudom, de sok kiírás helyett jobb lenne, ha félórát beszélgetne a védőnővel.
Pl. a " kakaós témát " is akkor írta ki, mikor már javában itta a kicsi.
Vicces, hogy egyesek szajkózzák itt a tankönyvi tételeket, kár, hogy az élet más! Vannak kis súlyú, és túlsúlyos gyerekei itt a fórumozóknak... Csak akié túlsúlyos, talán még magának sem vallja be... Mitől lett az, ha nem kap édességet?
A fórumindító nyilván küzd az etetéssel, talán van valami gasztrós probléma is, ez nem merül fel a magasröptű gondolataitokban? Talán segítségre van szüksége, nem leoltásra!
Visszanéztem, amennyire látom ez az örök téma, nem eszik a gyerek, se tápszert, se bébiételt, se normális kaját. Nem is fejlődik rendesen, kis súlyú stb.
Megiszik 1l teát naponta, plusz kakaót és társait, és még csodálkozik az anyuka hogy problémák vannak... Normális étkezésre kellene szoktatni, nem kakóval kifekezni a szeretetet. De szerintem mindegy, mert aki 1 év alatt nem jött még erre rá a sok tényleg hasznos és értelmes tanács mellett sem, az nem most fog :(
Higítsd a teát vízzel, egy hétig mondjuk 1 rész víz, 3 tea, aztán emeld a víz mennyiségét hetente. Fel se fog tűnni neki.
Egyébként az én gyerekem semmit nem akart meginni, csak anyatej, vagy táp, már megőrültem tőle. Ilyern egy éves kora körül szórakoztam vele, hogy mikor ittam az ásványvizes palackból, mondtam hogy ááhh, hogy milyen jól esett, és ez megtetszett neki, így kipróbálta ő is:-) Ez megoldotta a problémát, és így jelezte, ha inni kért:-)
Jól emlékeztem, hogy a fórumindító volt, aki 8 hónaposan kakaóztatta a babáját, s erről itt kérte ki a véleményeket.
Nos, igen, a kényeztets jó dolog, de azt hiszem, nem a túl édes etetésben és a nyalánkságokhoz való hozzászoktatásban gondolják megvalósítani.
Aztén, mikor elutasítja a gyerek a főzeléket, zöldséget, húst, akkor nagy a csodálkozás.
Együttes játszással kell a gyereket elkényeztetni, nem sütivel, kakaóval, édes vackokkal. Hosszútávon tönkremegy az emésztése, étvágya, a vitaminokat alig veszi magához, ha csak a nasi megy.
Mézet csak 2 éves kor után,addig nagy a botulizmus veszélye.
Amúgy nálunk egyik nap tea van,másik nap víz. Üdítőt szinte sosem isznak,maximum,ha valahova megyünk és ott kínálják (csak gyümölcslé).
A kicsim csinálta,hogy a vizes napokon inkább szomjazott egy darabig,aztán délután belehúzott.
Szerintem 1 évesnek inkább ízesítés nélkül add a teát,ha jó minőségű gyümölcsteát veszel,attól nem lesz baja. Csak arra figyelj,hogy ne gyümölcsízesítésű fekete tea legyen!
Nem mert a pollentartalma nagyon allergén.
Nem kell édesítő és cukor sem a babáknak, egyáltalán az édes ízhez nem kell hozzászoktatni.
Szomjúság ellen a víz való, erre kellene a gyerekeket is nevelni.
A gyümölcslének is megvan a maga helye, pl. ebéd után egy pohárral, de semmiképpen nem egész napra a cumisüvegbe vagy itatóspohárba. Ugyanez vonatkozik a teára is.
Kakaót nagyon sokáig nem lenne szabad adni, de divat, mert édes és könnyen rászoknak a gyerekek. 7 éves a lányom, kakaó a mai napig csak alkalomszerűen van, gyümölcslé szintén. Tea (cukor nélkül vagy egész pici cukorral) heti 1-2 alkalommal. Alapvetően vizet kell inni ízesítés nélkül. Ja, sovány tejet iszik még napi rendszerességgel reggelihez, vacsorához.
Üdítőre, cukros löttyökre rászoktatni a világ legkönnyebb dolga, csak utána ne siránkozzon senki ha romlik a gyerek foga meg nem fogad el mást, csak édeset. Hihetetlen hogy milyen hülyeségeket csinálnak szülők utána meg csodálkoznak a következményeken.
További ajánlott fórumok:
- Ma eddig mennyi vizet ittál?
- Ittál ma elég vizet?
- Valóban káros mikróban melegíteni? A sógornőm még a tápszerhez a vizet is mikrózza. A szilárd táplálékot is műanyag edényben mikrózza. Baj?
- Ittál ma már vizet? ->igen-nem
- 9, 5 hós lányom hajnalban felkel enni, megissza a tápszerét és visszaalszik. Doki szerint ne adjak neki tápszert csak vizet.Szerintetek?
- A lányom issza a fürdővizet és eszi a fogkrémet. Hogy tudom leszoktatni erről?