Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetés)
Sziasztok!
Lenne néhány kérdésem.
Csíráztattam kölest.Direkt olyat vettem,ami csíráztatásra való.Már szép.Mire használhatom????Magába megkóstoltam,de nagyon kemény.Lehet hülye vagyok,de egészben kell enni?
Most úgy sütöttem a kenyeret,hogy fele tk.bio tönkölyliszt másik fele tk.bio rozsliszt.Így jó?
Első időszak
Zöldségek (Első időszak-kivéve a babfélék, mert szeles, és a sütőtök, mert magas a cukortartalma) Kukorica és származékai TILOS (kivéve a lisztérzékeny candidásokat)
Gabonák - kásák, teljes kiőrlésű lisztek és belőlük készült élesztő nélküli kenyér és pékáru.
Gabona félék és csíráik:
• barnarizs,
• búzacsíra,
• retekcsíra,
• hagymacsíra,
• köles,
• zab
• rozs
• hántolt árpa
• hajdina
• korpatermékek
• kusz-kusz
• bulgur
• vöröslencse
• lencse
• sárgaborsó
Gyümölcs: első időszakban csak a Citrom ehető
Olajos és más magvak (a földimogyoró és a pisztácia gyakran penészes, ezért inkább kerülendők).
Hüvelyesek: ehető de gázosít, ezért ha puffadást okozhat.
Tejtermékek: aludttej, joghurt,
Olajok - előnyben részesíteni a hidegen sajtoltakat. Főzéshez mangalica zsír.
Fűszerek.
Gyógyteák, szénsavmentes ásványvizek, forrásvíz.
Húsok: halat
Kenyér és tészta:
• durumliszt,
• rozsliszt,
• rizsliszt,
• teljes kiőrlésű magvakból készült dolgok,
• tönkölybúza,
• Graham-kenyér v. buci, (természetesen saját készítésű élesztőmentes)
• durum tészták, fekete kenyér (természetesen saját készítésű élesztőmentes)
Második időszak
Nem édes gyümölcsök (alma, grapefruit, citrom, avokádó, málna, szeder, ribizli, meggy, ).
• alma,
• málna,
• áfonya,
• csipkebogyó,
• eper,
• szeder,
• ananász,
• kivi,
• citrusfélék,
• gránátalma,
• csonthéjasok (pl dió)
• fenyőfélék
Tejtermékek:
• aludttej
• natúr joghurt,
• sovány túró (lehetőleg házi)
• feta,
• mozarella,
• gomolya
• kecskesajt,
• juhsajt (brindza),
• svájci cheddar,
• rizstej,
• zabtej,
• szója tej
Olajok - előnyben részesíteni a hidegen sajtoltakat. Főzéshez mangalica zsír.
Fűszerek.
Gyógyteák, szénsavmentes ásványvizek, forrásvíz.
Húsok: fehér húsok, hal, tenger gyümölcsei, vad, szárnyasok.
Tojás (heti 1-2 alkalommal).
Jótanács:
Fűszerek: bőven és bátran minden, ami nem tilos!
Készételek: hozzáadott cukor és citromsav (E330) nélkül készült gyümölcslevek (házi frissen facsart), zöldtea, fehér tea, főző kakaópor
Köszi.
Én eddigis ettem fehér húst... Nyilván elkerülte a figyelmem, hogy nem lehet. No nem minden nap ettem. Mindegy, ez ellen már nem tudok mit tenni.
Ami eddig kimaradt a megengedett élelmiszerek listádról.
A megengedett: gyümölcsök, tejtermékek (mozzorella, feta, sovány túró), tojás, fehér húsok, növényi tejek, a zöldségek közül azok amik az első időszakban kerülendőek voltak (sütőtök és a babfélék). De ha valamiben bizonytalan vagy kérdezz.
Az ételek visszavezetése egyesével és lassan történik. Pl. első nap egy gerezd alma, másnap egy fél alma, harmadnap egy egész. Ha panaszt okoz, még nincs kész rá a szervezet. (panasz lehet pl: puffadás, hasfájás, hasmenés).
De ez bármely más élelmiszerre igaz, ha nem az almával akarsz kezdeni, hanem pl a tojással, akkor egyél egy fél tojást, másnap egy egészet.
Köszönöm!
Meg tudnád nekem mondani, hogy a 2. szakasztól miket lehet enni?
Én is szinte minden nap tudok "nagydolgozni", mióta ilyen rostos cuccokat eszem:) Pedig előtte nekem is gondjaim voltak vele.
Szerintem ha szedném az útifűmaghéjat, akkor mégjobban menne. Lehet megpróbálom újra magamba erőszakolni, lehet csak némi rutin kell hozzá.
Viszont a nyelvem javulóban van, a lepedék kevesebb, a nyál nem olyan sűrű, mint volt és a refluxom eltünt :)
Ezt írtam, mint változást és ezen kívül jobban érzem magam, nincs az az érzésem, hogy akkora vagyok, mint egy bálna (62,6kg-mal kezdtem, de húsos vagyok ám), na meg jobban alszom! Igaz nem most, mert beteg vagyok, de amúgy ahogy párnát ért a fejem, már aludtam is.
Hát én villany sütőben sütöttem 40-50 percig és nem volt nyers. Tettem be a sütőbe egy kis lábasban 2 dl vizet, ez a sütés közben folyamatosan párolgott, ez is puhította a kenyeret. Egyszerűen nem értem miért nem sikerül a kenyered.
Ezt a kenyeret próbáld ki, első időszakban nyírfacukor nélkül.
Ír szódás kenyér
Hozzávalók:
25 dkg tönköly teljes kiőrlésű liszt
15 dkg zabliszt (ez lehet rizsliszt, rozsliszt is, vagy az egész tk lisztből is készülhet)
1 kiskanál nyírfacukor
1 kiskanál só
1, 5 kiskanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kis pohár joghurt
5 dkg liga margarin vagy teavaj
szódavíz (én szénsavas ásványvizet raktam)
Elkészítés:Minden hozzávalót összegyúrunk annyi szódavizet adva hozzá, hogy puha de nem folyós tésztát kapjunk. A tésztát lapított gömbbé formáljuk, lisztben kicsit meghempergetjük, a tetejét kereszt alakban bevágjuk és 200 C fokon kb 40 percig sütjük.
Én nem pihentettem a tésztát, egyből raktam a sütőbe.
Tanácsok:Szóda helyett szénsavas ásványvizet is lehet használni. A vajat én meg szoktam olvasztani, sokkal könnyebb belegyúrni a tésztába.
A szóda kb 1-1,5 dl.
Hát majdnem úgy állok mint te. Nagyon csúnyán köhögök, és meg is van. Így kicsit nyűgös vagyok, de remélem hamar javulok.Én is eszek extrudált kenyeret, nekem is bejön, meg a barna rizs, az nagyon. :) Lassan megpróbálok kenyeret is sütni, szerintem a szódásat próbálom meg először. Amúgy én nem igazán érzek semmit, sem jobban, sem rosszabbul nem vagyok (leszámítva, hogy felfújt a brokkoli leves).
Te érzel valami változást?
Azért nem lehet, mert itt már a gabona egyfajta finomításon ment keresztül és az értékes felső rétegtől (ami a vitamint és ásványi anyagot tartalmazza) megfosztották szegényt. Legalább is én így tudom.
Hidegen sajtolt olajat lehet használni. Napraforgó hidegen sajtolt olajat én anno bioboltban vettem 1100 FT/liter.
Főzéshez a mangalica zsír javasolt. Mivel a hidegen sajtolt olajoknál hevítés hatására olyan anyagok keletkeznek, melyek rákkeltőek, ezért ezeket csak salátákra javasolják.
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?