Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Nekem,mint már régebben írtam április végén rakta fel a doki. Utána egy hétig semmi nem volt, aztán öt héten keresztül minden nap pecsételgettem. Volt két három nap amikor egy kicsit erősödött, aztán fokozatosen elmult. Most már egy hete semmi nincs. Hasam nem fájt egyáltalán. A mellem feszülget pár napja mint a menzesz elött szokott. Mondjuk azt nem bánom, met egyébként elég kicsi!:)
Remélem enyi volt a vérezgeté és be fog állni.
:-O
Ehhez még nem tudok hozzászólni.... Van akinek kell egy év, mire beáll.
Én azt szeretném kérdezni, hogy ti hogyan tudjátok követni a Mirenával a ciklusokat? Úgy értem, hogy nyaralást, strandolást hogyan terveztek?
4. hónapja van mirenám, 2 ciklus viszonylag normálisan lezajlott, azóta 1-2-3 hét szünetekkel vérzek (mint egy norm. menses és olyankor nem tisztasági betét kell, hanem ultra ...)
Azt elfelejtettem írni, hogy az orvosom magánrendelésen írta fel receptre a Mirena-t, mikor levette a cytologiát. Ezért 5000Ft-ot fizettem, a spirálért pedig 40.500Ft-ot a patikában. A kórházban tette fel, amiért nem kellett fizetnem.
A 75.000Ft nagyon sok!!!!
Nekem is ezt mondta a dokim.... S én sem viselném így el 11 hónapig így...:-S
Nekem nem fájt a felrakás és azóta már el is múlt a mensim. Na, kiváncsi leszek a továbbiakra.
Egyébként jó nagy hülye vagy (bocsi!), hogy eddig elviselted. Van aki nem bírja, ezt el kell fogadni!
Hát igen, nem vagyunk egyformák, nem is működűnk egyformán. Csillagfürtnek semmi baja tőle!
Egy kérdésem azért lenne.Miért van még mindig fenn a spirál? Ellenőriztetni biztosan voltál azóta (nekem pl. 1 hónap múlva kell jelentkeznem, aztán utána fél évente kontroll)!A dokid nem érdemli meg a Dr előljárót az biztos!De Téged sem értelek, hogy miért tűrted ezt el 11 hónapon keresztül. Az én dokim lelkemre kötötte, hogyha görcs, erős vérzés, folyás, láz jelentkezne, akkor azonnal menjek vissza, ha őt nem is érem el, akkor az ügyeletre.
Sziasztok!
Nekem is 7-én tették fel a Mirenát, szintén a menstruáció 3. napján.Aznap semmi különöset nem éreztem, tegnap este fájt a hasam, de szerencsére az is elmúlt.
Visszaolvastam a hozzászólásokat és néhány tévhitet szeretnék eloszlatni (egyébként van némi közöm az eü.-höz, gyógytornász vagyok).
A Mirena mellet azért nincs "havi", mert ELVÉKONYÍTJA a nyálkahártyát a méh üregében, és a vékony nyálkahártya lelökődése kevesebb vérzéssel jár. A megtermékenyített petesejt sem tud a vékony nyálkahártyán megtapadni.De ez csak az egyik hatása a Mirenának.A benne lévő hormon sűrűvé teszi a nyakcsatornában a nyákot (hasonlóan, mint terhesség alatt)és így a spermiumok nem, vagy csak kis számban képesek bejutni a méhbe.Ezenfelül a spermiumok mozgását is gátolja, de ha mégis megtörténne a megtermékenyülés, akkor jön a fent említett hatás a vékony nyálkahártyával kapcsolatban.
A megvastagodott nyák egyébként a baktériumok bejutását is megakadályozza, így nem kell félni a méhgyulladástól sem, ami a hagyományos spirálnál gyakran gond.
A Tri-regoltól nem volt semmi bajom, de a Cerazett-től csupa ragya lettem. De szoptatás alatt csak ezt lehet(ett).
Volt egy idő amikor Diane35-öt szedtem, az meg kifejezetten a pattanások ellen van, a fog.gátló hatás mellett, csak azt nem lehet szoptatás alatt.
Olvastam...:-S Szerencsére nem szokott előjönni semmi, remélem ennél sem fog. A nemi vágyról azért érdeklődtem, mert nekem a Cerazetttől is elment a kedvem a szextől, nem szeretném, ha ez újra előjönne...:-((( Régen én másztam rá a párom, most meg....áááá...hagyjuk...:-( Reméltem, hogy a Mirenanál nem lesz ilyen, de elszomorodtam amikor olvastam róla... Meg a pattanásaim is a fog. gátlóktól lettek, nem tudom, mit reméljek a felrakás után...
De nem szegte kedvem a haszn.utasítás olvasása. Majd később beszámolok róla, hogy lesz-e valami nemkívánatos dolog...
Nyugi, úgy van az kitalálva, hogy beléd férjen. :)
A felrakástól nem kell félni, nincs benne semmi fájdalmas.
Nem értem mi a baj azzal, hogy nincs menses... Nem a peteérést gátolja a Mirena, csak a méhfal megvastagodását. Aminek a leválása okozza a mensest ugyebár... Na most ha nincs minek leválnia, akkor nem menstruálunk, de peteérés ugyanúgy van minden hónapban.
Mellékhatások szerintem elenyészőek, nekem konkrétan semmi.
Mindent ráírnak, úgy mint más gyógyszerekre is... Elolvastál már pl. egy antibiotikumhoz kapott tájékoztatót? Hogy azon mi minden van felsorolva?! És gondolom semmi nem történt veled közülük...
Egyedül talán a nemi vágy csökkenése ami megfigyelhető az elején... De ez is fokozatosan elmúlik... Ez ellen pl. lehet szedni ginsenget vagy más hasonló készítményt, az amúgy sem árt. :)
Én most várom a mensest, hogy mehessek felrakatni. Kicsit ijesztő a csomagolás...ugye nem rakja belém az egészet?! olyan brutál ahogy kinéz... Én csak a felhelyezéstől félek. Utána nem bánnám ha elmaradna a havim...kinek hiányzik?! Nekem nem....
I.007! a barátnőm is azt mondta, hogy szerinte sem normális, hogy nincs menses...meg, hogy egy idegen test lesz bennem....:-S De engem nem érdekel. Alig várom, hogy feltegye az orvos. Csak ki ne lökődjön... És elég sok mellékhatást felsorolnak...!!! Arról nem írt senki. Pl. akne, migrén, nemi vágy csökkenése...stb.
Tapasztalatokat várok a mellékhatásokról!
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?