Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Lélek & Szerelem témák » Mindent elérek amit akarok, vagy úgy lesz, ahogy lesz. Te melyik típusba tartozol? cikk

Mindent elérek amit akarok, vagy úgy lesz, ahogy lesz. Te melyik típusba tartozol?


Min múlik, hogy valaki megrögzötten hisz abban, hogy Ő, és csakis Ő a szerencséjének kovácsa, más pedig ugyanolyan meggyőződéssel állítja, hogy előre megírt sorsunk van, amivel kár hadakozni?
Mindent elérek amit akarok, vagy úgy lesz, ahogy lesz. Te melyik típusba tartozol?
Kép: Pixabay

A szakirodalom kétféle embert különböztet meg a külső kontrollos személyiséget és a belső kontrollost.A külső kontrollos:Meg van győződve arról, hogy bármit tesz, gondol vagy érez, annak semmilyen hatása nem lehet az életére. Az események csak történnek vele, neki nincs beleszólása, nem tudja elképzelni, hogy aktív részese lehet a vele történteknek. Jellemzően a környezettől, külső tényezőktől várja a megoldást, boldogulást, ami ha nem következik be, szintén a környezetre hárítja a felelősséget.


Külső kontrollos példamondatok: „ Minek dolgozzak többet, úgyis csak az érvényesül, aki nyalizik a főnöknek.” vagy „Miért törjem magam a kapcsolatomban, ha valaki menni akar, úgyis elmegy.”A belső kontrollos:Meg van győződve arról, hogy minden esemény, történés egyedül azon múlik, hogy Ő hogyan áll hozzá, és mennyit dolgozik az ügyön. A külső körülmények nem játszanak szerepet abban, hogy hogyan dönt, vagy, hogy milyen célt tűz ki maga elé.


Belső kontrollos példamondatok: „Minden csak fejben dől el.” vagy „Ha nem sikerült az azért van, mert nem akartad eléggé.”


A fenti példák természetesen sarkítottak, senki sem működik az élete összes területén csak belső vagy csak külső kontrollosként, de egy mérleget tudunk vonni abból, ha megvizsgáljuk, hogy egyes szituációkban mennyire tudunk teret adni a körülmények befolyásolásának, vagy mennyire hagyjuk magunkat sodorni az árral.


Előnyök/Hátrányok:Mindkét típusnak van előnyös és hátrányos oldala. Első ránézésre mondhatjuk, hogy mai modern társadalmunk leginkább a belső kontrollos típusnak kedvez, sőt rengeteg vállalkozásfajta (kezdve a fitneszipartól a saját márka építésen át a motivációs tréningekig) épít arra az elképzelésre, hogy bármit elérhetsz, csak akarnod kell.


A folyamatos belső kontrollnak viszont rengeteg hátránya (is) van. Egyrészt lehetetlen mindent akaraterővel és saját erővel megoldani, rengeteg olyan tényező van, amelyekre nem tudunk felkészülni. Ha állandóan csak a saját energiáinkra támaszkodunk, akkor rengeteg olyan kudarc fog érni bennünket, amelyekből nem tudunk erőt meríteni. Az állandó kontrollálás pedig rossz hatással lehet kapcsolatainkra, hiszen senki sem szereti, ha a másik mindent megold helyette, vagy jobban tud nála.


Előny lehet viszont a belső kontrollosoknak a céltudatosságuk, a saját erejükbe vetett hitük, a praktikus gondolkodásuk, és a jó logisztikájuk. Ha ehhez sikerül egy rugalmasabb hozzáállást, és a körülmények reális vizsgálatát is hozzátenni, akkor valóban kevés olyan célkitűzés lehet, amit nem tudnak elérni.


A külső kontrollosok hátránya a passzivitás, a felelősség áthárítása, aki nem választ, és mindig kívülről várja a megoldást, az nem is vesz részt igazán az élete alakításában. Ugyanakkor a külső kontrollosok könnyebben veszik a sors nehézségeit, ajándékait, el tudják fogadni, ha egyes körülmények egyszerűen máshogyan alakulnak. Kevésbé szoronganak a holnaptól. Náluk, ha ezt az attitűdöt, némi tudatossággal, saját cselekvési tervekkel egészítik ki, könnyen a maguk előnyére fordíthatják.Mi határozza meg, hogy melyik típus vagyok?Mint oly sok mindennél, itt is elsősorban a családi mintákat kell alapul vennünk. Azok a gyerekek, akiket hagytak hibázni, hagytak felfedezni, koruknak megfelelő felelősséget kaptak nagy valószínűség szerint belső kontrollosak lesznek. Azok a gyerekek, akik azt tapasztalták meg, hogy nem veszik figyelembe az igényeiket, vagy mindent megoldanak helyettük valószínűleg külső kontrollosok lesznek.Felülírhatóak-e a mintáim?A családi minták felülírása nem könnyű dolog, olyan örökségekről beszélünk, amelyek nagy részét tudattalanul sajátítottunk el, de finom hangolni tudunk rajtuk, amennyiben tudatosan igyekszünk ránézni viselkedéseinkre, érzéseinkre.


Gondolkodj el, az elmúlt héten volt-e olyan esemény, ahol külső vagy éppen belső kontrollosként viselkedtél? A cikkben írt gondolatok, példamondatok közül melyik érzed közelebb magadhoz?Ha tetszett az írás, további cikkeket olvashatsz tőlem a hellokudarc.cafeblog.hu oldalon és Hello Kudarc nevű Facebook oldalamon.
Írta: spinneli, 2019. október 10. 09:35
Fórumozz a témáról: Mindent elérek amit akarok, vagy úgy lesz, ahogy lesz. Te melyik típusba tartozol? fórum (eddig 20 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook