Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mi a véleményed a Montessori oktatásról? fórum

Mi a véleményed a Montessori oktatásról? (beszélgetős fórum)


25. bry083
2010. aug. 22. 18:50

Sziasztok,


Engem érdekelne ismeri-e valaki a békásmegyeri montessori óvódát? Véleményeket várok!Köszi

2008. okt. 1. 15:44

T.

MÁGIKA 75

Idézem a bejegyzést:

"A férjem a kőbányai Montessori suli vezetője. 2004-ben indult a suli. Most már olyan jó hírük van, hogy kiscsoportos ovisokat hoznak. . ."

Kérdezem Öntől tisztelt fórumozó társ, első kézből: mi történt abban az iskolában, ahol élete párja iskolatitkár,

és olyan sokan megbuktak!

Hiszem, hogy ott valami nem jól működik!

2008. okt. 1. 15:20

T.Kapron!

Lehetőleg kerüld a kőbányai "M"-iskolát,mert a lapokban panaszkodtak a szülők,hogy ott nem igazán jó az oktatás- sokan megbuknak!

2008. okt. 1. 15:11

Miért buktak meg sokan a kőbányai Montessori középiskolában?

Úgy tudom kilenc gyerekből heten, megbuktak.

Most itt alternatív, vagy reform módszerekkel tanítanak?

Ez valahogy ellenmondásban van a többi hozzászólásokkal.

Mi most az igazság?

21. Adrienne007 (válaszként erre: 5. - Dogiz)
2008. júl. 13. 20:11

Ezt nehezen tudom megfogalmazni magyarul, úgyhogy bocsi ha mellé fordítom, én a UK-ban dolgozom egy Montessori iskolában ami születéstől 12 éves korig foglalkozik gyerekekkel, én itt is tanultam, tehát bocsánat ha keverem a fogalmakat.

Az ovodai nevelés alapterületei: kortolPractical life (ez olyan mindenapi élethez szükséges dolgok, gombolás, cipőfüzés, viz töltés, kanálal vizet merés, rend rakás stb, amikor a gyermek ebben magabiztos akkor belép a sensorial (érzékelés) világába: látás hallás, szinek, hangok stb

további területek kreativ (rajz, festés, hajtogatás vágás, zene, Kodály, tánc, művészet történet

language: nyelv: ez nálunk angol: olvasás, irás, történetek

cultural: kunturális térkép ismeret, növénytan stb

történelem

math (matek)

Ez az angliai keret az óvodi oktatásra, de a gyermeken múlik, hogy mit sajátít el. Gondolom hasonló mivel a keretet Maria Montessori adta és világszerte használják.

Ez egy nagyon felületes leírás és elnézést ha félrefordítottam valamit, a Magyar szakirodalmat erről a témáról soha nem olvastam :)

20. Adrienne007 (válaszként erre: 8. - Gyöngyi)
2008. júl. 13. 20:01

"az élet nem alternativ"?

Ez alatt mit értesz?

19. Adrienne007 (válaszként erre: 10. - Kolibri)
2008. júl. 13. 19:58

Kedves Kolibri,

Szerintem is rosz ovodát látogattál, ahol én dolgozom ott nagyon jól műküdik, én a UK-ban dolgozom mint tanár, és kiprobáltam a hagyományos valamint a Montessori módszert is, és sokkal kellemesebb a légkör, nehéz megszokni, hogy a gyerek irányít és nem Te, és nehéz megtalálni az egyensúlyt, de az eredmény egy viszonylag stressz mentes légkör ahol felnött és gyerek együtt dolgozik és tanul mint egy csapat, (én eleinte szkeptikus voltam a módszerrel)

18. Adrienne007 (válaszként erre: 12. - Szofka)
2008. júl. 13. 19:54
Egyetértek, én a UK-ban dolgozom mint Mont.tanár, és nagyon hatékonynak találom :)
2008. júl. 13. 19:53

Kedves Chilibors,

A Montessori egy módszertan, és az iskolán múlik, hogy hány éves korig megy el, a West Yorkshiri ahol én tanítok születéstől 12 éves korig oktat, mennénk tovább is csak itt a környéken nincs képzett gimnáziumi szaktanár. illetve szülői érdeklődés Montessori középiskolára. Úgy tudom Magyarországon van Montessori középiskola, az Interneten ha rákeresel a Montessori method - montessori módszer - kereső szóra akkor rengeteg link jelenik meg, általában angol nyelven amik segítenek eligazodni, vannak angol nyelvű linkek amik un. homschooling otthoni oktatásra való segédanyagokat tartalmaznak, amikkel Te magad oktathatod saját gyermeked.

A kérdeésedre hogyan tovább Montessori ovoda / iskola után, elvileg bárhova hiszen ugyanazt tanulják a gyerekek csak másképp, de a tudás az tudás :)

Az én csoportom 60 % iskolás korba lépéskor a hagyományos oktatást választja, és semmi problémályuk nincs utána ... de ez az egyesult királysági tapasztalat, és magyarországon soha nem tanítottam :)

2008. ápr. 17. 18:00

Sziasztok, engem nagyon érdekel minden info a Montessori általános iskolákról.

Tényleg csak 4. osztályik működik? És utána hogyan tovább?

15. lizi2
2007. nov. 28. 20:48
Lányom most első osztályos egy montessori osztályban.Ez az iskola most indította első ilyen szellemiségű osztályát a XI. kerületben Kelenföldön. Sokáig keresgéltünk még rájuk találtunk, de megérte. Minden nap örömmel megy iskolába a lányom. Akit érdekel szívesen megírom az iskola elérhetőséget, mert úgy tudom a környékünkön nics másik montessori iskola.
14. Mágika75 (válaszként erre: 13. - Kapron)
2007. szept. 17. 22:55

Szia Kapron!


Gyere! Nagyon szívesen látnak/látunk minden érdeklődőt!

13. kapron
2007. szept. 17. 20:35

Sziasztok!

Mi Németországban élünk és a kislányom, aki most 5 éves Montessori oviba jár, nagyon szereti.Már elég sok Montessori oviban és iskolában voltam látogatni és utána újra meg újra elégedettség töltött el, igen nekünk ez kell és csak ajánlani tudom mindenkinek!

Persze, hogy kell irányítás a gyereknek, de csak annyi amennyit ö igényel és nem egész nap.Az elökészitett Montessoris környezetben gyönyörüen tanulnak a gyerekek maguktól és maguknak. Ott minden úgy van kínálva, hogy önállóan dolgozni tudnak. Ök is keretterv szerint tanulnak és ugyanazt meg is kell tanulniuk mint bármilyen más iskolában. Csak éppen másként, sokoldalúan.

"Semmi olyat nem kell tenniük, amihez nincs kedvük" ez laikusok által hangoztatott elöítélet,csak az állíthatja, aki nem ismeri vagy nem értette meg Montessori pedagógiáját...

Kedves Mágika, ha otthon járok nagyon szívesen ellátogatok Köbányára!

12. Szofka
2007. jún. 25. 11:53
Nekem az egyik baratnom Montessori iskolaban tanarno, igaz nem Magyaroroszagon,hanem kint Amerikaban. Csak pozitiv dolgokat hallottam errol az iskolarol. Neki mindket kisfia ebbe az iskolaba jar, es hihetetlen,hogy mennyivel tobbet tudnak, mint a veluk egykoru gyerekek a sima iskolaban.
11. Mágika75 (válaszként erre: 10. - Kolibri)
2007. febr. 10. 09:05

Szia Kolibri,


Lehet, hogy nem jó oviban voltál.

A suliban pl így megy:

Az alap, hogy a kereteket együtt határozzák meg a gyerekek és a pedagógusok. Így mindenki számára tiszta, hogy mit várnak tőle. Ehhez mérten kérik számon a gyereket (Együtt beszéltük meg, hogy mi a feladat, mikorra kell megcsinálni. Nem úgy lett, akkor most mi legyen? Szerinted milyen "büntetés" jár annak, aki nem tartja meg a szavát?) és együtt határozzák meg a "szankciókat". (Ok, mondjuk leírom 100-szor, hogy elkészítem a házi feladatomat. Az jó lesz? Igen, holnap megnézem a házidat és kérem a 100-szor leírt mondatot is.)

Ez szerintem korrekt. Emberszámba veszi a gyereket. A gyerek hozzászokik ahhoz, hogy mindennek súlya van, következményekkel jár, ha nem a megbeszélek szerint cselekszik.


A Montessori eszközökkel képesek ellenőrizni sajátmagukat. Ez sikerélmény is és ha nem volt jó a megoldás, abból tanulhat is, hiszen az eszközök színesek, felkeltik a figyelmet; ha maga fedezi fel a megoldást, jobban rögzül.


A Montessori pedagógia mottója: SEGÍTS, HOGY MAGAM CSINÁLHASSAM!

2007. febr. 9. 15:34

Nem szeretnem a temaval kapcsolatos pozitiv hangulatot rombolni, de mint pedagogus , en is tanultam a modszerrol. Elmeletben meg talan tetszett is volna, de amikor ovit latogattunk, semmi pozitiv elmenyt nem tapasztaltam. Lehet, hogy a modszer jo, ha jol csinaljak. Egyebkent en azt vallom, hogy a gyerekeknek valamilyen szinten szukseguk van iranyitasra, mert ha semmi olyat nem kell tenniuk, amihez nincs kedvuk, akkor az eletben eleg sok kudarc eri majd oket.

NEM AZT MONDOM? HOGY A MODSZER ROSSZ!!! Csak a velemenyemet irtam le.

2007. febr. 9. 14:32

Először is egy kis helyesbítés:A Montessori nem alternatív, hanem reform-pedagógiai módszer.


A férjem a kőbányai Montessori suli vezetője. 2004-ben indult a suli. Most már olyan jó hírük van, hogy kiscsoportos ovisokat hoznak...

Telefonos egyeztetés után bármikor be lehet menni megnézni őket. A személyes tapasztalat több, mint bármilyen "elmesélés".


www.montessoriiskola.hu

8. gyöngyi (válaszként erre: 4. - Gkreka)
2007. jan. 7. 10:18
Az alternatív oktatásról alapvetően nekem nagyon jó véleményem van,csak sajnos az ilyen iskolákból kikerülő gyerekeknek szembesülniük kell azzal, hogy nálunk sem a felsőoktatás sem az "élet" még nem alternatív...
2007. jan. 6. 22:09
Anyukák!!! - senkinek semmi mondanivalója? Engem tényleg nagyon érdekelne!!!!
2007. jan. 6. 14:57

A Montessori-módszer Maria Montessori nevéhez fűződik, aki 90 évvel ezelőtt nyitotta meg első intézményét Casa dei Bambini néven Rómában. Pár év múlva a módszer már elterjedt Nyugat-Európában és Amerikában is, majd nemsokára ismertté vált minden kontinensen. Rövid visszaeső szakasz után a 80-as évek óta újra reneszánszát éli szerte a világon. Ez azzal is magyarázható, hogy a mai világban a tudományok gyors fejlődése miatt nem a tudás mennyiségére, hanem a személyiség formálására, a képességek fejlesztésére kell törekedni. Maria Montessori pedagógiájának legjellemzőbb mondata: "Segíts nekem, hogy magam csinálhassam!"

Én Budapesten tanítok egy általános iskolában és a hozzánk tartozó ovódában alkalmazzák ezt a módszert. Sajnos nálunk nincs iskolai megfelelője.

5. dogiz (válaszként erre: 4. - Gkreka)
2007. jan. 6. 14:30

Óvodák is léteznek, ott ezekkel a módszerekkel tanítják a gyerekeket, utánna néztem. Szóval attól függően, hogy hol laktok akár az ovit is kezdheti ilyen környezetben.

Én is szeretnék többet megtudni az ikolai ill. óvadai oktatásról.

Szülők véleménye érdekelne a legjobban, akkor is , ha csak hallottak erről ismerősöktől, és nincs személyes tapasztalatuk.

2007. jan. 6. 12:28
engem is nagyon érdekelne, ha valaki tud bővebb infot erről az iskoláról. bár még csak 3 éves a fiam, de a férjemmel már most azon vitázunk, hogy hova járjon iskolába (ő a hagyományos, én az alternatív oktatás híve vagyok)
2007. jan. 6. 12:21

Keveset tudok róla, a főiskolán tanultuk ugyan, de hát ez elmélet az annyit is ért...

De szívesen hallanék róla többet!

2007. jan. 6. 12:14

Javítok!!!

Elősegíti a stresszmentes oktatási....

2007. jan. 6. 09:36
Olyan pedagógia megteremtése, amely elősegíti a stresszes oktatási folyamatok kialakítását. Felkészíti a gyerekeket az önálló döntések meghozatalára, arra, hogy vállalják cselekedeteik, döntéseik következményeit és hogy megállják helyüket egy állandó változásokkal, kihívásokkal teli világban.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook