Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mese, mese, mátka... fórum

Mese, mese, mátka... (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Mese, mese, mátka...

1 2
37. Lhara (válaszként erre: 35. - Büki)
2010. szept. 29. 16:39
Ezt nálunk a lányunk az apjával művelte csodásan. Ma is szívesen emlékszem ezekre... na és... természetesen ők is. Mondogatják, hogy ha sikerül felidézni, knyvet írnak belőle, én meg azt mondta, hogyha mégsem meséljenek újbók együtt, de most aztán írják le.
36. Lhara (válaszként erre: 30. - Masnesz)
2010. szept. 29. 16:36
Azok meg... nem is szörnyek... csak annyira csúnyák, hogy pont ettől már gyönyörűek... tán még a lelkük szépségét is "túlszárnyalják" vele.
35. Büki
2010. szept. 1. 19:55
Én sokszor saját meséket meséltem a gyerekeknek. Abba olyan szereplők kerültek, akiket mi választottunk bele. Imádták ezeket a meséket.
2010. aug. 31. 19:04

Az én fiam amikor már ki tudta nyilvánítani a véleményét, nem volt hajlandó királyos mesét hallgatni mert azok "véresek".

Imádja Lázár Ervint, de egyszer belefutottunk a Hétfejű Tündér meséjébe, egy időre "ki is ábrándult" az íróból.

Most már 9 éves, de most sem szereti az öldöklőset.

33. Hatan (válaszként erre: 30. - Masnesz)
2010. aug. 31. 18:50

Barbie-ről köztudott hogy gnóm mert ilyen lábakkal már rég felborult volna, és gerincsorvadást kapott volna. :))

Shrek pont azért jó mert vicc.

Harry Potter és tsai, vagy még -igen is- Jedi is mese. Nem beszélve az Ötödik Elemről!

Valójában mi sem növünk fel soha, és az a felnőtt aki elfojtja a magában lévő gyermeket, soha nem fog tudni mesélni a saját gyermekének.

Változatlanul bízom a gyermekeimben, tökéletesen el tudnak a dolgoktól vonatkoztatni akár Hófehérkéről akár Shrekről van szó.

32. Dorka29 (válaszként erre: 19. - 111e183830)
2010. aug. 31. 17:36
Ez nagyon jóó:_)
31. Dorka29 (válaszként erre: 11. - Megara112)
2010. aug. 31. 17:34
:-)))
2010. aug. 31. 16:09

Mi van azokkal a "szörnyekkel" akik győznek a végén? (quasimodo, shrek stb...)

Ha így indulunk ki a mesékből akkor a lányomnak barbie babát se vegyek, mert az szép? Inkább egy gonosz, torz szörnyet nehogy véletlenül a szép tetszen neki, mert akkor felnőttként megjárja?

29. Studio64 (válaszként erre: 19. - 111e183830)
2010. aug. 31. 13:08

Épp ezt akartam ide bemásolni :OD


Nekem mind a kettő nagyon tetszett!

28. 72c0c87bc6 (válaszként erre: 24. - 94786a70d9)
2010. aug. 31. 12:29

Erről az jutott eszembe, amit egyszer a Star Wars-ról olvastam.

Az is egy átlagos történet, ahol a varázsló segíti a legkisebb királyfit, hogy legyőzze az akadályokat, van benne gonosz lovag is, a többire igazán nem emlékszem.

A lényeg, hogy pont olyan sablonokon alapuló mese, mint mondjuk az Artúr király legendája, meg a többiek.

2010. aug. 31. 11:27
Nagyon tetszik a cikk, csak arról nincs szó hogy honnan is erednek a mesék. Régen ük-ük ükanyáink idejében, amikor se rádió se tv nem volt, az asszonyok, lányok a fonóban voltak, vagy éppen kukoricát morzsoltak, egymás szórakoztatására kezdtek kitalálni történeteket, ezekből lettek a mai népmesék, tehát eredetileg felnőtteknek szól, az ő vágyaikról, nézeteikről.
2010. aug. 31. 10:27
Valakinek van tapasztalata a Gyesduplikátorral?
2010. aug. 31. 10:21

Sziasztok!


A majdnem kétévesem ajándékba kapott egy tündéri mesés könyvet. Devecsery, "Mesék a mellényzsebemből". Na kérem ebben a régi mesék vannak modernizálva. Nagyon jót nevettem rajtuk, imádom. Ajánlom mindenkinek jó szívvel. (Pl. Piroska motoron megy az erdőben a nagymamához.

2010. aug. 31. 09:48
Ha jobban megnézzük,akkor szinte az összes régi meséből tudnánk kreálni horrortól kezdve tillerig, sci-fi-ig...mindent. Hófehérkét a gonosz mostoha le akarja mérgezni,meg a szívét kivágatni. Hamupipőkét a nevelő anyja terrorizálja,Csipkerózsikát elátkozta egy természet feletti lény,sorolhatnám.És ami a cikkben is le van írva, a szép mindig győz,a csúnya csak gonosz lehet, pedig ha a mai világot nézzük,a szép az beképzelt és tudja , hogy a külsejével bármit elérhet, tisztelet a kivételnek. A szépség és a szörnyeteg viszont jól rámutat arra, hogy a szörnyeteg a végén jó lesz és a belső értékeket nézzük, ne pedig a külsőt. Talán jobb,ha a Minimaxot nézetjük a gyerekeinkkel , megválogatjuk a meséket ,amiket nézzenek.
2010. aug. 31. 09:09

Pont a sztereotípiák a lényeg, amiről az előbb a topikindító is írt. Nameg az, hogy a jó megkapja a jutalmát, a gonosz meg a büntetését. Ami sokszor nem így van az életben, de titokban mindenki vágyik rá. Meg ha arra gondolunk, hogy mi vagyunk a legkisebb királyfi, a gonosz nagy testvér meg az utálatos főnök, aki jó lenne, ha megkapná a büntetését... így már mindjárt érthető. A Piroska és a farkasban - ezt is Vekerdy írta - mitikus elemek vannak, azért nem horror. Mert nem az van benne, hogy a farkas megrágta Piroskát és a nagymamát és folyt a vérük meg a belük, hanem elnyelte őket, majd utána egészben ki lehetett szedni őket a hasából. Ez az elnyelés majd kiszabadítás nagyon sok mítoszban szerepel. És azért is jó, ha a gyerek hallgatja ezt a mesét, mert annyit képzel el belőle, amennyit el bír viselni. Szóval, a mesék világa, szimbólumrendszere komoly tudomány, kicsit olyan ez, hogy itt vitatkozunk róla, mintha a laparoszkópiás műtéteket akarnánk szakmailag megtárgyalni. Nem tudunk eleget hozzá.

Ja, és a meséket valóban felnőtteknek írták. Ha megnézzük, sok közülük nem is gyerekeknek való.

2010. aug. 31. 08:44
egyébként szerintem nem a mesékkel van a baj hanem velünk felnőttekkel amikor ezeket szó szerint vesszük. akár a népmeséket, vagy a piroska és a farkast. a gyerekek nem a vérengzést látják benne! akkor ezzel az erővel nem is tudnánk csak nagyon kevés mesét olvasni a gyereknek, és a meséknek nem az a tanulsága hogy hozzámegy hamupipőke a királyfihoz, hanem az, hogy érdemes jónak lenni!
21. jozsi.38 (válaszként erre: 19. - 111e183830)
2010. aug. 31. 08:40
de még lehetne folytatni a sort. pl. gólya gólya gilice mitől véres a lábad, török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja. vagy: katalinka szállj el jönnek a törökök kerék alá tesznek onnan is kivesznek, sós kútba tesznek onnan is kivesznek, ihol jönnek a törökök mindjárt agyon lőnek
20. Ágota 77 (válaszként erre: 19. - 111e183830)
2010. aug. 31. 08:19

Igen, még bőven lehetne folytatni a sort... pl: Katalinka szállj el...

Ezen kívül mennyi értelmetlen refrén, mondóka, kiszámoló, az igaz, hogy rímelnek, de semmi értelmük.

"ingyom bingyom tálibe, tutálibe málibe"

2010. aug. 31. 08:03

Egy másik topicon találtam.Ide illik:


Egy család kiköltözik az USA-ba, a kisgyereket beadják az oviba. Az első szülői értekezleten az óvónő mondja az anyukának:

- Vigyék el pszichológushoz a gyereket, megmagyarázhatatlan kegyetlenség, agresszivitás látszik rajta.

- Miért, miből látszott?

- Égő csigát rajzolt. - mondja az óvónő.

- Égő csigát? De hát ez igen egyszerű. A magyar gyerekek a csigát így hívogatják ki a házukból: Csiga-biga gyere ki, ég a házad ideki. . Talán volt más is?

- Hát, mindenféle sérült madarakat rajzol, például a múltkor egy vak madarat. -így az óvónő.

- Hm, hogyan? Ja, igen. Ön nem hallotta azt a kedves magyar mondókát, hogy csip, csip, csóka, vak varjúcska?

- Na, jó. De a csonka tehén mégiscsak durva.

- Csonka tehén? Hm, . . Ja, igen. Egy nagyon helyes kis dalocskánk van: Boci, boci tarka, se füle, se farka. .

- . . . és mondja, kedves anyuka! Semmi vidám, kedves dalocskát nem énekelnek a magyar gyerekek?

- Dehogynem. Ott van például a Süss fel nap, fényes nap, kertek alatt a ludaink megfagynak. . . . Basszus!

18. Hatan
2010. aug. 30. 22:52

Szerencsére a gyerekek még el tudnak vonatkoztatni.

A való helyzet az, hogy a jó öreg Grimm bácsi NEM a gyerekeknek írta meséit. A népmesék meg mindig is a fantázia leleményei voltak. (Pl Háry János is !)

Éljen Shrek!

Ja, én már a nagyobbaknak úgy mesélem a kiskakas gyémánt félkrajcárját: ..hogy akkor jött az APEH és szegény öreganyó befizette az elmaradt illetéket. Hogy fizetni tudjon kölcsönt vett fel és ara ráment még a romos házikója is. Itt a vége fuss az OTP-be!

Ez most akkor rossz?

17. sajert
2010. aug. 30. 22:48

A fiamnál a Thomas a gőzmozdony a nyerő :-)). Abban nincs gonosz testvér, kiránylány, szegénylány, kirányfi... A Thomasban van lusta (aki jóravaló lesz); gőgös, csak a kinézetével foglalkozó; gonosz kinézetű, akitől mindenki fél, de jólelkű; mindegyik esendő mozdony. Nincs kategórikusan rossz vagy jó mozdony, mindegyik követ el hibákat, de helyrejönnek a mese végére. A fiamnak azt szoktam mondani, ha már nagyon el szalad vele a ló, hogy én vagyok a Kövér Ellenőr, ő meg Thomas. Thomasnak azt kell tennie, amit a Kövér Ellenőr mond :-))).

A 2,5 évével meg szerintem még kicsi is a nagy lélegzetvételű mesékhez.

16. Ágota 77 (válaszként erre: 1. - 72c0c87bc6)
2010. aug. 30. 21:44
Szerencsére a gyerekeink gyerekfejjel hallgatják/nézik meg a meséket.
2010. aug. 30. 20:14
Mi már felnőttünk, s még sem okultunk abból a rengeteg meséből, hogy ne első látásra, vagy a külső alapján ítéljünk meg embereket. Itt volt ez az X-faktor. Ki gondolta volna, hogy az a duci, szerény,izguló kislány csodát művel a torkával? Vagy a magabiztosság szobra lehetett volna a nő, aki Észak-Közép-Dél Olaszországot lenyűgözte - saját bemondása szerint, s a produkciója felejthető.Bizony mesélhetnénk arról is gyerekeinknek, hogy a tudás kézenfogva jár a szerénységgel, a hivalkodás meg éppen a gyengeség jele lehet.
14. Megara112 (válaszként erre: 13. - 72c0c87bc6)
2010. aug. 30. 18:35

:DDDDD Ez jó!!!!

Majd kézen fogták egymást, elmentek HIV tesztre és boldogan éltek, míg az egyik rá nem unt a másikra. Itt a vége, fuss el véle:)

13. 72c0c87bc6 (válaszként erre: 11. - Megara112)
2010. aug. 30. 17:47

Hja, vagy rakat be szilikoncickót, hogy a felsőrész ne lötyögjön.

Egy modern mese valószínűleg így nézne ki: a csaj összejön a milliomos fiával a dizsiben, és bebújnak egy csendes sarokba. Elhagyja a 90DD-s melltartóját, és a királyfi azt veszi feleségül, aki hézag nélkül kitölti. A két mostoha pedig zsebkendőt töm a kosarakba, és kipotyog a plázában.

Hamupipőkéről meg annyit lehetne tudni, hogy milyen jól tette a "dolgát" a sarokban, kettesben, hármasban, és négyesben is.


Aki nem hiszi, nézzen tévét!

12. 72c0c87bc6 (válaszként erre: 8. - Loch ness)
2010. aug. 30. 17:43

Az lehet a gond, hogy a gyerekem nem olvasta még Vekerdyt. :D

A mesék világában is sablonos, készen kapott fordulatok vannak, amik biztonságot adnak a gyerekeknek. A felnőttek is ezért ragaszkodnak a sztereotípiákhoz.

Egyszerűbb a kopasz, nagydarab, agyontetovált motoros szomszédot nem piszkálni, mint kideríteni, hogy normális, vagy agresszív állat.


Meg a hasonló a hasonlóval, és a többi közhely.

Ezek adnak biztos pontot új, ismeretlen szituációkban.

11. Megara112 (válaszként erre: 6. - 72c0c87bc6)
2010. aug. 30. 17:30

De a sarkából a gonosz mostohatestvér csippent:)))

Ilyen régóta létezik plasztikai sebészet. Még jó, hogy Hamupipő nem a ruháját hagyta el, mert akkor a drágalátos mostohatesónak a lengőbordáit kellett volna kivetetni:)))

10. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 6. - 72c0c87bc6)
2010. aug. 30. 17:29
Most egy világot romboltok le bennem, ha kiderül, hogy a királyfi egy öreg trotty!!!
2010. aug. 30. 17:22
Mese, mese mátka pillangós madárka ingó, bingó rózsa te vagy a fogócska. Különben jól mondod, hogy az ismert mesékben valóban a hős, vagy a hősnő mennyi mindenen keresztül megy és a végén elnyeri jutalmát hozzá megy királyfihoz, akivel véletlen találkozik és boldogan élnek, míg nem halnak. Valóban így van nem szabad összekeverni azt a mai valósággal, mert egészen másképpen müködik. Találja meg a gyermek azt, akivel szívesen játszik és ne mindig a külső alapján ítélje meg. Üdv.Ágnes
2010. aug. 30. 17:17
A mesék nem erről szólnak. A legkisebb királyfi-királylány mi vagyunk, az idősebb, gonosz testvér pedig nem a saját testvérünk, hanem a gonosz emberek. A szépség a mesében a belső szépséget jelenti. Nem tudom olyan jól kifejezni magam, mint Vekerdy Tamás, de érdemes elolvasni, amit a mesékről írt. Annak alapján, amit a témáról tudok, nem lehet ilyen párhuzamokat vonni, mint amilyenek a cikkben vannak.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook