Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Megoldás? Minek, ha egy kifogás is elég. Mosható pelenka tévhitek cikk

Megoldás? Minek, ha egy kifogás is elég. Mosható pelenka tévhitek


Miért van az, hogy nálunk, ha tenni kell valamit, akkor mi nem a megoldást, hanem a kifogást találjuk meg? A mai napon teljesen véletlenül több vonalon is találkoztam környezetvédelmi témákkal, amikben taglalták a nem lebomló esetleg veszélyes hulladékok témakörét.

Egy rádióban a szemétlerakók túlterheltségéről beszélgettek, és a lehetséges megoldásokról.

Majd kezembe akadt egy régi magazin, amiben egy nagyon gondolatébresztő előszóban a szerkesztő arról írt, hogy itt van az idő a cselekvésre, mert már nem a lehetséges veszélyekről van szó, hanem a meglévő problémákról. Örültem a cikknek, mert nagyon egyetértettem a mondanivalójával.

Majd a mosható pelenkákról kezdtem olvasgatni a neten. Böngészés közben szemembe ötlött egy cím:

"Tonnaszámra termelik a veszélyes hulladékot a mosható pelenkák"

Megoldás? Minek, ha egy kifogás is elég. Mosható pelenka tévhitek

Letaglózó volt számomra a döbbenet, ami ért. A cikkben nagyon tudományosan érvel a tájékozottnak tűnő szerző. Talán csak azok fedezik fel a félig és teljesen hamis információkat, akik gyakorlott mosható pelenka használók, és nem sajnálták az idejüket arra, hogy tényleg körültekintően járjanak el a környezettudatos döntésük meghozatalában.

Azonban aki még csak tervezgeti, hogy kipróbálja ezt az alternatívát, annak bizony alaposan elveheti a kedvét.


A fent említett cikkben említett tonnányi veszélyes hulladékot ugyanis az elhasználódott mosógépek teszik ki. Azonban a megjelent adatok erősen túlzóak. Ráadásul azt feltételezik a felhasználóról, hogy ezeket a gépeket, ha meghibásodnak, egyszerűen kidobják, és vesznek helyette újat.

Valójában, aki környezeti szempontok miatt vállalja a többlet munkát a mosható pelenkával, az nem fogja a szemétbe dobni még a javíthatatlanul tönkrement mosógépét sem, hanem eljuttatja olyan hulladékfeldolgozóba, ahol szétszedik, és újrahasznosítják.

A cikk egyetlen dologra alkalmas, kiváló kifogásokat lehet benne találni arra, hogy miért ne használjunk mosható pelenkát, zsebkendőt, konyharuhát, törlőkendőt és még sorolhatnám.

Amikor végigolvastam, rögtön eszembe jutottak azok a kifogások, amiket már annyiszor hallottam:

- Nekem nincs hova teregetni

- Nem is környezetbarát, hiszen a mosópor káros a környezetre, és rengeteg vizet használsz el a mosáskor.

- Mennyi plusz munka, azt az időt, inkább a gyerekkel töltöm, az jobb neki.

- Hú de büdös lehet, biztos az egész lakás olyan, mint egy nyilvános illemhely.

- Olyan drága, ennyi pénzem nincs.

A legtöbb ilyen vélemény azonban félinformációból vagy szándékosan eltorzított, kisarkított adatokból származik.

A legjobb példa erre a fent említett szerzemény is.

Sokan sokféleképpen használják a legkülönbözőbb típusú mosható pelenkákat. És a ténylegesen használók osztatlan véleménye az, hogy a fenti állítások vagy hamisak, vagy olyan nehézségek, amikre már van megoldás.

Ráadásul már itthon is hozzá lehet jutni minden típusú pelenkához. Bár én mindenkinek azt ajánlom, hogy inkább nézzen körül a magyar termékek piacán, mert jóval kedvezőbb áron meg lehet kapni, olyan vagy jobb minőségű termékeket, mint amiket külföldről hoznak be.

Sokan vagyunk, akik igyekszünk tenni valamit egy élhetőbb környezetet hagyjunk a gyerekeinkre, és nem kellene a többieket elbizonytalanítani, hogy ők is tehetnek valamit. Ha veszünk 1 db mosható pelenkát és belecsempésszük minden nap az eldobósak közé, ahányszor használjuk, annyiszor spórolunk magunknak egy kis pénzt, és a környezetnek fél kg el nem bomló szemetet.

A reklámokban minden nap savakat, mérgeket, mesterséges anyagokat magasztalnak fel, hogy milyen kényelmessé teszik az életünket. De meddig?

Nem kell a világot megváltani, el lehet kezdeni apránként. Nem azzal kell foglalkozni, más mit csinál, hanem azzal, mi mennyit tehetünk.
Írta: Virgie, 2011. október 22. 09:44
Fórumozz a témáról: Megoldás? Minek, ha egy kifogás is elég. Mosható pelenka tévhitek fórum (eddig 107 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook