Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Magyarok Németországban fórum

Magyarok Németországban (beszélgetés)

2010. dec. 21. 11:44

Igen, számít a családi állapot.

Ezért írtam korábban, hogy házasként a III-as Steuerklasse-ban vagy. :o)

Szerintem bruttó 2000ből család autó nélkül sem jön ki.

És nem luxusra, hanem megélhetésre gondolok...

Kb 1500 maradna nettoban. Ebből lejöhet még a Kirchensteuer, rá meg a gyerekpénz...

De mindenesetre nem sok.

Egy háromszobás lakás helytől függően 700tól kezdődik. Az alatt nem nagyon van (szerintem)...

1596. vasaszoli13 (válaszként erre: 1595. - Ad04b33206)
2010. dec. 21. 11:26

Szia ! Adózásnál számit a családi állapot?? Van feleség+1 11éves fiunk. A német folyamatban van..

Gondolom te beleszámoltad a kocsi-kat (fenntartás) meg minde kölcséget ami az elején nem feltétlen szükséges, idővel meg talán meg lehet engedni a nadrágszijat kicsit..

2010. dec. 21. 11:12

en is elek meg, csak nem sokat hoxazom, benezek, olvasok, de a kedv most hianyzik hozza.

Zoli, igaza van trixinek, a jolet kerdese ugye mindenkinek mas, igy ezt neked kell tudnod. De itt is kemenyen kell dolgozni, es ha brutto 2000-et keresnel pl akkor azzal en nem jönnek ki. mondjuk kerdes hogy hanyan jönnetek? mar ugy ertem feleseg, es hany gyerek? vagy csak elettars, mert az sem mindegy adozas szempontbol.

TEny hogy lehet jol elni ha van jo szakmad, es szerencsed hogy jo allast is talalsz :) dehat ez minenhol igy van szerintem. Ami tuti, hogy gyerekkel jobb itt az elete. Szerintem. Es ami meg fontos - lehet hogy csak en nem olvastam rendesen vegig amiket irtatok, de hogy allsz nemettel. Mert anelkül ne nagyon indulj el, szerintem.

1594. trixi.... (válaszként erre: 1590. - K_nm)
2010. dec. 21. 07:46
nekem is van egy barátnőm itt...ápoló..mindenből vizsgát kellene tennie..sőt nem csak vizsgát hanem suliba mennie.De már 38 éves ..most kisegítőként dolgozik a korházban.
2010. dec. 20. 16:29

Nehogymán én ne írjak honlapot. ;o)

Ezt érdemes az előbbihez megnézni.

[link]

Házasként elméletileg a III-as Steuerklasse-ban vagy...

1592. k_nm
2010. dec. 20. 16:15
Zoli, egy újabb honlap: [link]
2010. dec. 20. 14:15
tudtok nekem mondani valamit a pékszakmában dolgozókról?? Mondjuk kereset kb.??Meg az igaz ,vagy szerintetek ne mennyi kell hogy valami minimumon tudjon az ember élni, 2000 euro/ ho családonként ?
1590. k_nm
2010. dec. 20. 11:35
talált, süllyedt...gyógyszerellátási szakasszisztens voltam otthon. Itt Pharmazeutisch-kaufmännische Angestellte és Pharmazuetische Technikal Assistent vagyok...vagyis csak az elöbbi vagyok elvileg (a kamaránál ezt mondták), utóbbiból vizsgáznom kell...pfff...
1589. trixi.... (válaszként erre: 1588. - K_nm)
2010. dec. 20. 11:13
Egészségügyben dolgozol? Mert azzal itt tényleg nem egyszerű.....
1588. k_nm
2010. dec. 20. 09:46
Trixi, nektek tényleg szerencsétek volt. Itt Hessenben azért annyira nem könnyü átverekednie magát a embernek a bürokrácián. Nekem például a bizonyítványom elfogadása került picivel többe, mint tíz perc (tavaly augusztus óta törpölnek vele, most sült ki, hogy végülis vizsgázzak le).
1587. ce53b9ff5e (válaszként erre: 1585. - Trixi....)
2010. dec. 20. 08:37
nekünk sem volt gondunk,de asszem tenyleg tartomany függö. Mi is Bajor részen lakunk,mondjuk ez itt különleges-Frank rész inkabb,node Bajorokon belül van:-)
1586. trixi.... (válaszként erre: 1580. - Vasaszoli13)
2010. dec. 20. 08:07

És ez így is van jobb itt az élet ha keresel annyit hogy jobb legyen.

De tegyük fel keresel egyedül 1500-1600 eur akkor ha abból kifüzeted a 800-1000 eur lakást akkor marad a megélhetésre 500-600 eur....ugye mondanom sem kell hogy az mire elég....

De ha mondjuk van egy jó szakmád és keresel mondjuk 2000-3000 eur akkor már tényleg jól tudsz élni..

Ja és igen...kinek hol kezdődik a jólét...az sem mindegy.De ezt meg mindenki maga tudja.

Summa summárum ha itt van állásod és dolgozol mint a kisangyal és otthon rosszul éltél akkor biztos hogy jobb lesz itt.

1585. trixi.... (válaszként erre: 1583. - K_nm)
2010. dec. 20. 08:01

Mi Bayern részen vagyunk.És nekünk nem volt gondunk semmivel.Bementünk maximum 10 perc és kész voltunk mindennel.Soha és mégegyszer kiemelem soha nem volt kellemetlen tapasztalatom vagy nem éreztem hogy bár ki is negatívan állna hozzánk.Lehet nekünk volt szerencsénk...nem tudodm.És ráadásúl és kimondottan érzékenyi is vagyok a piszkálódásra ármánykodásra ...ki vannak rá élezve a szenzoraim :-)))))

De semmi ilyenről nem tudok beszámolni.

2010. dec. 20. 07:30

Haho,még nem olvastam vissza,cak az utsó hozzászólást:-)!Mi Donauwörthben voltunk a hétvégén sógornöméknél.

Itt nálunk eszméletlen menniségü hó van és szinte nincs olyan,h ne essen. Komolyan én még ilyen telet nem láttam. Na jó-tavaly:-)De ezelött sosesoha komolyan.

Ja,és láttam pontyot a Real-ban!Márcsak halászlékocka kell.Ugye lehet azt is kapni??

1583. k_nm
2010. dec. 20. 00:20

Sziasztok, Zoli, mást látom, hogy Márta már válaszolt, úgy van, ahogy mondja. Mármint a Volkshochschule, B1, stb...annyit még hozzátennék, hogy az integrationskursnál nem érdemes, hanem kötelezö a B1 vizsgát letenni. [link] :itt találod a nyelvvizsgaszinteket. Az arbeitsamtnál pedig azt tudod megnézni, ök még támogatnak-e pluszban. A [link] :honlapon az integrationskurst találod meg. Trixivel én sem értek egyet, mert nagyon kell tudni, hogy ol mit tudsz könnyen elintézni, különben bele tudsz keveredni a bürokráciába, mint gyerek a pelenkába...Lehet nagy különbség tartomány és tartomány között, de még tartományon belül is...söt, alkalmanként az ügyintézö kedvétöl is függ, hogy mennyire segít neked, vagy sem. Ez általánosságban igaz mindenre...De abban feltétlenül igaza van Trixinek, hogy az élet itt is piszok drága. Nagyon nem egyszerü, még ha otthonról annak is tünik. Lehet nagyon jól élni, nem vitás...de azért nem keveset kell az asztalra tenni mindkettötöknek. Most hirtelen ennyi jut eszembe :-)

Trixi, igen, esik a hó...vagyis már az esö :-( Pfff...

Mindenkinek jó készülödést kívánok Karácsonyra!

Viki, Dóra, veletek mi helyzet???

1582. vasaszoli13 (válaszként erre: 1581. - Napra_forgó)
2010. dec. 19. 15:52
Engem érdekelne az is ha gondolod ird le !
2010. dec. 19. 14:57

Háááááát... Nem feltétlen értek egyet Trixivel. Nekünk közel sem sikerült mindent egyszerűen intézni.

Sőt. Voltak meglehetősen rossz tapasztalataink is...

1580. vasaszoli13 (válaszként erre: 1579. - Trixi....)
2010. dec. 19. 10:42
Igen ezt gondolom is mert láttam hogy müködik kint az ügyintézés és hidd el Mo.-on még mindig könnyebb mindent elintéézni mint nálunk..Amugy meg persze hogy minde az életszinvonalon múlik debitos vagyok benne hogy kint sokkal jobb mert itt a minimál 120 euro ami igen csak kevés az élethez és nagyon sok minden drágább mint kint ,nem is kell mást mondanom talán igy nem marad mit beosztani sajna..de majd minden megoldódik. Azt gondolom nem akarok sokat csak 1 élhetőbb életet..Na pá mindenkinek
1579. trixi.... (válaszként erre: 1576. - Vasaszoli13)
2010. dec. 19. 08:58

Gondolom az ismerős aki a munkát szerzi majd segít nektek ebben is....Amúgy semmi nem ördöngősség.....itt könyebb minden elintézni mint otthon.Illetve gördülékenyebben megy,Nekünk legalább is mindent sikerült gyorsan elrendezni.

Csak arra kell számítani ha csak te fogsz dolgozni és ha jön a család is akkor azért anyagilag eleinte nem lesz valami fényes a helyzet.Nem tudom milyen szakmában fogsz elhelyezkedni.De arra számítani kell hogy a lakás minimum 800-1000 eur/hó ha viszonylag szép lakást akarsz.És akkor még nem éltél...itt is drága az élet ha jó szinvonaon akarsz élni.

1578. trixi....
2010. dec. 19. 08:52

Nálatok is szakad még a hó???? Nem hiszem el....

ennyi havat vagy 10 éve nem láttam

1577. Napra_forgó (válaszként erre: 1576. - Vasaszoli13)
2010. dec. 19. 04:50

Nem titok. :o)

Október elején volt három éve.

1576. vasaszoli13 (válaszként erre: 1575. - Napra_forgó)
2010. dec. 18. 23:09
Nagyon szépen köszönöm hogy válaszoltál nekem! Amugy ha nem titok ti-te mióta vagy kint?
2010. dec. 18. 19:33

Sziasztok!

Mi is sarki házban lakunk. ;o)

De szerencsére csak minden második héten kell takarítanunk... ;o)

Zoli, a VHS a Volkshochschule, ahol mindenféle tanfolyamok, többek közt német is van. Egész a kezdőtől kb a középhaladóig. A B1 tulképp a harmadik szint,de az első, amiből érdemes vizsgázni. Munkához sokszor elég, de pl fősulihoz nem.

Az változó, hogy hol milyen elosztásban van a tanfolyam, nálunk pl a B1 kurzus heti 3szor négy óra volt. De nagyon jó tanárnőnk volt, elég sokat tanultunk. :o)

Arbeitsamt: [link]

Itt keresgélhetsz mindenfélét. :o)

Ja, bocsi, nem k_nm vagyok, bár a keresztnév stimmel. ;o)

De azért remélem, nem baj, hogy válaszoltam. :o)

2010. dec. 18. 16:24

Szanet

Sziasztok! Hol tudok utána érdeklődni az integréciós kurzusna? Jól gondolom a VHS kazettéra gondoltok vagy van valami más jelentése is?? mit jelent a B1 vizsga? Amugy a napi 5 h nagyon jól hangzik..

k_nm

hol érdemes megkérdezni amit az Arbeitsamtról irtál??

Amugy köszi szépen mind2töknek..

1573. k_nm
2010. dec. 18. 14:09
szanet, orientierungskurs is megvan? én ma két hete vizsgáztam belöle...nagy élmény :-/ De Zoli, különben tényleg a VHS a legolcsóbb, és tényleg elég jók. Söt, még esetleg valami támogatást is tudsz szerezni az Arbeitsamttól. Utána kell járni :-)
1572. szanet
2010. dec. 18. 13:33

Vasaszoli13

Gyerekekről én nem tudok nyilatkozni, mert enyémek 2 évesek 9 hósak még csak.Magyarul nagyon sokat beszélnek :) szeptembertől járnak oviba.Most kezdenek el németü nagyon kicsit.pl számolni már tudnak.

Felnyőtt nyelvoktatás pedig VHS -ben van.Én pont most fejeztem be egy integrációs kurzust.Várom az eredményt :)Szerintem ilyet keress, ha van időd-ez kb 5 hónap és napi 5 óra német.Nagyon jó.Az alapoktól.Itt nálunk legalábbis jó volt.Végén van B1-es nyelvvizsga.

2010. dec. 18. 13:11
mi is sarkiban lakunk nekem is elegem van belőle...esett kb 15 cm elég is volt ,se az utak letakaritva se a járdák, semmi... förtelmes..
1570. k_nm
2010. dec. 18. 12:30
Sziasztok! Mi a helyzet, mindenki nyakig van a karácsonyi készülödésben (vagy a hóban)? Felénk minden okés, hózik rendületlenül, és soha többé nem akarok sarki házba költözni :-(
2010. dec. 14. 13:27
Van ott 1 ismerősöm aki igért valami kis segitséget a kezdetekben aztán mielőbb indulni ez a cél...Remélem mihamarabb a fiunk miatt is +a suli neki..az idő meg mulik!!
1568. Napra_forgó (válaszként erre: 1567. - Vasaszoli13)
2010. dec. 14. 07:53

Amúgy tulképp hogy álltok?

Még csak gondolkodtok vagy már csomagoltok? :o)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook