Lemondott a pápa (beszélgetés)
Igen, teljesen egyetértek.
Én a magam részéről nem látok bele egyébként a pápa pontos, részletes feladatköreibe, de úgy képzelem, hogy mint minden óris intézmény fejének, legalább annyira protokkoláris feladatai vannak, mint gyakorlatiak. Persz van az is, de egy jó vezető mindig jó szakemberekkel veszi körl magát. Vagyis nem biztos, hgy a pápa esetében egy nagyon súlyos betegség annyira meggátolná a hivatalának teljesítésében, ugyanakkor maga aszemélye az, ami nagyon fontos, és II. JÁnos PÁl élete és személyisége önmgaában volt erőt adó az emberek számára, és önmagában volt összetrató erő az egyházban.
Benedek pápa egészen más személyiség, nem nagyon lehet kettejüket összehasonlítani.
Mondom, nem ő nyilatkozott így. Vagy "úgy".:)
A kérdésedre a válasz:
"Miután többször megvizsgáltam lelkiismeretemet Isten előtt, arra a bizonyosságra jutottam, hogy előrehaladott korom miatt erőm nem elegendő már ahhoz, hogy péteri szolgálatomat megfelelően gyakoroljam".
NEm tudhatom, mire gondolt, amikor nyilatkozott, csak nagy általánosságban írom, hogy az a tapasztalatom, hogy az a történész is, aki munkája miatt ás a téma mélyére, és bizonyos részletekben az általánosan elterjedt nézettel szemben állít valamit, mégha ez semmivel sem kisebbíti az áldozatok szenvedését, a bűnösök bűnét és felelősségét, mert azt nem is lehet SEMMIVEL, arra könnyen mondják, hogy nem ítéli el kellőképpen a történteket. Zavaros, kényes vizek ezek.
De végülis mire hivatkozva mond le?
A konklavek soran volt mar olyanra precedens, hogy a legoregebb, legrosszabb egeszsegi allapotu papat valasztottak meg vegul, ugy kalkulaltak, hogy csak honapjai vannak hatra, viszont minel hamarabb ki akartak a konklavebol jutni.
Aztan vegul 18 evet varhattak, mire a megvalasztott papa meghalt (furge leptekkel hagyta el a konklavet, persze elotte santikalt)(Jacques Dueze aka XXII.Janos aka Jacques Duese)
Akar itt is szamithattak ilyesmire.
egy szkandál.. ami nem is annyira nyerö hanem, megvetö.. az 50-es években, a testvére több fiatal megeröszakolásával gyanusitották meg.. ugy látszika a Prozesse itt ért véget..
a felelösség vállalás.. a családjáért.. ez rá is vonatkozott..
ha politikusok a világban, már azért lemondatják.. mert autot vezetett alkoholos állapotban.. akkor egy pápa akinek testvérét pedofilitással.. állitottak biroság elé.. Öt mét ne.! neki is meg kell tenni.. ha ezt kivánja a közvélemény..
(persze a kulisszák mögött)
nekem soha nem volt a személye szinpatikus., igy nem érint meg a lemondása..
ez van..
Ennyi idősen el sem kellett volna vállalni.
Akkor úgy gondolták, hogy egy 80 éves majd azt csinál amit mondanak neki, úgy is elfelejti a tegnapot.
Nem ilyen idős embernek való a röpködés, mesedélután órákon át.
További ajánlott fórumok:
- Papok, Pápák, Püspökök felsorolása
- Mi az apa dolga a papás szülésnél?
- Beteg a hullámos papagájom! Segítsetek!
- Szerintetek hová tudnék 'leadni' egy nimfa papagájt?
- Szerintetek felelőtlenség a pápa látogatásának idején, ha Ali Ağcának szeretnék öltözni a hétvégi MondoConra?
- Petevezeték-átjárhatósági problémák mellett lett valaki terhes úgy, hogy már lemondott róla?És ha igen mennyi idő után?