Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Lekvárok, dzsemek, ízek cikk

Lekvárok, dzsemek, ízek


A fent felsoroltak gyümölcsből készült zselés állagú finomságok. Általában úgy készülnek, hogy cukor hozzáadása után a gyümölcsös keveréket addig főzzük, míg sűrűsödni, zselésedni nem kezd. De mi is a különbség köztük?
Lekvárok, dzsemek, ízek

Mi a lekvár?


A lekvárt többféle, apró gyümölcsdarabból, vagy pürésített gyümölcsökből készítjük.



Mi a dzsem?


A dzsemeket egyfajta, nagyobb méretű darabokból, vagy egész gyümölcsökből főzzük.



Mi az íz?


A gyümölcsíz egy vagy többféle gyümölcs levéből készül.



Zselésedés


A gyümölcsök befőzéskor történő zselésedését a gyümölcsökben található pektin okozza.

Minél több pektin található egy adott gyümölcsben, annál keményebb lesz a belőle készített lekvár. A pektintartalom gyümölcsfajtánként más és más, és függ az érettségi foktól is.


Magas pektintartalmú gyümölcsök:

alma

fekete áfonya

vörös áfonya

ribiszke

birsalma

berkenye


Közepes pektintartalmú gyümölcsök:

sárgabarack

őszibarack

körte

szeder

málna

ringló szilva

szilva

egres

citrusfélék


Alacsony pektintartalmú gyümölcsök:

eper

cseresznye

kiwi

bodza

szőlő

rebarbara

Ezekhez külön zselésítő szert adhatunk, ezzel is elősegítve a sűrűsödést.


Milyen legyen a gyümölcs?


A legalkalmasabb a teljesen érett gyümölcs mind a lekvár, mind a dzsem és az íz készítéséhez. Fontos, hogy a leszedés, vagy vásárlás után minél előbb feldolgozzuk őket, mivel a tárolás során vitamin-, aromatartalmuk fokozatosan csökkenhet.

Ha a lekvárhoz előkészített, aprított gyümölcsöt a fagyasztóba tesszük, ez elkerülhető, és később, alkalmas időpontban a felengedett gyümölccsel a frisshez hasonló módon eljárva dolgozhatunk.

Természetesen az ép, sérülésmentes gyümölcsöket válasszuk a befőzéshez. A túlérett példányokat inkább más célra használjuk fel, mivel ezek pektintartalma már kisebb, ezért nehezebben zselésednek be.


Milyen hozzávalókkal?


Cukor - konzerváló hatású, szín- és ízmegtartó szerepe is van


Befőzési cukor - pektint és citromsavat is tartalmaz


Zselésítő szerek - zselatint tartalmaznak, lecsökkentik a főzési időt, növelik a pektintartalmat.


Citromsav - kiemeli az ízeket, javítja a dermedést




Írta: Hoxa, 2007. július 12. 18:44
Fórumozz a témáról: Lekvárok, dzsemek, ízek fórum (eddig 11 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook