Lakáskiadás esetén érdemes átíratni a közműveket az albérlő nevére? (tudásbázis)
Én határozatlan időre szeretném kiadni a lakást, így bármikor elmehet az albérlő ha nem szeretne tovább maradni. Diákok esetében hallottam már olyat, hogy nyári szünetre félhavi bérleti díjat fizettek, hogy úgymond lefoglalózzák a lakást mert szerettek ott lakni és nem akarták, hogy a tulaj közben másnak kiadja.
Szerintem diákok esetében pont nem kell attól tartani, hogy nem költöznek ki. Aki nem akar nyárra maradni, az még úgy is van, hogy a szerződés is 10 hónapról szóljon, ne 12-ről. Ráadásul ha első vagy másodévesnek adod ki, ott több esetben alapból a szülők is megjelennek.
Ez jó ötlet, köszönöm! Ha más nem, diákok esetében ez működhet!
Erre van a befogadási nyilatkozat és akkor rögtön lehet kilakoltatni. Csak kérdés, hogy a bérlők részéről van-e olyan barát, családtag, aki vállalja.
Ilyen a mi házunkban is volt, de az anyuka még akkor sem mozdult, mondván gyerekkel nem tehetik az utcára. Mikor valaki szólt neki, ha bárki bejelenti a gyámhatóságnál hogy víz, villany, fűtés nélküli lakásban él a kiskorú lányával, jönnek és elveszik tőle a kislányt... 3 napon belül eltűnt a lakásból.
Vagyis hivatalosant akartam írni.
Ez így van, sőt ha kisgyereke van, akkor se teheted utcára nem hivatalosan.
Ha a mérők a te neveden vannak és nem fizet, a villanyt és gázt kikapcsoltatod, és ott marad a sötét, hideg lakásban, magától arrébb áll. Ezt a férjem mondta, még sosem kellett használni, de jó ötlet.
Azt, hogy rögtön ki tudom-e rakni a nem fizető albérlőt még akkor is kérdéses ha közjegyző előtt írjuk alá a szerződést mert úgy tudom, hogy a kilakoltatási moratórium alatt nem rakhatom ki a lakásból...
Ezek szerint te jobban tudod, biztos igazad van.
Ha kiadok egy lakást, evidens, hogy a bérleti díjjal együtt azt is ellenőrzöm, hogy a számlák ki vannak-e fizetve.
Ha átíratod a bérlő nevére, akkor tudomást sem szerzel arról, hogy mennyi az adósság.
Ha annyit halmoz fel, hogy pl. kikapcsolják az áramot, a szolgáltató addig nem kapcsolja vissza, ameddig nem rendezik a tartozást. Utána évekig pereskedhetsz a bérlővel.
Nálam az én nevemre jön a számla, én fizetem és havonta elszámolunk. Küldöm a számlamásolatot és a bérlő nekem utalja az általam kifizetett összeget.
Másrészt, ha továbbra is a te címedre megy minden irat a szolgáltatótól, és te vasalod be a bérlőn a számla összegét... ha nem fizet, rögtön ki tudod rakni, és nem szaporodik hónapokon keresztül a tartozás. Max. ha kéri, csinálsz a számláról egy fénymásolatot, és ha kifizette az összeget, azt akkor kapja meg. Így ő is biztonságban érzi magát, hogy nem fogod tőle bevasalni 2x ugyanannak a számlának összegét.
Köszönöm a választ! Így tényleg nincs értelme átíratni a közműveket az albérlő nevére, sőt még bonyolítja is a helyzetet ha úgy adódik!
Amikor lakást béreltem iroda céljára, számtalanszor így csináltuk. Persze, mert az utolsó óra-állásig a fogyasztást még nekem kellett kifizetni, és ha ott kifizettem, akkor írták vissza az órát a tulaj nevére.
De ha a bérlő egy rakás tartozást halmozott fel, akkor is a tulajnak kell kifizetnie a szolgáltató felé, addig nem fogják visszaírni a nevére.
Mivel te vagy a tulajdonos, így ha átíratnád, ahhoz is a te aláírásod kellene, szóval ha bemutatod a tulajdonosi lapot, akkor visszaíratni sem probléma.
Nem érdemes, sőt, ha valaki havi átalányt fizetett a leolvasásig, akkor érdemes havi diktálósra áttérni, az a legtisztább.
Igazad van, arról nem is beszélve, hogy ha lelép az albérlő akkor nélküle hogyan íratom vissza a közműveket a saját nevemre? 🤔 Mert bár nem tudom de gondolom ő is kell hozzá!?
És hogy hajtják be tőle, ha miután felhalmozott egy csomó adósságot, mégis hajlandó kiköltözni? Attól a számlák bár a bérlő nevére, de a bérelt lakcímre fognak érkezni. Tehát a tulajnak vagy végrehajtóhoz vagy bíróságra kell menni, attól függően, hogy milyen volt a szerződés. Az meg egy csomó idő, addig kikapcsolhatják a villanyt, így addig új bérlőnek sem lehet kiadni.
Nem! Erre fáznak rá a lakáskiadók. Rábizzák az albérlőre a fizetést azt egyszercsak azt veszik észre hogy ki van kapcsolva a villany vagy a gáz.Az albérlő lelép, te meg fizetheted az ő fogyasztását. Nem egy eset volt ilyen.
Az meg mese hogy a volt albérlőn behajtják, nem is mennek utána. Majd ha vissza akarod kapcsoltatni akkor majd szépen kiperkálod a hátralékot meg a visszakapcsolás költségeit is.
Mindig azt mondom hogy úgy legyen kiadva a lakás hogy a bérlő a tulajnak fizesse a rezsit is. Akkor nagy meglepetés nem érhet.
Igen, mert ebben az esetben ha nem fizeti rendesen, tőle kerül levonásra. Persze ha legálisan van kiadva a lakás. Anyósomék jártak pórul nem egyszer, így ezt tanácsolta nekik egy ingatlanos és igaza lett.
Köszönöm, hogy erre felhívtad a figyelmemet! Igazad van, erre nem is gondoltam!
Ha átíratja, akkor az új fogyasztó adja meg a levelezési címet. A számlákat is oda küldik (ha e számlára regisztrál, akkor a megadott email címre)
Nem.
Ha nem fizet, akkor úgyis neked kell kifizetni mindent, hogy visszakapcsolják az áramot, stb.
Plusz, ha nem a te neveden van, akkor nem tudsz semmit intézni.
Ha átíratod is, a levelezési cím legyen a te lakcímed, hogy tudd figyelni, rendesen fizeti-e a számlákat.
Én nem fogom. Kényelmes ugyan, de sokkal követhetőbb, ha nincs átírva. Szerintem.
Érdemes átíratni a közműveket az albérlő nevére?
További ajánlott fórumok: