Külföldi munka.... (beszélgetés)
En eleg sok olyant ismerek aki csekely nyelvtudassal jott ki es elboldogul. Igazabol ha nincs mit vesziteni, akkor erdemes megprobalkozni.
Amugymeg a tapasztalat az, ha valaki egyszer kijon, az mar nem megy haza. Illetve ha haza is megy, fel ev utan mar ujra itt van.
Mi is gondolkodtunk hogy majd gyujtunk es hazamegyunk. De mire? Nincsen ertelme. Inkabb itt vettunk lakast.
Mi anno elmentunk a varosunk munkaugyi kozpontjaba es ott a kulfoldi munkavallalassal kapcsolatban erdeklodtunk, hogy mi a lehetosegek. Mivel en angolul tudtam, igy Anglia johetett szamitasba es akkor eppen csak egy idosek otthonaban volt lehetoseg. Mi rabolintottunk es kitoltottuk a szukseges dokumentumokat a jelentkezeshez. Ebbol volt ugyan rosta, amin atmentunk, majd Pesten volt egy interju az angolokkal. Paromat nagyjabol folkeszitettem es szerencsere szimpatikusok voltunk es felvettek. Penzt nem kellett nekunk fizetni, teljesen hivatalos volt a dolog. Annyi penzt vittunk, hogy az elso fizetesig ne haljunk ehen (3-400 font).
En mar 4 eve egy munkavedelemmel foglalkozo cegnel vagyok mint kockazat elemzo (mellette van egy kis mukormos szalonom otthon, amit majd kesobb szeretnek komolyabban csinalni), parom pedig az Aldinal manager.
Sziasztok! Gondoltam hozzaszolok a temahoz, hiszen en is reszese vagyok. Mi 6 eve koltoztunk ki parommal Angliaba. En kozepfokon tudtam beszelni, parom semmit. Egy idosek otthonaban kaptunk helyet eloszor, ott voltunk 2 evig, majd szepen probalkoztunk. Ez jo volt ugrodeszkanak. Most mar mindkettonknek olyan munkahelye van, amit szeretunk csinalni.
Sokan kijonnek ugy, hogy azt hiszek egybol elhelyezkedhetnek majd a szakmajukban es majd hatalmas osszegeket fognak keresni. Ez egy hatalmas tevedes. Itt mindenkinek vegig kell jarnia a rangletrat. De megeri! Ezt sajat tapasztalatbol mondom.
En biztatok barkit, aki szeretne kijonni, de ahoz nagy alkalmazkodo kezseg kell. Konokul es buszken senki ne jojjon, mert csak beuti a bokajat.
Anyum 10 éve jár ki első alkalommal közvetitőn keresztül ment ki, de nem olyanra gondolj aki az irodában ül, hanem egy német ápolónőre aki kijárt házhoz az idösekhez, Ausztriában kezdte
NEkem ez a munka most csak beugros tehát nem állandó lesz.
Ausztriában kevesebbet fizetnek mint itt Németországban, persze attól is függ hova mész dolgozni.
Haverjaim Ausztriában vannak fél évet tél szezon idején sí paradicsomban 1500 eurot kapnak havonta plusz szállás ellátás.
Én többet kapok kicsivel plusz útiköltség.
Barátnöm Ausztriában dolgozik 2 heteket húz le 700 euróért szintén ápol és házvezetés..
Rengeteg oldalt találsz amin keresgélhetsz de nem a magyar oldalakat ajánlom.
Párom otthon dolgozik csak én jöttem ki most 1 hónapra.
Ilyen hozzáállással senki ki se menjen.
Bőven elég ha eltudod makogni mit akarsz, minden féle képen közvetítőn keresztül kezdje az illető, s rá ér később leválni a közvetítőről.
De olyanon ne is filózzon senki, hogy ha xar a szerződés majd mi lesz, meg feljelentés, stb.
Ezt kint el lehet felejteni.
A munkaadók nem utálják a melóst, nem úgy mint itt.
Ott csak a sima polgár rühell de rendesen, a munkaadó összeteszi mét kezét, hogy jön egy külföldi aki negyed annyiért dolgozik mint a helybeli.
Szerződés, ez is kicsit viccesen hangzik.
Jó először van, nyilván, mert közvetítő által megy az ember, de teszem fel miután leválik róluk az ember, utána már úgy kötnek szerződést ahogy akarnak, mármint te meg a főnök.
Nagyon sokszor csak megbízási megállapodás történik, amit hónapról hónapra megírnak és aláírja a két fél, mert sok helyen nem hadják, hogy egy egész évet ledolgozz bejelentve, mert akkor már az a nyugdíjba is beleszámít, azért szoktak olyat csinálni, hogy egy évből egy hónapot hazajön az ember, mert akkor nincs munkaviszonya, és nincs meg egy teljes év.
Ezt nagyon szeretik még alkalmazni a külföldi munkaadók.A melós belemegy, mert a pénz a legfontosabb.
Úgy, hogy ne törje magát senki nagyon a szerződésre, hogy jujjjjj, milyen lesz, meg, hogy lesz.
Én tanácsom, először CSAK közvetítő által szabad elindulni.Igen sokat levesz az ember pénzéből, de miután ott vagy kint, belejössz a nyelve, ismerkedsz, eltelik 2-3 hónap, szépen leválsz a közvetítőről, és elindulsz a magad útján.
Van olyan bejelentett ápólási munka ahol kötelező a minimum vöröskeresztes tanfolyam és van ahol nem kötelező persze ez épp a munkától is függ.
Én jelenleg egy 91 éves néninél vagyok mint házvezetőnő az mellett egyedül a fürdésnél kell segítenem és az öltözködésben.
Én sokat tudnék mesélni bár csak most kezdtem, édesanyám 10 éve jár ki már sok mindent látott...vannak kimondott jó helyek és vannak nagyon szarok.
Nekem is több ismerősöm van aki úgy ment ki, hogy semmit nem tudott az adott nyelvből... Ha már kint vagy nagyon hamar megtudod tanulni, egyszerűen nincs más lehetőséged, belekényszerülsz!:) Persze, ettől függetlenül szerintem is elég rizikós kimenni úgy, hogy nem tudsz semmit! Sőt! Eleve egyedül ki se mennék!:)
Nemrég lett volna egy lehetőség Németországban, egy gyárban. Pl. oda se volt feltétel a nyelvtudás, mert van magyar sor, és oda raktak volna be. Aztán hallottam ezt-azt, és elment a kedvem...
Én mindenképp kiszeretnék menni dolgozni. Párommal azt tervezzük, hogy összeszedjük magunkat anyagilag, (amiből kitudunk menni), Ő már elég rendesen tud angolul, meg már dolgozott is külföldön (Spanyolországba), én addig tanulom az angolt, gyorstalpalón megcsinálok valami szakmát, és megyünk... Persze aztán kitudja, hogy mi lesz még ebből... de az egyszer már biztos, hogy nagyon nem éri meg itthon maradni! :(
Aki kimegy nyelvtudás nélkül, az nagyon bátor!
Azért egy szerződés aláírásához nem ért megérteni, hogy mi is áll benne. Vagy ha netán szemétkedik a munkaadó, akkor fellépni ellene...
Azért nem kell elijeszteni mindenkit!Nekem egy csomó ismerősöm ment úgy ki Angliába meg Hollandiába,hogy egy szót nem tudtak más nyelven.Igaz,az egyik már hazajött,de fél évig kint volt.Leépítés volt a cégnél és a külföldieknek kellett távoznia,ami érthető.A másik ismerősöm pedig IGEN!!!,nyelvtudás nuku...1 éve van Hollandiában és majdnem új Mercivel furikázik.Épp most jött haza látogatóba.És csak 2 embert említettem.Ja,a párom tesója is úgy ment ki,hogy nem sokat tudott és már 4 éve Angliában dolgozik.Már tök jól beszéli a nyelvet.Ő au-pair-nek ment ki és ott se dőlt össze a világ,hogy nem igazán értette a dolgokat.Szóval elég sok helyre felvesznek nyelvtudás nélkül is.Lehet,hogy csak háttérmunka(gyár,takarító,gyümölcsszedés....),de az is jobban fizet,mint itthon.
Mi is tervezzük a párommal,hogy pár évre kimegyünk,de én nem igazán szeretnék,ő jobban.Pedig ő nem tud nyelvet,én azért angolul megértem,mit mondanak,csak nem merek válaszolni.Ha másért nem,már csak nyelvtanulás miatt is ki kéne menni.
További ajánlott fórumok:
- Munkavállalás külföldön, külföldi munkák, munkalehetőségek
- Külföldi munka, kiköltözés, család..
- Külföldi munka, de honnan tudjam, hogy nem kamu?
- Hova kell fordulni, mit kell tenni, ha átverték a külföldi munkavállalót, és nem tudja, hogy jusson haza?
- Lehet találni olyan külföldi munkát, ahová vihetek állatot is a szállásra?
- 3-4 havonta egyszeri találkozás...külföldi munka miatt.