Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Környezetkímélés otthonunkban cikk

Környezetkímélés otthonunkban


Világkonferenciák, nemzetközi együttműködések, környezetvédelmi mozgalmak dolgoztak és dolgoznak ki programokat, hogy emberhez méltó környezethez való jogunkat gyakorolhassuk. Ezek a programok, mint ahogy a nevük mutatja nemzetközi összefogás eredményei, azaz nagyban ragadják meg a problémákat.

Mégsem dőlhetünk kényelmesen hátra, inkább nézzünk körül a saját portánkon, mit tehetünk meg mi, hogy óvjuk, kíméljük a környezetünk.

Néha kezdjük már azt érezni, hogy a csapból is a környezetvédelem téma folyik, s mégsem mondd senki érdemi megoldást, minden csak azt sugallja, hogy már elrontottuk, s olyan megoldásokat javasolnak, melyre nincs anyagi forrásunk.


Más meg azt gondolja, hogy ő csak egy csepp a tengerben, s hogy kevés lenne ha ő egyedül változtatni akarna. De ilyenkor kell, hogy eszünkbe jusson amit Teréz anya mondott:

„Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.”


Próbáltam a teljesség igénye nélkül pár otthoni lehetőséget összeszedni arra, hogy környezettudatosabban élhessünk, s ennek fényében nevelhessük gyermekeinket:


- Szelektív hulladékgyűjtés

Valóban ez a legelterjedtebb, talán azért mert EU szabályozás alatt áll, hogy az országnak ezen téren fejlődnie kell. Szépen ki is helyezték a szigetekre a hulladékgyűjtőket, ez dicséretes. Mégis én a tájékoztatás azon részét, hogy mit lehet elhelyezni bennük, nem találtam elég körültekintőnek. Például hogy a műanyaggyűjtőbe kimosott margarinos doboz is dobható, vagy hogy az ásványvizes flakonok kupakját le kell csavarni (javaslom a kupakok gyűjtését jótékonysági célra, vannak akciók egyes műanyagdaráló cégek által)


- Használjunk parfümöt, golyós vagy pumpás dezodort a hajtógázas sprayk helyett.

(A színtelen parfümösüveg a fehér üveg gyűjtőbe helyezhető)Ugyanígy választhatjuk a cseppet sem drágább pumpás légfrissítőt.


- Gyűjtsük össze a használt elemeket!

Az iskolákban is vannak kihelyezve általában használt elemgyűjtők. Akár szülői értekezleten is megemlíthetjük, hogy környezeti nevelés szempontjából érdemes lenne az iskolának beszereznie egy ilyet az önkormányzattól.- Gyűjtsük össze a használt fényforrásokat!

Már gyerekkoromban is volt használtelem és papír gyűjtési akció, de a fényforrásgyűjtés ez Európai Uniós szabályozás. Nem is olyan kivitelezhetetlen, mint amilyennek tűnik, összegyűjtjük a kiégett égőket, s nagy valószínűséggel havonta egyszer eljutunk egy nagyobb hipermarketbe, vagy barkácsüzletbe, ahol megtalálhatóak a kihelyezett gyűjtők. Igaz, múltkor elkeserítő volt, mikor az égőimet akartam bedobni Budakalászon egy hipermarket gyűjtőjébe, s teli volt odanemillő szeméttel.


- Használjuk fel a maradékot!

Lakásfelújításnál megmaradt tapétával akár tankönyveket is csomagolhatunk, strapabíróbb, mint más csomagolópapír.


- Felejtsük el!

Karácsony, s egyéb ünnepekkor felejtsük el a csomagolópapírt! Egyre divatosabbak a kis ajándéktáskák, válasszuk a papír helyett inkább ezt a megoldást, újra is használhatjuk.


- Ajánljuk fel!

A megunt, kinőtt, kihízott ruhákat ne dobjuk ki, ajánljuk fel a rászorulóknak.


- Készenléti állapot

Ha nyaralni megyünk, vagy huzamosabb ideig nem használunk egy elektromos készüléket, azt válasszuk el az energiaforrástól, csepp a tengerben a készenléti állapot is (lásd piros kis fény a TV-n)


- Újság

Ha már úgyis a számítógép előtt ülsz, olvashatod ott is a híreket, akár le is mondhatnád a napilap-előfizetést!


- Textil táskák

Egyre divatosabbak a textil bevásárlótáskák! Legyünk hát divatosak! Akár saját magunk is varrhatjuk, vagy egy esős hétvégén gyermekünkkel díszíthetjük. Strapabíró, mosható!


Sorolhatnám még, a vegyszerekről, az újrahasznosított WC-papírról, a vízhasználatról még nem is beszéltünk. Mégis úgy érzem, a felsoroltakhoz nem pénz kell, hanem csak kis figyelem. Várom a további ötleteket!
Írta: Suhi, 2007. szeptember 18. 06:03
Fórumozz a témáról: Környezetkímélés otthonunkban fórum (eddig 9 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook