Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Kisfiam 32 hónapos és nagyon rosszul beszél, keveri a betűket stb. Tudtok valamit tanácsolni, mert a logopédushoz még kicsi?! fórum

Kisfiam 32 hónapos és nagyon rosszul beszél, keveri a betűket stb. Tudtok valamit tanácsolni, mert a logopédushoz még kicsi?! (tudásbázis kérdés)


1 2
2009. máj. 31. 17:11
köszönöm szépen a sok hasznos hozzászólást, mindenképp fogok lépni, hisz a gyerekemről az ő egészésgéről, fejlődéséről van szó, és ez a legfontosabb számomra :)
43. zebracsikó (válaszként erre: 35. - Kolibri)
2009. máj. 31. 15:28

ezek jó gyakorlatok!


nutella, lekvár,

zizi, gabonagolyó

mi is ezekkel szoktuk csinálni.


mielőtt a beszédhangok felismertetése megtörténi, a zörejek felismerését szoktuk gyakoroltatni: kulcscsörgés, papírgyűrögetés hagja, ollócsattogás hangja, gyufásdoboz-rázogatás hangja,stb hasonlók. Gyerek csukott szemmel, én zörejt keltek, ő megmondja/mutatja , melyiket hallotta.

Ha ebben ügyesedik, akkor 2 hangot is mutatok neki egymás után, és őneki sorrendben kell elmondania, melyiket hallotta előbb és melyiket utána. (a sorrend megjegyzése elég nehezen szokott menni)


Ajánlom a Világunk hangjai című hangkazettát logopédiai, pedagógiai könyvesboltban megkapható, ezen zörejek(vízcsöpögés, égdörgés stb), emberi hangok (tüsszentés, köhögés, tapsolás) állathangok, járművek hangjai vannak, ezeket kell felismerni.

Én nagyon szeretem használni!

42. 9ea67a7a1c (válaszként erre: 39. - Zebracsikó)
2009. máj. 31. 15:11
ja a könyvvel duplán egyetértek nagyon szuper!!:)
41. 9ea67a7a1c (válaszként erre: 39. - Zebracsikó)
2009. máj. 31. 15:10
Maximálisan egyetértek veled mint olyan aki átesett ezeken a dolgokon!
40. toncsimimi (válaszként erre: 37. - 025c5b6977)
2009. máj. 31. 14:00

Szia! Én is azt javaslom, hogy keress fel minél előbb egy Fül-orr-gégészt hallás vizsgálatra. Ezt a problémát kell először kizárnotok, mert mondókázhatsz, verselhetsz egész nap a kicsivel, ha ott a baj, akkor nem ér az egész semmit.

Egy barátnőm sajnos így járt a kislányával. Későn derült ki, hogy hallás problémája van. Most 5 és fél éves, az óvodában felmérték a beszédértését és ott fejlesztő pedagógushoz küldték, mert sok mindet nem értett. Az anyukának ugyan feltűnt, hogy a gyereket nem köti le a mese, vers stb., de nem gondolta, hogy oka van. A nevelési tanácsadó küldte el a fül-orr-gégészhez, ahol kiderült 80%-ban károsodott az egyik füle. Azóta kezelésekre járt és kivették a manduláját is, kicsi javulás bekövetkezett nála.


Ezt nem ijesztgetés képpen írtam le, csak hogy tudd valóban okozhat hallás probléma megkésett beszédfejlődést ill. tietekhez hasonló problémákat.

2009. máj. 31. 13:24

Nagy a köd mindenki fejében a logopédiai kompetenciával meg a logopédushoz kerüléssel kapcsolatban!


A logopédus nem orvos, tehát nem kell hozzá beutalás , legfeljebb -jelen esetben - javaslat a pszichológus részéről, amelyet egy rövid, összefoglaló szakvéleménnyel alátámaszthat. Mi nagyon szeretjük -és viszont is a pszichológusok- hogyha küldünk egymásnak gyereket vizsgálatra, akkor mellékelünk mellé egy rövid írásos szakvéleményt, lehetőleg anamnesztikus adatokkal.


Logopédus dolgozhat nevelési tanácsadó keretén belül, logopédiai intézet munkatársaként, magánzóként, családsegítő szolgálat tagjaként, az óvoda vagy iskola státuszában, vagy körzeti "kijárós" logopédusként, vagy kistérségi logopédiai társulás állományában (meg van még pár egyéb forma is).

Ha a gyerek óvodás, akkor az ovi logopédusát kell megkeresni, időpontot kérni tőle egy beszélgetésre, megkérni, nézze meg a gyereket.

Vagy Nevelési Tanácsadóban vizsgálati időpontot kérni a logopédustól.


A leírt esetben nekem is első gondolatom a hallásvizsgálat volt, mert megkésett beszédfejlődés esetén ez az első: kizárni a halláscsökkenést.


Ahogy csmb írta: folyamatosan taknyos a gyerek. A krónkus nátha előbb-utóbb biztos, hogy tompább hallást eredményez. (a "nem elég fényes a füle" kifejezés nem helyes, a dobhártya fénytelen ilyen esetekben)

Sokat segít az ilyen állandóan taknyos gyerekeken a Proetz kezelés, vagy az otthon elvégezhető "takonyhajtás" 3 hetes kúrája, amely az arcüregbe és homloküregbe beszáradt százéves taknyot is elfolyósítja és kihajtja.


csmb-nek azt javaslom: először nézesd meg a gyerek hallását, majd az Én is tudok beszélni c. könyvből (megkésett beszédfejlődésűeknek) kezdj el gyakorolni vele (a tanári segédkönyvben benne van a módszer és ötletek)

szeptemberben pedig első dolgod legyen a logopédussal beszélni!


Sajnos előfordul, hogy nincs helye a logopédusnak, olyan sok a nagycsoportos beszédhibás, hogy kisebbeket nem tud felvenni. Ilyenkor nem szabad belenyugodni, mert hónapok/évek mehetnek kárba a logopédusra várakozással. Keresni kell magánórát adó szakembert.


Csepelen egyébként van logopédiai óvoda, érdemes lenne a bejutással kapcsolatban felhívni őket!

38. 223cf40dc0 (válaszként erre: 31. - 025c5b6977)
2009. máj. 31. 13:00
mi az, hogy nem a pszichológus feladata a logopédushoz való beutalás??? igen is az ő feladata!!!!! ez nálunk is így működött!!
37. 025c5b6977 (válaszként erre: 35. - Kolibri)
2009. máj. 31. 11:47

Ezt nem tudom :) egyszer azt mondta a füll-orr gégész hogy figyeljem a hallását mert ugy látja nem elég fényes a füle, de ez lehet attól is hogy folyamatosan van valami nyavajája, nátha vagy ilyesmi, tehát folyamatosan gyulladásba van az orrnyálkahártya és lehet ez hat ki a fülére is. Én próbálgatom a hallását, néha suttogok neki nagyon hallkan és meghallja.


Nem érzékeli a különbségeket a betűk között, nem csak az egyforma zöngésüek között :( ezt a tükör előtt csináljuk azt tudom, viszont a nutellát lehet kipróbálom hátha tényleg ösztönzni :) köszi a tippet

36. 9ea67a7a1c (válaszként erre: 25. - Roni24)
2009. máj. 31. 11:18

Én vettem észre elég hamar,először kettő és fél éves korában próbáltam szakemberhez fordulni,helyhiány miatt folyamatosan elutasitottak bennünket hosszu lenne leirni és nem ez a fórumtéma.Most 5éves korában kezdett logopédus szakember foglalkozni vele heti egyszer.

Nagyon kevés szava volt,az a kevés is majdnem érthetetlen,halandzsa nyelven beszélt...végülis nagyon sok hangra kiterjedő pöszesége van hangok és szótagok cseréje,erősen halandzsa nyelvvel kombinálva....

2009. máj. 31. 10:41

Tudom, nagyon naiv kerdes, alore is bocsi, de rendben van a gyermek hallasa?


Nyelvgyakorlatokkal sokat lehet segiteni.

Tukor elott nutellat, vagy amit szeret kensz az ajkaira, amit le kell nyalni, es segiti a nyelv kontollalasat. Akar bent, a szajon belul is jo, ha a szajpadlasat, nyelve alatti reszt, arcat belulrol "nyalogatja".


Az ajkaknak ruzzsal vagy ha fiunak nem akarunk ruzst hasznalni, akkor szinten nutella, valami, ami fog, bekenni a szaja szeleit es pecsetelni papirra-tukorre-kezre..... OOOO, UUUUU, IIIII AAAAA....hangokkal.


Lepesrol lepesre allathangok utanozasa.


Fujo gyakorlatok a levego beosztasa erdekeben. Csak buborekkal, csak szivoszallal a vizbe, apro papirfecniket...olyan dolgokat, aminek latja a gyermek az eredmenyet.

Gyertyaval csak mozgatni a langot, aztan elfujni is. Szaggatott fujas, eros gyors fujas vagy lassu es hosszu fujas... jatekosan, hogy lassa a levego kifujasanak eredmenyet.


Felvenni magnora a beszedet.

Ezek nagyon egyszeru dolgok, de hatasosak.

34. 025c5b6977 (válaszként erre: 33. - Ében11)
2009. máj. 31. 10:07

Igen tényleg gáz hogy ilyen kiskorban már pszichologushoz járunk, dehát megvan az oka, nem kedvtelésből kell hordanom :(

Reménykedtem hogy ez a beszédgond megoldódik, a védőnő is nyugtatott, csak ahogy telik az idő, és egyre többet akarna mondani egyre érthetetlenebb, nem hiszem hogy a logopédus sietettné a dolgokat amugy, csak elmondta a véleményét mert tényleg nem lehet érteni amit mondani akar, én persze megértem nagyjábol amit akar, vagy kisakkonoz :)

33. ében11 (válaszként erre: 31. - 025c5b6977)
2009. máj. 31. 10:04

sajnálom szegényt.De azért furcsa nekem a pszichológus, mert még csak 32 hós a kicsid, persze hogy nem kristálytiszta a beszéde.

Én nem vagyok logopédus, csak az itthoni tapasztalataimból beszélek, az enyém se mindig érthetően beszél, van hogy a nagyszülők se értik, és ugyanez volt ilyen idősen az unokahugunkkal de 4 évesen rendeződött nála és nem kellett hozzá logopédus.Én úgy érzem a pszichológus kicsit sietetne is titeket, persze nem árt ha elviszed, de nem fogja egyik napról a másikra megérteni a kicsi gyerekedet a pszihológus, hisz a logopédusnál el kell majd tölteni egy kis időt!

Ne aggódj nagyon, mert azt is megérezheti a kicsi!

32. 2cb29de033 (válaszként erre: 30. - Zebracsikó)
2009. máj. 31. 08:58

Kezdődik ott, hogy terhesen a depressziós anyósom mellett laktunk, rengeteget kikészültem tőle, kb. 6 hónapos terhesen költöztünk külön... nem beszélve az idegbeteg exférjemről (most váltunk el), aki az elmúlt 3 évet kissé tönkretette, finoman szólva... azt hiszem talán ez is elég előzmény, ugye?

Voltunk már nevelési tanácsadónál, először odaküldtek minket, de ott nem sok segítséget kaptunk, mivel a nő nem azt nézte, ami valós, hanem kiragadott dolgokat... :S s most fel is hagytunk vele...

31. 025c5b6977 (válaszként erre: 27. - Zebracsikó)
2009. máj. 31. 08:49

Csepelen lakunk.

Azért vetettem fel a dolgot egyébként, mert voltunk az ovodavezetőnél, és mondta hogy hallja hogy el van maradva a beszédfejlődése, és járunk pszichologushoz is, és ő is mondta hogy javasolja a logopédust mert nem igazán érti mit szeretne mondani a gyerek.

Egyébként mond már mondatokat, ahogy azt valóban kéne neki, csak tényleg alig van tiszta szava.


Nem tudom hogy a traumák mennyire befolyásolják a beszédfejlődést, de nálunk már a terhesség alatt is sok rosszat átélt a picinyem, és vannak vele egyéb viselkedésbeli gondok is. Igy akár arra is tudok gondolni hogy ez is lehet annak az oka is.


Az ovodavezető a héten azt mondta hogy nem lehet csak ugy elmenni a logopédushoz mert a pszichológus azt tanácsolja, hanem kell írásos vélemény, javaslat, de a pszichológus azt mondta ez neki nem a kompetenciája, amit valahol meg is értek. Szóval lehet hogy most megvárom a szeptembert hogy elkezdjödjön az ovi és akkor ők "hivatalból" foglalkoznak a gyerekemmel. Közben én meg probálom itthon az egyéni anyai ösztönök alapján fejleszteni, szótagolás, tükör előtt mondatni a szavakat, artikulálva beszélni hogy lássa hogyan formázom a szavakat, mondokákkal stb. amik eszembe jutnak, csak igy látatlanba tényleg nem tudom mivel tudnék neki segíteni. Tényleg annyiszor mondom lassan, és nem sikerül neki szotagolás után se helyesen kimondani, és mivel egyre többet dumál, egyre nehezebben értem meg amit szeretne :(


Ha esetleg van valami tanácsod azt szivesen veszem, de természetesen tudom hogy nem azért hoxázol hogy itt is munkával foglalkozz :) köszönöm mindenképp hogy hozzászoltál az én kis problémámhoz.

30. zebracsikó (válaszként erre: 28. - 2cb29de033)
2009. máj. 31. 00:24

4,5 évesen már nem szabadna ezeknek a hibáknak meglenni.

Én haladéktalanul beszélnék az óvodai logopédussal, s ha máshogy nem, hát magánórában elhordanám hozzá.

Írtad, hogy sok előzmény van. Mik ezek? Szüléskori történések, vagy mozgásfejlődéi elmaradás? Vagy más?

Ezeknél fokozottabb odafigyelés kell.

29. 2cb29de033 (válaszként erre: 28. - 2cb29de033)
2009. máj. 31. 00:21

A 12. hozzászólás az előzmény. :)

Jó éjt mindenkinek!

28. 2cb29de033 (válaszként erre: 26. - Zebracsikó)
2009. máj. 31. 00:20

Akkor én pl. mit tegyek? Korábban már leírtam a mi esetünket.

Mondjuk nálunk előzmények is vannak bőven, ami miatt esetleg le van maradva... :(

27. zebracsikó (válaszként erre: 11. - 025c5b6977)
2009. máj. 30. 23:20
látom, budapestiek vagytok, melyik kerületben laktok?
26. zebracsikó (válaszként erre: 11. - 025c5b6977)
2009. máj. 30. 23:19

Logopédus vagyok, a mi álláspontunk a következő:

az említett életkorban már mondatokban illik beszélni a gyermeknek, a pöszeség még élettani, de ha hang- illetve szótagátvetései vannak nagy számban a gyermeknek, mint a Te gyerekednek is, akkor érdemes megnézetni logopédussal majd mondjuk szeptemberben az oviban, mert ezek a tünetek elég jellemzőek a megkésett beszédfejlődésre és az akadályozott beszédfejlődésre is.

Valóban, a legtöbb kisgyermeknél tapasztalható beszédhiba ilyen fiatal életkorban (és ez élettani is) de vannak, akiknél nem zökkenőmentes az anyanyelv elsajátítása, és nincs olyan, hogy "kinövi" !!!


(a "hang" és a "betű" közt pedig különbség van! A hangot ejtjük, a betűt leírjuk!)

25. Roni24 (válaszként erre: 23. - 9ea67a7a1c)
2009. máj. 30. 22:11

Nem is mondtam én ilyet! Persze, oda kell figyelni, de ahogy te is leírtad, nem ez a mérvadó!

Gondolom tapasztalatból beszélsz! Megkérdezhetem, hogy nálatok mikor/hogyan derült ki, hogy valami nem stimmel a beszédfejlődéssel?

2009. máj. 30. 21:12
Az, hogy néhány szót kever, az aranyos, édes, kedves, emlékszünk rá sokáig. A nagyfiamnak a bikicli, és a pogárcsa volt a legnagyobb keverése. De, ha minden szónál gond van, akkor arra figyelni kell. Én is azt mondom, tapasztalat alapján, és inkább a rosszat írom, hogy fordulj szakemberhez. nem árt. :)
23. 9ea67a7a1c (válaszként erre: 22. - Roni24)
2009. máj. 30. 21:08
majdnem 3 évesen már oda kell az ilyesmire figyelni...valószinü kialakul és nem lesz semmi baj mert nem az az általános,legtöbb gherek magátol megtanul szépen beszélni,de ha valaki odafigyel még nem nevezendő türelmetlennek.
22. Roni24 (válaszként erre: 19. - Ében11)
2009. máj. 30. 20:57

Ez így van! Abszolút semmi fura nincs benne!


Nekem az a megdöbbentő, hogy néhányan ennyire aggódt(at)ok ebben az időszakban! Nekem, meg sem fordult a fejemben, én nagyon szerettem ezt a korszakot, imádtam mikor így beszélt a fiam! Eszembe se jutott soha, hogy miért nem mondja rögtön rendesen a szavakat! Hisz valahogy meg kell tanulnia könyörgöm, nem lehet egy kisgyerektől se elvárni, hogy azonnal rendesen beszéljen! Egyátalán nincs szüksége logopédusra! Tanítani kell, türelemmel, Anyának! :)

2009. máj. 30. 20:48
és attol hogy egy logopédus "ránéz" nem jelenti azt hogy kivizsgáltatja és foglalkozik is vele...én inkább azt mondom nyugtasson meg egy szakember mint sok hozzá nem értő anyuka és itt ne tessék haragudni senkinek nem bántásbol mondom!
2009. máj. 30. 20:42
aláirom nekem negativak a tapasztalataim de nálunk is igy kezdődött ezért én óvatos vagyok....
2009. máj. 30. 20:36
akkor most én is vigyem az enyémet, meg az unokahugunkat?Nem gondolom, hogy a helyzet komoly lenne nála vagy akár nálunk is.ilyen korú gyerekek nagyjából így beszélnek.
2009. máj. 30. 20:29
Mivel legtöbb helyen hosszú a logopédiai várólista és a nyári szünet miatt ugyis csak szeptemberben menne szerintem érdemes előjegyzsébe vetetni hogy ősszel nézzé meg szakember is.Ha tényleg van valami apró gubanc minél hamarabb el kell kezdeni a fejlesztést!
17. toncsimimi (válaszként erre: 11. - 025c5b6977)
2009. máj. 30. 19:12

Ne aggódj, gyakran előfordul, hogy a beszédtanulás elején felcserélik a hangokat a gyerekek.

Nekem a nagyobbik lányom volt ilyen, 2-3 évesen sok szót fordítva mondott pl. Tomi=tim, ubi=ibu, Mit mond a csacsi? Iá helyett - Ái,stb.

Én is aggódtam, de magától megszűnt, ahogy elkezdett egyre összefüggőbben beszélni.


Mondókázzatok, meséljetek, énekeljetek. Meglásd hamarosan el fog múlni! :)

16. 2cb29de033 (válaszként erre: 15. - Roni24)
2009. máj. 30. 18:16
Így van. :)
15. Roni24 (válaszként erre: 11. - 025c5b6977)
2009. máj. 30. 17:40

Ugyan máááááár!!!! :)))

Semmi probléma a beszédével! Lehet, hogy több idő kell neki, de egyátalán nem beszél rosszul! Amikor valamit rosszul mond, Te mondd ki helyesen, de ne légy vele türelmetlen, ha nem sikerül neki sokadszorra sem! Semmi baj! Akkor hagyd pihenni egy kicsit! Ha esetleg valamit kimond véletlenül helyesen, akkor viszont nagyon-nagyon dicsérd meg, lássa milyen ügyes és mennyire örülsz neki!

A lényeg, hogy soha ne használd az ő babaszavait, mert akkor azt hiszi, úgy a helyes és úgy kell kimondani! Ő megérti amit te mondasz, de neki még gyakorolnia kell alkalmazni a betűket, össze kell kombinálnia a kis nyelvével a szájában! :) volt nálunk is olyan, hogy sokadszorra sem értettem meg amit a fiam akart mondani, de nem baj! Megmutatta mit akar, én kimondtam helyesen ő utánam próbálta, vagy sikerült, vagy nem! Nem csináltunk nagy ügyet belőle!


Adj neki több időt! Bőven ráér még a logopédussal! Mindenesetre beszélgessetek sokat, tanuljatok versikéket! Javítsd a szavait, de ne erőszakosan, mert attól csak rosszabb lesz! Nem kell szótagolni, mert akkor meg úgy fogja megtanulni! Egyszerűen, tisztán, érthetően mondd ki! Egy alkalommal próbálkozz 3-4-szer, ha nem megy, akkor hagyd, de ne érezze, hogy valami baj van, csak mert nem tudja kimondani!!!


Nézd meg a Babanyelv c. topikot! Meglátod, hogy semmi baj a beszédével! :))

1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook