Keresztelő...hogyan zajlik manapság? (beszélgetés)
A keresztség szentség mindegyik egyháznál,ezért ingyenes.Azaz annak kellene lennie...de tudnék ellenpéldákat,ahol a pap,lelkész pénzt kért.A katolikusoknál a keresztszülőnek is katolikusnak kell lennie ( ez vmi egyházi szabály).A mi templomunkban úgy szokták megoldani,hogy pl.barátnőmék kisfiának reformátusok a keresztszülei.Ők a keresztszülők,de a keresztlevélre ráírt a pap 3. keresztszülőnek valakit a családból,aki katolikus.Ő is ott volt a keresztelőn,de a keresztvíz alá a szülők által választott keresztszülő tartotta a gyereket.
Szóval sok esetben ez paptól függ.
Húú, köszi ez jó sok infó volt :)
Az az igazság hogy én eddig nem nagyon voltam vallásos, és csak anyit tudok amennyit az iskolában tanítottak, meg általánoban jártam hittanra talán pár hetet.Ez baj?
Mit jelent számotkra igazából az hogy megkereszteltétek a gyermekeiteket?Inkább csak a lelkileg vagy gyakorlatban is?
Nálunk mindkét gyerkőc keresztelője nagyon családias és bensőséges volt. Vasárnapi istentisztelet elején történt. Az úrasztalához álltak a keresztszülők a babával, és én a párommal.
Volt egy ének, egy igeolvasás. Aztán a szülők és keresztszülők esküt tettek. Maga a keresztelés pár perc: a szentelt vizet a gyerkőc fejére locsolta a lelkész. Utána áldást mondott és imádkoztunk új keresztény testvérünkért. :)
Mi maradtunk az istentisztelet végéig, mert a gyerkőcök mindkét esetben végigaludták (3 hónaposak voltak). A pap tényleg személyre szólóan prédikált és ez nagyon jól esett.
Meghívtuk a nagyszülőket, a keresztszülők meg a testvéreink voltak.
Bababoltokban, gyerekruházati boltokban is lehet már szép ruhákat venni a kicsiknek. De turi kirakatában is láttam már. A kislányomét még varrattuk, mert sehol nem találtam. De a kisfiaménál már volt bőven választék.
És a ruha?Gondolom mindenki csinibe vágja magát, de a Manóra is fehér ruhát adjak akkor, ilyen igazi keresztelő rucit, egyáltalán hol lehet venni olyat olcsón?
És múgy hogy zajlik, meg időben mennyi egy keresztelő?
Én nem tudom mit kellene fizetni. Mi megkérdeztük a lelkészt, és azt mondta, hogy ez sákramentum kiszolgáltatása, mint az Úrvacsora, és ezért nem lehet pénzt kérni.
Tőlünk egyházadót se kért. Nem tudom máshol miért kell fizetni és mit.
Így vagyok ezzel én is.Én sem vagyok megkeresztelve és most olyan bonyolult.csak ayukámnak anno nem volt pénze rá.
És akkor fizetni hogy kell érte az változó?
Sajnálom. :(
Ha csak a praktikus okokat nézzük, akkor ezért is érdemes kicsiként megkeresztelni a gyerkőcöket. Felnőtt korban sokkal macerásabb, és így néhány dolog, akár ki is marad az életéből.
Ha meg meg van keresztelve és mégis más vallást akar, átkeresztelkedik és kész.
A legjobb egy másik barátnőmék templomi eseménye volt. :)
Először megkeresztelték apát, aztán lekonfirmált. Utána megeskette a lelkész a szülőket, és az esküvő után megkeresztelte a 3 gyereket. Kb. 2 óra hosszat tartott a szertartás. De nekem nagyon tetszett. :)
Nálunk úgy van, hogy én katolikus vagyok a férjem nincs megkeresztelve, én szerettem volna a kisfiunkat megkeresztelni.
Mi is abba a templomba mentünk, ahova tartozunk. Nagyon segítőkész volt a pap. Elmondta, hoyg szívesen megkereszteli a férjem és jó lenne, ha templomban is esküdnénk, de rajtunk áll a döntés.
Kersztapu katolikus, neki vinni kellett papírt róla(szerintem az a legfontosabb)
Mi nem fizettünk, egyszer kellett elmenni egy órányi hitoktatásra.
Igazából senkinek nem kötelező ott lenni. Elég ha 1 ember ott van, aki a keresztvíz alá tartja. Ez lehet anya, apa, nagyi, keresztszülő.
Az uncsitesóm kisfiát egy csütörtök délután a pap lakásán keresztelte meg a lelkész, úgy, hogy csak az uncsitesóm volt ott. Bediktálta a szülők és keresztszülők adatait és kész.
Tőlünk semmilyen papírt és semmilyen pénzt nem kért senki.
Egyébként én a helyedben megkérdezném a papot, az a biztos. És ha olyat mond, ami nem jó nekem, keresnék másikat. Sok minden a lelkész rugalmasságán múlik.
Pl. amit már írtam, a barátnőméknél az apukát a gyerkőc előtt megkeresztelték és rendben volt. De egy ismerősömnél le is kellett konfirmálni helyben az anyukának, csak utána keresztelte meg a pap a babát.
És mindkettő református volt. Szóval sok múlik a lelkész hozzáállásán is.
Egyházadó még van??nem tudtam, teljesen nem vagyok képben most jól ledöbbentem ezektől, hogy ennyi papír kell hozzá.Nem voltam még nálunk a templomban, csak érdekelt, mert ha sokba kerül sajna nincs rá pénzem most.Nálunk anyukám katolikus, én nem vagyok megkeresztelve, csak a bnőm férje, aki református, de bnőm sincs egkeresztelve így nem tudom hogy mi hogy megy, de ők nem is pestiek az számít vagy csak az számít hogy mi azok legyünk??
Egyedül nevelem a kislányom, apukával elég rosszban vagyunk, őt kötelező elhívni a keresztelőre?
Templomtól függ. De nálunk biztos, hogy nem keresztelnék meg. Nagyon sok helyen komolyan veszi ezt az egyház. Nálunk hiába volt ugyanaz papíron a keresztszülő, mint az elsőnél, akkor is be kellett szerezbi minden papírt.
Van gyorstalpaló kereszteléshez is, de több hónap. :( Menj be a templomba, kérdezd meg. Én úgy tudom, római katolikusnak csak ugyanilyen vallású lehet a keresztszülő.
Nekem mindkét gyerekem meg van keresztelve. A kisfiamat tavaly szeptemberben kereszteltük.
Az a református pap csinálta, aki összeadott bennünket 10 éve. :)
Mi nem fizetünk egyházadót, de lehet falun jobban számon tartják. Tőlünk nem kérdezte senki.
Nálunk a lelkész kérte, hogy a szülők és a keresztszülők is legyenek megkeresztelve. Az mindegy, hogy református vagy katolikus.
Ez egy sákramentum-szolgáltatás, és nem lehet érte pénzt kérni. Az más tészta, hogy a keresztapa adott egy 5ezrest a végén. meg vittünk asztaldíszt az Úrasztalára.
A barátnőméknél az apuka nem volt megkeresztelve és úgy csinálták, hogy először a pap megkeresztelte az apukát, aztán a kislányt. Szóval mindenre van megoldás. :)
Na ezek a kérdések engem is érdekelnek :)
Valami hasonló van nálunk is....
Hogyan fogjak neki a kislányom megkeresztelésének, ha én sem és a leendő keresztanya sincs még megkeresztelve?
Ha a leendő keresztapa református akkor ő nem is lehet a kislányom keresztapja, mert én római katolikusnak szeretném??Akkor csak református lehetne?
Lehet mindenkit egyszerre?
Mennyibe kerül ez manapság, és kell hittanra járnunk?
Bocsi a sok kérdésért, de nem találok sehol ezekre válaszokat.
Köszi aki tud segíteni :)
További ajánlott fórumok:
- Létezik hogy a pap megtagadja a keresztelést?
- 5000 Ft-ból hogyan hoznád ki a keresztelőt 14 emberre?
- Keresztanya keresztelés nélkül hogyan?
- Hol, és hogyan kell intézni a keresztelőt? (A keresztszülők és az apa katolikusok, én református vagyok, és nem vagyunk összeházasodva.)
- Mennyibe kerül manapság a keresztelés?
- Ti hogyan készültetek a keresztelőre?