Kérdések - válaszok a GYED-ről, a 2010.05.01-től érvényes szabályok tükrében (beszélgetés)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Ha visszamegyek állományba amikor betölti a kislányom a két évet-igényelheti a férjem a gyes-t?
Akkor is,ha ismét kismama leszek és táppénzre megyek?Vagy ekkor vissza kell mondani?
Szia!
Közben kiderült,hogy az ismerősöm úgy esett teherbe a második babával,hogy már gyes-en volt.És emaitt kellett visszamennie 180 napra.
Ez mióta van így?A mi anyáink idejében is így volt?
Szia Ájrin!
Látom, nagyon otthon vagy a témában. Tudnál nekem is segíteni?
Jelenleg GYED-en vagyok a kislányommal, 2010 május közepéig (akkor tölti be a 2 évet). Most úgy tűnik, jön a kistesó is, és valószínűleg 2010. május 3-ra leszek kiírva. Milyen ellátást fogok kapni, ha május 1 előtt születik, és mit, ha utána? És mi lesz a számítás alapja? A cégnél, ahonnan eljöttem szülni, 2002 óta voltam folyamatos munkaviszonyban, és vissza is várnak, a második gyerek után. A fizetésem alapján most a maximális összegű gyedet kapom.
És még egy kérdés: az megoldható-e, hogy az első gyermekünk után a férjem kapja a gyest? (amíg én TGYÁSt kapok a kistesó után) És ha igen, hogyan kell intézni?
Ha esetleg ennyi info kevés, kérlek szólj, h milyen adat kell még.
Előre is köszönöm a segítségedet!
Akkor most miért nem azt kapom, mert nem hiszem, hogy a 80.000-nek 40.000.- a nettója!:)
Na mindegy, nehéz az ilyenekhez a felfogásom nem terhellek, majd utána nézek!:)
:)
A szerződés szerinti bérednek (a 80ezer Ft-nak) fogod kapni a 70%-át.
A szerződésben, ami 4 éve volt 80.000 van, de én az elmúlt x havi bruttó jövedelmem 70%-át fogom kapni nem?
Az nem 80.000.-, mert 4 éve itthon vagyok a gyerekeimmel!
Most kapok nettó 40.000-et az nem tudom, hogy mennyi nettó, de nem sokkal több!
Én ezekhez olyan hülye vagyok, ugye!?:)))
Hát ez érdekes, de ilyesmiről nem tudok.
Az a baj, hogy túl sok félreértéssel találkoztam már az életem során. Én már vakon nem hiszek ezeknek az "azt hallottam" ...stb történeteknek.
Gordon bácsi intézkedései csak a 2010. április 30-a után született babák után járó ellátásokra vonatkoznak.
Ha a barátnőd 2010. márciusában szül, hogyan mondhattak volna ilyet neki?
Változatlanul azt mondom, ha 2010-ben fog valaki szülni és a gyes alatt fennáll a munkaviszony (és ez fontos), akkor amennyiben a szülő 2009-ben nem rendelkezik legalább 180 naptári napnyi jövedelemmel, akkor azt vizsgálják, hogy van-e a szülőnek 180 naptári napnyi jövedelme 2009. január 1-jétől az új jogosultság kezdőnapjáig. Ebben az esetben is csak a pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapjául szolgáló jövedelmek számítanak. Amennyiben nincs 180 napnyi jövedelem, akkor a TGYÁS és a GYED naptári napi összegét a minimálbér kétszeresének harmincad része figyelembe vételével kell megállapítani, kivéve, ha a jogosult tényleges pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapjául szolgáló jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, mert ez esetben ezt kell alapul venni.
Tényleges jövedelem hiányában a jogosultság kezdő napján érvényes szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni.
Védőnő.És vagy 6-7 év munkaviszony áll mögötte.Igazából én sem értem.Lekérték a TB-től névre szólóan és azt mondták neki,hogyha az előző babánál lévő juttatásokat szeretné,akkor munkára fel!
Március közepére van kiírva,most nagy pocakkal járja az óvodát és az iskolát-a sok beteg gyerek között január végéig.
Ráadásul engem is bepánikoltatott ezzel.Mi is csak akkor szeretnénk kistesót,ha betölti a 2 évet a kislányom.Tanítónő vagyok 5 éves folyamatos munkaviszonnyal.Ázt mondta,ha nem akarok pénz nélkül maradni,még a kislányom 2 éves kora előtt össze kell hozni a másik babát.
Állítólag Gordon bácsi intézkedése.
Ez csak akkor lehet így, ha a szerződés szerinti keresete kevesebb, mint a tényleges jövedelme (pld jutalékos rendszerben dolgozik)
Ha így van, akkor jogos, és már elég régóta!
Sziasztok!
Barátnőm gyes alatt esett teherbe.Vissza kellett mennie dolgozni 180 napra,hogy ismét olyan jó gyedet kapjon,mint az első babájával.
Mióta van ez így?
40ezer a szerződés szerinti béred?
Szerintem félreértetted a válaszomat.
Akkor a 40.000-nek a 70%-át fogom kapni?
Húúha az jó sok!:(((
Szia!
Az előző évi jövedelmednek a 70%-át fogod kapni (ez a havi bruttó összeg), ha két éven belül van 365 ledolgozott napod az ellátás igénybevételekor. Ha gyes alatt fogsz szülni, akkor a szerződés szerinti keresetednek a 70%-a lesz a következő ellátás alapja.
De hát ez így csak nagyjából. Egy tb-s ügyintéző sem ennyi információ után fogja neked megmondani, hogy mennyi az annyi.
80ezer bruttó után akkor maradhat durván 40ezer nettó, ha nem kérted az adójóváírást.
Sziasztok!
Tud nekem valaki segíteni kiszámítani, hogy kb. mennyi Gyed-et kapok majd ha megszülöm a harmadik babámat?
Most dúrván kemény 40.000-et kapok kézhez a munkáltatómtól!
2010. május 29-re vagyok kiírva!
A másik kérdésem, hogy nem kapok én nagyon keveset havonta?
80.000 volt az alapom mikor eljöttem 4 éve, szerintem ez kevés!
Tud valaki segíteni?
Szia!
Dolgozhatsz, de le kell mondanod a gyed-et és a gyest kell megigényelned. Gyes mellett dolgozhatsz akár 8 órában is.
:-) Hello sorstárs! Ugyan én be vagyok jelentve a szüleim bt-jébe, de csak 2 órával, ami ugye nem 30%, hanem 25%...Munkát meg nem találok,gyereket viszont jövőre már terveznénk.
A levelező tuti nem számít bele a biztosítotti időbe.
és mi van azokkal akik egyetemre és főiskolára járnak, levelezőn, nincs munkájuk, de fizetik a biztosításukat, az se számít bele ugye?
akkor csak a gyes jár
Ez nagyon hasznos cikk! Már én is gondolkoztam ezek összefoglalásán:)!
Köszi
A 2010. május 1-jén hatályba lépő szabályok szerint, a gyermekgondozási segély időtartama csökken: a gyermek 3 éves kora helyett a 2 éves koráig lesz igényelhető, azonban, ha valaki rendelkezik az előzetes 365 napi biztosítási idővel, a GYES helyett a kedvezőbb összegű GYED-et veheti igénybe.
A cikk, amihez ez a fórum nyílt, már nem aktív.