Isten (beszélgetés)
Én inkább az alternatívra tippelnék. ;-)
Ezért kérdeztem már kétszer is Csabát hogy milyen iskolába jár, de nem hajlandó elárulni. :D
Orvosi szakkönyvekre gondolok, az eü. fősulis tankönyveimre, jegyzeteimre pl. ...... :o))
De van néhány alternatív ág is, ami ezekre alapoz .... :o))
Mindenki hüle ma is???
Megint olyan dolgokról kell beszélgetni ami evidens...de lehet csak nekem...vagy nekem se
de akkor is...nem értem én a mai világot
Ez tökéletesen alá van támasztva. Ezért áll égnek a hajam amikor itt ezen az oldalon a kisbabás anyukák egymást túllicitálva szeretnék elújságolni, hogy lám, az én babám már áll, már megy, alig mászott, vagy nem is.
A keresztirányú mozgás kimaradását nem csak a későbbi olvasási nehézség kialakulásának egy okaként tartják számon, hanem a mozgás koordinációban és a kombinatikai nehézségek egyik okaként is.
Úgy, hogy csak másszon az a gyerek:))
Amikor a mászást mielőbb fel akarják cseréltetni járásra. Azaz kimarad a kereszt irányú mozgás.
Ebből is kialakulhat az olvasási nehézség.
Az év vesztesek is 7 évesen mennek!:O)
Úgyhogy végül is akkora dolgot nem veszít....
Köszi ezt a linket!:)
Vannak még reményeink!:))))
Nagyon jó dolog, hogy ez a rendellenesség ma már ismert és foglalkoznak is vele.
Anno, 30-40 évvel évvel ezelőtt (vagy csak az én iskolámban) ezzel nem foglalkoztak és az egyéb tanulási nehézségekkel sem, mint diszgráfia, diszkalkulia. Volt jól tanuló gyerek, meg "hülye" gyerek. Bocs a kifejezésért, de így hívták őket. Bár a tanulási nehézségek okait már akkor is ismerték, bizonyítja, hogy sok esetben a "hülye" gyereket "disz"-nek titulálták.
Akkor még nem tudtam, hogy miért, nyilván később rájöttem, hogy a tanulási nehézséget jelző kifejezés előtagjából vonatkoztatva. Ezt a kifejezést pedig csak a "szakemberek" ismerték, ők "diszezhették" le a gyereket, első körben, az helyett, hogy foglalkoztak volna vele.
Bocs az indokolatlan ok fejtésért, de ez úgy kikívánkozott:))
Jó reggelt!
Csak bekukk!
Látom a kedvenc vesszőparipámnál vagytok.:)
Fülig bennt vagyunk, csak szubjektív véleményem van, tehát nem is szólok hozzá!:)
Kétféle diszlexia van:
1.fejlődési diszlexia
2.szerzett diszlexia
Fejlődési diszlexia lehetséges okai:
- örökletes okok
- születéskor szerzett károsodások
- baleset
- idegrendszer részleges fejletlensége
Szerzett diszlexia lehetséges okai:
- lelki tényezők
- olvasástanítás során elkövetett módszertani hiba
- hátrányos szociális helyzet
- vizuális kultura tultengése
- balkezesek átszoktatása jobbkezesre
Azt hiszem ez egy vicc volt,nem anekdota,most néztem utána:))
Na mindegy ,vannak később érő gyerekek,akik teljesen normálisak és okosak,csak nem hozzák az "átlagot".
A cumisüvegből is szopnak,tehát ebből a tekintetből nincs különbség,fejlődik a nyelv,meg az arcizmok is.
nehézségekre lehet számítani,hisz minden gyerek más,és más ütemben fejlődik.
Problémás gyereknek azt hívják,aki nem teljesíti adott időre az általános elvárásokat.
Erről egy híres íróról írt anekdota jut at eszembe,lehet ,hogy Karinthy volt,aki szintén nem akart beszélni egyáltalán.
Aztán egyszer nem tudom hány évesen kristálytisztán megszólalt ,hogy "büdös a tojás!"
Mindenki lelkendezett,hogy végre beszél a gyerek,mondták is neki,hogy hogy hát te tudsz beszélni?Hát miért nem szólaltál meg eddig?
Azért mert eddig nem volt büdös a tojás!
Nem tudom biztosan ,róla szólt -e a történet,de mindenesetre már itt kiderült ,hogy a gyereknek nem csak a beszédkészsége,hanem remek a humorérzéke.:)))