Isten (beszélgetés)
Köszönöm!
Ez is valami:)
Azt nem, bár erre is van példa.
Viszont egy középen elhelyezkedőt el lehet billenteni a helyes irányba, az igazság felé. :)
Ebben igazad van.
De egy hívőt nem tudsz meggyőzni arról, hogy ez így van.
Nem arról volt szó, hogy isteni sugallat-e vagy sem.
Azért hoztam példaként, hogy attól még létezhetnek dolgok, hogy nincs rá kézzelfogható bizonyíték.
Igen:-)
Csak visszanézve sok mindent hajlamosak vagyunk magától értetődőnek elkönyvelni. Holott ez akkor nem biztos, hogy az volt.
Mint a szabadalnak közül jópár: olyan pofon egyszerűnek tűnhet bármelyik, attól még szellemi alkotás és szakember számára nem nyilvénvaló:-)
Azért elismerem a kis fickót a 16. században:-)))
Szia!
Hát itt is:-))))
Szia!
Nekem sem (pedig a TTK-ra jártam:-))), de megnéztem ki is volt:-)
Pierre Gassendi (1592-1655) francia evangélikus lelkész volt, aki az atomokat szilárd részecskéknek tartotta. Elképzelései a következők voltak:
az atomok az ürességben (vákuum) mozognak,
az azonos minőségű atomok egyformák,
a különböző atomok nagyságban és formában térnek el egymástól,
az atomok egymáshoz kis kapcsokkal kötődnek.
A Pierre Gassendi által népszerűsített atomelméletben az atomok különböző alakúak és egymással kampócskákon, horgokon keresztül kapcsolódnak. A különböző atomok összekapcsolódását oly módon képzelte el, mint ahogyan a betűket egymás mellé helyezve szavakat kapunk. Ha más a sorrend, akkor a szó jelentése is más. Például: PETÉK, KÉPET, PÉKET.
Az atomelmélet újraéledése egy sor érdekes kérdést vetett fel, így azt is, hogy létezik-e vákuum. Ennek nyomán jutott el Torricelli és később Guericke híres kísérleteihez.
Linkek
A bölcsek köve ( [link]
Pierre Gassendi élete ( [link]
Természettudomány a társadalomban ( [link]
,,Így viszont feltételezni, hinni benne sem érdemes.
Minden jelenség amit ismerünk leírható az anyaggal, az anyag négy alapvető kölcsönhatásával."
Igen? Minden jelenseg leirhato az anyaggal?
?????
Az ugynevezett spontan eges, amely soran szemelyek pillanatok alatt teljesen hamuva egtek ugy, hogy pl. a szek, amelyben ultek, teljesen ep maradt, es csak egy-ket vegtagjuk maradt meg, ezek viszont teljesen epen, ez a felenseg, amelyet mar igen sokan leirtak, lefenykepeztek, es pl. a Discovery Channel- en is joparszor szekemberek is nyilatkoztak rola....ez a jelenseg hogyan volna magyarazhato ,,az anyaggal", ,,az anyag negy alapveto tulajdonsagaval"???
Vajon a testukben levo zsir gyulladt meg, vagy annyi alkoholt ittak, hogy ez gyulladt meg a verukben? Ilyen nevetseges volna ra a valasz?
Igazad van. Viszont Gassendi már az atom tulajdonságairól is beszélt, anélkül, hogy valaha is látta volna, vagy bizonyítéka lett volna rá.
Volt, amiben tévedett, de nagyrészt igaza volt.
Így viszont feltételezni, hinni benne sem érdemes.
Minden jelenség amit ismerünk leírható az anyaggal, az anyag négy alapvető kölcsönhatásával.
Mindenkinek saját valósága van, ami a tapasztalataiból, az őt ért ingerekből áll össze.
Az én valóságomban sincs Isten, de ettől még elfogadom, hogy máséban lehet.
Több valóság van ?
A tiedben az is van ami nincs ?
Istenek a valóságban nincsenek !
Kis istenek meg angyalok vannak de azok is emberek !