Isten (beszélgetés)
Van még néhány alternatíva:
1. Jézus sohasem élt, kitalált figura
2. Jézus élt, de róla szóló történetek kitaláltak, vagy a korai keresztények fiktív elemekkel színezték ki őket.
Azt a lehetőséget, hogy "őrült" volt, nem olyan könnyű kizárni. Még ma, a nyugati világban is számos embernek sikerült követők százait, ezreit meggyőznie arról, hogy ő az Úr, vagy az Úr egyetlen igazi prófétája. Az olyan emberek, mint L. Ron Hubbard, Sun Myung Moon, Jim Jones vagy David Koresh, máig is a félistenek szerepében tetszelegnek. Babonásabb országokban pedig szó szerint több száz mai Messiás fejti ki "áldásos" tevékenységét.
Akkor szerinted ő egy olyan csendes őrült volt, aki a légynek sem ártott, csak össze-vissza beszélt?
Sosem értettem, mikor valaki azt mondja, igen, Jézus jó fej volt, nagy tanító, na de hogy Isten meg megváltó... Akkor szimplán bolond?
(Ez nem provokáció akar lenni, azt hiszel, amit akarsz, csak szimpla érdeklődés...:)
Az gondolom, most azokról a keresztényekről is írsz, akik (köztük én is), hitükhöz hűek maradnak minden körülmények között. Én soha nem "pocskondiáztam, fenyegettem" senkit sem a tárgyakba vetett imádata miatt, se nem ítéltem őket el ezért. Sőt sok keresztény embert ismerek, akik szintén nem tettek ilyet. Ellentétben a hitetlen emberekkel, akik minket pocskondiáznak a hitünk miatt...
Soha nem hallották és nem is fogják hallani tőlem azt, hogy ha nem az én gyülekezetembe jössz, akkor a pokolra kerülsz. Eleve egy hithű keresztény nem is mondhat ilyet, mert az üdvösség nem a gyülekezethez való tartozástól függ, hanem Jézusba vetett hit által üdvözül valaki.
Amúgy ez szerintem nem túlbuzgóság, hanem manipulálás, vagy erősebben: zsarolás.
Azzal tökéletesen egyetértek, hogy senkinek nincs joga elítélni senkit sem a hite miatt, de a véleménye kifejtése miatt sem!
Vagy elfogadjuk, vagy nem.
A mai napi teljesítményetek se az én világom, de attól még nem fogom leírni, hogy mit gondolok az ilyen viccekről. Ha nektek ez tetszik...
Erre válaszolok neked priviben, most itt. :)
Már az első mondatnál ellentétet vélek felfedezni az én elképzelésemmel. Ha már hiszünk valamiben, akkor az már fél siker. Akkor már képesek vagyunk átvészelni a nehéz időket, túljutni az akadályokon, mert mégha fizikailag egyedül is vagyunk, az, hogy hiszek valamiben, már segít nekem. Te hiszel Istenben. Ez hatalmas dolog számodra és minazok számára, akik szintén hisznek benne. Nektek is van jelképetek: Jézus a kereszten, vagy a szentekről alkotott képek. Nem ahhoz az adott tárgyhoz imádkoztok, hanem ahhoz, ami mögötte áll. A többi vallásban sem a Buddhaszobornál, magának a kődarabnál vagy egy láma egyszerű képénél meditálnak, hanem annál, ami mögötte lakozik: A hitük, a reményük, a bizalmuk és még sorolhatnám.
Nekem nincs vallásom. Nem vagyok buddhista vagy zsidó, esetleg keresztény, hanem a számomra valós képet alakítottam ki. Az én "istenem" az Élet, az energia, vagy ha jobban tetszik a CHI. Ez körülvesz és átjár mindent és mindenkit, az egész univerzumot és ki tudja? Talán még az azon túli részeket is. Ezt a mi agyunk egyenlőre nem képes felfogni. A te Istened is ott van mindenhol. A fűben, a fában, a napfényben, a szélben, az igaz szavakban, és benned is. Annyira egyértelmű, hogy a vallások, az egyénileg kialakított hitek egy dologról beszélnek, egy Istenhez imádkoznak...Csak mindez annyira egyértelmű és az emberek annyira el akarnak különülni egymástól, hogy nem veszik észre. Ez annyira szomorú, hiszen ennek a tudatnak a hiányától vannak a vallásháborúk, az előítéletek, az értelmetlen vérontás.
Számodra Isten az isten, számomra az Élet vagy a Chi. Mindketten hiszünk valamiben. Mindketten ezektől a dolgoktól, esetleg lényektől kaptunk jelet, kézzel tapintható segítséget, jelet. Mindketten hiszünk valamiben és ez a fő. :)))
A másik dolog viszont, hogy tényleg nincs jogunk elítélni a másik embert, mert ő nem a mi istenünkben hisz. Pocskondiázni, fenyegetni, stb. meg aztán pláne nem kell, hogy ha nem csatlakozik a mi közösségünkhöz, akkor meghal, vagy a pokolra jut, meg egyebek. Szerintem ezek a túlbuzgó kényszerképzetek, mondhatnám az ilyen embereknek nincs ki a négy kereke.
De... mert itt is van egy de... ha a normálissal (normális erkölccsel szemben cselekszik) a hit nevében (teszem azt, eladja a lányát ágyasnak, vagy öl és a hittel takaródzik! - azzal szemben (ill. a hitével szemben) már nem érvényes szerintem az elfogadás. Sőt!
Tegnap este, mikor elmentem tae-bo edzésre, pont ezen gondolkodtam. S akkor eszembe jutott, hogy a csudába, miért nem a tae-bos pólómat vettem fel, amin rajta van a csapatunk logója. Ugyanis, egy kis ideig nem voltam az edzéseken, s az most erőt adott volna az "újrakezdésre". Viszont a kesztyűm meg nálam volt, ami szintén erőt ad a képzeletbeli támadók elagyabugyálására :) Szóval talán azzal, hogy az emberek tárgyakhoz imádkoznak, összefügghet azzal, hogy ezekből merítenek erőt a mindennapokban és téleg hisznek benne, hogy ez segít.
Viszont abban én sem hiszek, hogy ezeket a dolgokat szenvedélyesen imádni kéne.
Vagy arra se, mert az is lehet csalóka.
Ha esetleg elmesélnéd...
Szia!
Szerintem mindannyian ugyanarról beszélünk igen változatos formában. Ezt kéne észrevenni. Nem vitatkozunk csak kitartunk a hitünk mellett, ahogy Te is. :) Ez nem könnyű téma. Isten úgymond mindenhol és mindenben jelenlévő végtelen számú energiamezőt és mérhetetlen tudatosságot árasztó az emberi tudat számára igencsak korlátolt módon érzékelhető tudatos "lény".. Hogy ki milyen formában jut közelebb hozzá, azt sajnos nem a biblia határozza meg. Erről szólt a korábbi vicc. A vicc is lehet tanulságos nem csak amikor vér folyik... Szerintem Jézus többet mosolygott életében, mint prédikált. :) Nekem 15 éves koromig nem volt róla fogalmam amikor megkaptam az első nyaklevest a létezéséről az ágyam felett megjelenő hírnök "angyal" formájában. Ennek ellenére nem ragadtam le sem az angyaloknál, sem más vallásnál.. Nem emeltem bálványt és nem imádkozom az "Úrhoz". Nekem nincs uram akit imádnom kéne,de van egy teremtő tudatosság amiben hiszek és tapasztalom is a létezését. Tiszteletben tartom a vallásod, de ha túl komolyan veszed a biblia minden egyes szavát, sértődöttségben lehet részed. Ilyen szintű komolysággal, csak az ellenkező hatást válthatod ki az emberekből. A biblia nagyon sok tanmesét, történetet dolgoz fel azzal a céllal, hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, amiket a benne szereplő tanok említenek és hinni tudjunk Isteni származásunkban. A biblia túlmagyarázása nem kívánt merevséget idézhet elő.. Jézust nagyon tisztelem a tisztasága és bölcsessége miatt. De nem hinném, hogy bárkit is megváltott volna azzal, hogy szenvedésein keresztül megmutatta a megbocsátást önzetlen cselekedetét. Üdvösséget a saját bensődön keresztül tapasztalhatod meg, nem Jézus vére által... :) Csak beszélgetünk ezen a fórumon, senki nem akar megbántani senkit, ám vannak akik megbántódnak bizonyos szent könyvekben leírtakhoz való ragaszkodásuk miatt... :) A hitünk inkább mosolyt szüljön, mint vért fagyasszon! :)))
Üdv
Sajnálom,csak beleolvasgattam,de tudod az általam ismert Isten teljesen mást sugall,mint a Bibliai Isten,csupa ellentmondás minden.
Én abban hiszek,amit nekem sugall.
:))
A Szentirás-ban Isten szavai vannak leirva. Ha elolvastad láthattad az Ige helyeket,
lehet ellenőrizni. Károli Gáspár féle forditásból.
Miért nem szereti Jézus a drazsét?
- ?
- Mert lyukasmarkú.
A tömeg meg akar egy hűtlen asszonyt kövezni, de Jézus látva ezt, elkezd nekik prédikálni:
- Híveim, az vesse rá az első követ, aki még sohasem vétkezett.
Ekkor egy fekete ruhás nő kilép a tömegből, kezében egy nagy kő, hozzávágja a hűtlen asszonyhoz, aki halva esik össze. Amint a tömeg eloszlik, Jézus odaszól a fekete ruhás nőhöz:
- Ne haragudj anyám, de néha nagyon az idegeimre tudsz menni... :)))
Egy fiatal fiú elmegy gyónni:
-Atyám! A hiúság bűnébe estem. Naponta többször is odaállok a tükör elé és nézegetem magam, hogy milyen szép vagyok.
-A pap átnéz a másik fülkébe.
Fiam, ez nem bűn, csak egyszerű tévedés.
Esti mese:
Meghal egy buddhista, felmegy a Mennyországba. Szent Péter elé kerül, aki azt mondja neki:
- Nagyon jó ember voltál a Földön, menj a 6-os szobába, de nagyon vigyázz, a 8. szoba előtt nagyon nagy csendben menj el.
Elmegy nagy csendben a buddhista.
Megérkezik a Mennyországba egy mohamedán, Szent Péter elé kerül, aki azt mondja neki:
- Nagyon jó ember voltál a Földön, menj a 9-es szobába, de nagyon vigyázz, a 8. szoba előtt nagyon nagy csendben menj el.
Elmegy nagy csendben a mohamedán.
Megérkezik a Mennyországba egy sintoista, Szent Péter elé kerül, aki azt mondja neki:
- Nagyon jó ember voltál a Földön, menj a 4-es szobába, de nagyon vigyázz, a 8. szoba előtt nagyon nagy csendben menj el.
Elmegy nagy csendben a sintoista.
Megérkezik egy zsidó a Mennyországba. Szent Péter elé kerül, aki azt mondja neki:
- Nagyon jó ember voltál a Földön, menj a 11-es szobába, de nagyon vigyázz, a 8. szoba előtt nagyon nagy csendben menj el.
No, a zsidó nem rest, megkérdezi:
- Miért kell nekem a 8. szoba előtt olyan nagy csendben elmennem?
- Hát csak azért, mert ott vannak a Keresztények és ők azt hiszik, hogy egyedül csak ők vannak itt.
:)))