Időhiánnyal küzdő anyukák a konyhában (beszélgetős fórum)
Ragut tesztahoz (ugyanugy csinalom mint a mienket csak so nelkul), es a tesztat frissen fozom meg (bebiteszta), ra egy kis ragu es pici reszelt parmezan. Ragu fagyaszthato.
En mondjuk parmezant azt mindenbe teszek nekik, de a 12 honapos parmezan kell (meg elmegy a 24 de az ennel erettebb az mar tul eros)
Zoldsegleves/minestrone piciknek:mehet mindenfele zoldseg bele es ezt is lefagyaszthatod (krumplit ebbe nemigazan szoktam, inkabb sargarepa-cukkini-sutotok-hagyma-spenot-zoldborso)
Zoldseges frittata (cukkini pure lefagyaszthato es mikor kiolvasztod, picit osszeforralod, ra a tojast-parmezan) de mondjuk a tojasfeherjet azt csak ovatosan, 9-12 honapos kortol. Es amugy is, amig nem szereti a darabosat, addig inkabb a pepes dolgok szoval frittata egy kicsit kesobb mint 6 honap
Rizotto barmilyen mehet, zoldseges vagy sima, ezt minden gyerek szereti es a rizsre senki nem allergias, mig a teszta a
legtobbszor gluten tartalmu, szoval nem tudhatod, mindenesetre a rizs mehet a coliakias babaknak is
A kompotokat is lehet fagyasztott gyumibol stb.
Zoldseglevest a hutoben max 4 napig el lehet tartani szoval ha nem is fagyaszt az ember semmit, heti 2 fozes azert kibirhato:) a tobbit (teszta, rizs) meg ugyis mindig frissen jobb csinalni
Nagyon okosabbakat én se tudok mondani, esetleg annyit, hogyha a főziket nem turmixolva fagyasztod le, hanem egyben, majd kiolvasztás után turmixolod össze felmelegítés közben, akkor még az állagának se lesz semmi baja... Én a húst is simán beletenném, hogy már azzal se kelljen külön kínlódni, persze akkor nem eleve fagyasztott húst kell használni, hanem ha lehet frisset a piacról..
Meg még annyit, hogy néha egy-egy jobb bébiétel sem bűn... Én most itthon vagyok, és mégis van olyan, hogy egy-egy nap üveges bébikaját kap a kicsi, mert éppen nem a főzésről szól egy-két nap.. Azok egyébként "túlfőzéssel" vannak tartósítva, magyarán úgy, mint a nagymama lekvárja.. Én ízesítem őket a saját szájízünk szerint, aztán néha az is jó...
Ezt csak azért írtam, mert aki kicsi mellett sokat dolgozik, magára is kell figyeljen, nem lehet kiborulni egy-egy kisebb "szabálytalanság" miatt..
Nekem 10 és hét hósan ment a két nagyobb bölcsibe... Ott viszont legalább 1 éves kor alatt tök személyre szabottan főztek, meg később is helyben és jót.. Legalább ezen nem kellett aggódni, és ez valóban nagy gond...
Ja, még annyi, hogy a krumpli+ zöldség tipusú fözeléket én mindig adtam aznap, másnap, meg még harmadnap is, úgy, hogy csak simán a hűtőben volt tárolva, persze jól felforrósítva evés előtt.. Soha nem lett tőle semmi bajunk.. Persze abba tésztát, húst nem ajánlatos beletenni, mert az azért romlékonyabb..
Valószínűleg az egész élet nem így lenne tuti, de nem mindenkinek minden állati tuti, viszont élni jó nem túl tutin is..
Egyébként nem túl rég olvastam egy cikket, - pont egy családi lapban -, hogy nem olyan rossz az a fagyasztás, mint gondoljuk..
például padlizsánosat szereti? Az én lányom imádja a padlizsánt.
hagymát és fokhagymát pirítok olajon, majd rádobom a padlizsánt, só, bors, oregánó, bazsalikom és paradicsompüré vagy pár szem paradicsom (én héj nélkül adom) és pici víz. Aztán ha kész mehet a turmixba. Tésztát főzök hozzá, hol csak sajt kerül rá hol teszek hozzá husit.
Vagy néha ebbe teszek még cukkinit. De paprikát is lehet például.
De főzelék alapot és teszek be készen amit már csak habarni kell. Finomfőzelék, vagy zöldbab rendesen paprikásan. Még ha eszembe jut valami akkor leírom.
Amúgy én még mindig külön főzök a lányomnak mert nem szereti a mi ízvilágunkat még. De ha esetleg csinálok pl rakott zöldbabot, vagy karfiolt, padlizsánt stb akkor ha főzök hozzá neki egy natúr répát vagy krumplit és összetöröm akkor megeszi.
bármilyen főzeléket úgy, hogy felesben vagy kétharmadban van hozzá krumpli.
azaz 1/2 vagy 2/3-ad krumpli, a többi más zöldség, ezt enyhén" vegetás" vízben megfőzöm, majd a főzővízzel pépesítem, lefagyasztom,. utána a gyerek nagy általánosságban megeszi kiolvasztása után - természetesen csík ha van hozzá husi..:))
Sziasztok.
Gondoltam nyitok egy forumot, mert neha eleg bajban vagyok. Teljes munkaidoben dolgozom, igy hetvegen szoktam a kislanyomnak elore fozni 3-4 fajta etelt, ezeket kis adagonkent lefagyasztom, igy hetkozben azokat kapja.
ha van jo tippetek miket szoktatok 6-12 hos babaknak fozni, osszuk meg egymassal :)
További ajánlott fórumok:
- Egy nő legyen szajha az ágyban, tündér a konyhában, úrinő a társaságban-Ti nem unjátok még?
- Tárolás a konyhában
- Kicserélnék pár alapanyagot a konyhában az egészségesebb életmódért. Mit ajánlatok?
- Mit tehetek télen a konyhában lévő ételszag ellen?
- Miért csak fehér lehet a fal a konyhában?
- Szorongásos problémával küzdő anyukákkal szeretnék beszélgetni. Hogyan éli meg ezt a pici gyerekünk?