Hogyan kell cipót sütni? (tudásbázis kérdés)
Ez egy újabb lehetőség,magad választhatod meg a cipók méretét és mennyiségét.
Rozsos zsemle
Hozzávalók: 2,5 pohár teljes kiőrlésű búzaliszt, fél pohár fehér búzaliszt, 1 pohár rozsliszt, 2 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál vaj, 1 csomag szárított élesztő, 1 dl tej, 2 dl víz
(1 pohár 250 milliliter űrmértékű mérőedényt jelent)
Szórjuk a liszteket dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, az élesztőt, a cukrot és a szobahőmérsékletű vajat. Kezdjük el dagasztani (kézimixerrel vagy kézzel is lehet), majd kis adagokban öntsük bele a tejet és a langyos vizet.
Dagasszuk legalább öt percig, míg a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük langyos helyre, szórjuk meg a tetejét liszttel, és kelesszük addig, míg a kétszeresére nem dagad.
A megkelt tésztát öntsük liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, és vágjuk 12 egyforma kis darabba. Kezünkkel formázzuk zsemlealakúra, majd helyezzük sütőpapírral letakart sütőlapra. A sütőlapon kelesszük még legalább tíz percig a zsemléket, majd a tetejüket fakanállal hosszanti irányban nyomjuk be. Szórjuk meg jól rozsliszttel, utána tegyük előmelegített 170-180 fokos sütőbe, és süssük 15-20 percig.
6 dl feher liszt, 2 teaskanal so, fel elesztö
az elesztöt keves langyos vizben pici cukorral felfuttatjuk, hozzaadjuk a lisztet amiben elözöleg elkeverjuk a sot (fontos!, hogy elkeverjuk alaposan), majd hozzaadjuk a vizet is(langyos) (ezt sajna ki kell tapasztalni, hogy mennyi legyen), dagasztjuk, a tesztanak kicsit kemenyebbnek kell lenni mint a kelt tesztanal.
Fel oraig meleg helyen kelesztem, majd kettöbe vagom (vagy ahany cipot akasz csinalni) 5 percet varunk, es ujra dagasztjuk, formazzuk, es a tepsire rakom sutöpapirra. Ha surun rakod akkor a cipok között meg kell kenni olajjal..Itt meg fel oraig keleszjuk, ruhaval letakarva.
Elöre melegitett sutöben (200 fok) sutjuk 10 percig utana kicsit lejjebb vesszuj a höfokot, es igy sutjuk meg 20 percig. Persze ha cipot csinalsz akkor rövidebb a sutesi idö, ez kenyerre van kiszamolva. Ha kesz konyharuhara tesszuk es kicsit megkenjuk a tetejet vizzel,ruhaval betakarva hagyjuk kihulni.
Ebböl az adagbol szerintem kb 4 cipot lehet kesziteni. Jo sokaig kell dagasztani, hogy jo levegös legyen.
En ezt szoktam csinalni, es muködik.
Ezen az oldalon találsz recepteket házi kenyérsütéshez.
Cipót úgy készíthetsz belőle,hogy kisebb kerek sütőformába,vagy lábasba teszed a tésztát.
Talán tudtam segíteni,de ha beírod a keresőbe,hogy cipó,talán ott is rátalálsz valamire.