Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hízott libamájhoz melyik a legjobb (mégis egyszerű) recept? fórum

Hízott libamájhoz melyik a legjobb (mégis egyszerű) recept? (tudásbázis kérdés)


1 2
31. labi (válaszként erre: 1. - 8f1ddc2679)
2013. jan. 7. 19:38
Nézd meg a Nol Tv-én,hogy készíti Mautner Zsófia a zsírjában sült libamájat!
30. michelle.r (válaszként erre: 29. - 8f1ddc2679)
2013. jan. 6. 21:04

Néhányszor leírtam már, de összefoglalom :o))

Én kisütöm a hájat és abba rakom bele a májat, úgy, hogy ellepje. Aztán nagy lángon tartom, amíg felforr a zsír, ekkor lekapcsolom takarékra és kb. 20-25 perc alatt elkészül. Nagyon fontos, hogy teljesen belepje a zsír. A gyümölcsöket az elején rakom bele és együtt veszem ki.

2013. jan. 5. 18:18
Előre kisütöd a hájat, leszűröd és abban a zsìrban sütöd a májat, vagy az "alul háj-máj-felül háj" kibélelős módszert ajánlod? Itt is le kell szűrni a zsìrt gondolom. Ès mennyi ideig süssem kb? Köszönöm:-)
28. michelle.r (válaszként erre: 27. - 8f1ddc2679)
2013. jan. 5. 17:39

Én tejbe áztatni és hártyázni és csak akkor szoktam, ha libamáj terrine-t készítek, a sima sülthöz soha.

Igen, a két kiló hájnak elégnek kell lennie. A lényeg, hogy miután kisütötted, el kell lepnie a májat teljesen.

2013. jan. 5. 15:45
Ja és olvasram hogy valami hártyát is le kéne venni róla az áztatás előtt. Ez komoly? Fontos? Hogy kell?
2013. jan. 5. 15:44

Köszönöm mindenkinek a segìtségeket!

Most ott tart a dolog, hogy az 1 kg libamájhoz 2 kg libaháj van, remélem ez jó arány. Már ázik a tejben a máj, de most jutott eszembe hogy fokhagymát is kéne a tejbe tenni (1,5 liter), csak nem tudom hogy egészben vagy szétnyomva, és hogy mennyit...

25. michelle.r (válaszként erre: 24. - 8f1ddc2679)
2013. jan. 4. 23:08
Sok sikert hozzá! El ne felejts hozzá Tokaji Aszút venni ;)
24. 8f1ddc2679 (válaszként erre: 22. - Michelle.r)
2013. jan. 3. 18:48
Nem lesz különösebb alkalom, csak valahogy rákattantunk, hogy de jó lenne csinálni. Jó lett volna karácsonyra is, de akkor nem jutott eszünkbe, aztán szilveszterkor valahol ettünk, innen az ötlet. Összejön a szűk család, ìgy összesen 4-en leszünk rá. :-)
23. michelle.r (válaszként erre: 20. - 8f1ddc2679)
2013. jan. 3. 11:42
Úgy, ahogy mondod :/. Évekig ki kellett dobni a zsírt, amíg meg nem tudtam, hogy kell kezelni ahhoz, hogy ne romoljon meg.
22. michelle.r (válaszként erre: 21. - 8f1ddc2679)
2013. jan. 3. 11:41

A zsírt kiforralom, úgy ahogy korábban leírtam, aztán bedobozolom és be a hűtőbe, később jó lesz főzéshez, sütni benne. De azt már megtapasztaltam, hogy libamájat még egyszer nem tudok már benne sütni.


A kalácsot - most karácsonyra véletlenül olyat vettem, amiben apró asztalt gyümölcs darabok is voltak, leszeletelem, ugyanúgy mint a kenyeret berakom a pirítóba. A libamájat egyben, a vele együtt sült gyümölcsökkel együtt tálalom felszeletelve.


Milyen alkalomra csinálod?

21. 8f1ddc2679 (válaszként erre: 19. - Michelle.r)
2013. jan. 2. 23:38
Csak még egy kérdés: elteszed a zsìrt főzéshez? nem a zsìrban tálalod és azzal együtt eszitek kenyérre (kalácsra:-) kenve?
20. 8f1ddc2679 (válaszként erre: 19. - Michelle.r)
2013. jan. 2. 23:35
Fel is ìrom mindet, hogy el ne felejtsem. Ezek a megfizethetetlen tippek, amiket az ember a legtöbb esetben csak a saját kárán tanul meg. Nekem szerencsém van:-) Köszönöm!
19. michelle.r (válaszként erre: 8. - 8f1ddc2679)
2013. jan. 2. 23:29

Én hájat szoktam kisütni.

Ha kivetted a sült májat, hagyd még a zsírt a tűzön, amíg "kiforr" belőle a víz. Utána kristály tisztává válik a zsír és akkor elrakhatod főzéshez. Enélkül nekem mindig megromlott.

18. michelle.r (válaszként erre: 7. - 8f1ddc2679)
2013. jan. 2. 23:27
Nem, nem áztatom be és fedő alatt sütöm. Igen, 4-5 gerezd fokhagymát is tehetsz bele, azt értelemszerűen hámozva, szerintem hagyma is mehet, de vigyázz, a gyümölcs legyen a több, épp csak sejthető legyen benne a fokhagyma aromája.
17. michelle.r (válaszként erre: 12. - 8f1ddc2679)
2013. jan. 2. 23:25

És ha tudnád, milyen finom az a hagymalekvár :)

Ebben a receptben biztosan nem fogsz csalódni, csak vigyázz, lassú tűzön süsd, különben kireped és ronda.

16. 8f1ddc2679 (válaszként erre: 13. - Ancsa 37)
2013. jan. 2. 23:24
Igen, én is ezt néztem ki. De örülök hogy ezt ìrod, jó ha egy recept le van tesztelve és elronthatatlan:-)
15. 8f1ddc2679 (válaszként erre: 14. - Bettyg)
2013. jan. 2. 23:20
Köszi:-)
14. Bettyg (válaszként erre: 9. - 8f1ddc2679)
2013. jan. 2. 23:19
Semmi bő zsírban/olajban sült húst, májat fedő alatt nem sütünk mert visszacsapja a gőzt. Egyedül csak a szalagos fánkot.
2013. jan. 2. 23:18
A recepjeim közt megtalálod a legzseniálisabbat és egyben legegyszerűbbet-tuti sikerülni fog :)
12. 8f1ddc2679 (válaszként erre: 6. - Michelle.r)
2013. jan. 2. 23:18
Hát nevetni fogsz, de most olvastam a Mautner Zsófi féle zsìrjában sült libamájat: ő maga még kalácsot is süt hozzá, szóval ennyire "nem" passzol:-) és lilahagymalekvárral tálalja...
2013. jan. 2. 23:14
Bocsi 'fokhagyma'.
10. Bettyg (válaszként erre: 8. - 8f1ddc2679)
2013. jan. 2. 23:13
Gyorsabb a libazsír, jobb a libaháj mert a töpörtyű is megmarad. :) Lilahagymával isteni!
2013. jan. 2. 23:13
Fedővel süljön a máj? Tök kezdő vagyok:-)
2013. jan. 2. 23:12
Ès melyik a jobb, ha a libahájat kisütöm, vagy ha libazsìrt veszek?
7. 8f1ddc2679 (válaszként erre: 2. - Michelle.r)
2013. jan. 2. 23:11
Ez jól hangzik, gyümölcsös verzióról nem hallottam még, de biztosan ìgy fogom csinálni. Köszi:-) hagyma és foghagyma is mehet mellé? Ès Te is 1 napig előtte tejben áztatod? Ilyeneket olvastam..
6. michelle.r (válaszként erre: 4. - Andi6020)
2013. jan. 2. 22:59

:)))

Iggggggggggen. A libazsír kifejezetten javallott, a gyümölcsök nem tiltottak. Nos, a kalács, az nem igazán, de majd levezekelem ;)

2013. jan. 2. 22:46
A lábast alját "kibélelni" libahájjal, ráteríteni a májat, és egy újabb réteg hájjal befedni. Amikorra kisül a háj, a máj is megpuhul. Arra vigyázi kell, hogy a fedôrôl pára ne csöpögjön bele. A májat csak a tányéron szabad megsózni. Borsozni lehet. Van, aki a vége felé egész gerezd fokhagymát is tesz bele.
4. andi6020 (válaszként erre: 2. - Michelle.r)
2013. jan. 2. 22:45
Ez mind belefér a paleóóóóba? :)
2013. jan. 2. 22:44
Hideg vagy meleg kajára gondolsz?
2. michelle.r (válaszként erre: 1. - 8f1ddc2679)
2013. jan. 2. 22:42

A kedvencem - ez volt most karácsonykor is - egyszerűen elronthatatlan ;)


Annyi libazsírban, ami ellepi a májat, felrakod egy lábasban, amikor felforr a zsír, vedd le alatta a tüzet takarékra és kb. 20 perc alatt elkészül.


Én még aszalt szilvát, aszalt sárgabarackot, almát és körtét - mindent egészben, héjastól szoktam a máj mellé tenni, ezekkel együtt sütöm meg.


Amikor elkészül, szépen szeletelhető, pirítóssal, hozzá tokai aszú, a legfinomabb vacsora :)


Most karácsonykor kipróbáltuk, hogy a kenyér helyett kalácsot pirítottunk hozzá, még finomabb volt.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook