GYED példa (nem nehéz) Segítséget kérek! (tudásbázis)
Köszi az infót!:)
Engem pont ezen szempontok, korlátozások miatt nem fenyeget már a 3. baba "veszélye".:((( Pedig szerettem volna!
nem sajnos((
A törvénymódosítás szerint a 2010. május elseje után születő gyerekeknél már csak kétéves korig jár a gyermekgondozási segély (gyes) az eddigi három év helyett, és 365 nap biztosítási jogviszony szükséges a gyermekgondozási díj (gyed) igényléséhez. Továbbra is hároméves korig lehet a gyest igénybe venni ikerszülés esetén, és szintén hároméves korig jár a gyes a tartósan beteg, fogyatékos gyermekek után.
A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy a gyed legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, vagyis ha valakinek egy év biztosítotti jogviszonya van, annak a gyed is csak egy évig jár. A jogszabálynak az a része változatlan maradt, hogy a gyed legfeljebb a gyermek kétéves koráig vehető igénybe.
A módosítás szerint nem emelkedik jövőre a családi pótlék összege, és változnak a jogosultság feltételei. Míg eddig a közoktatási intézménybe járó gyermek 23 éves koráig járt a családi pótlék, ez a határ 20 éves korra csökkent.
:(((
Engem nem érint, már Gyeden vagyok...még fél évig. Az enyémet néztem meg...akkor az már nem érvényes...:(
A terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 180 napon át biztosított volt (nem kell egybefüggő 180 napnak lenni, ha több részletben volt meg a 180 nap, az is számít) és
a biztosítás ideje alatt vagy
a biztosítás megszűnése utáni 42 napon belül vagy
a táppénz ideje alatt szült.
Jár a Gyed,
ha a szülést megelőző 2 évben legalább 180 napon át volt biztosításod
Ha TGYÁSt igényeltél és alatta szűnt meg a biztosításod (pl. munkahely megszűnése miatt)
GYED-et csak akkor kaphatsz, ha a gyereket a saját háztartásodban neveled. Ha napközben bölcsődébe teszed, akkor nem jár tovább a GYED, hanem GYES-t kell igényelned.
A kieső időkben nem volt semmilyen álláskeresési járadék, nem volt munkanélküli sem, az illető külföldön nyaralt. :) Egymagában.
De ez most mellékes.
A Tgyás összegét a július 6-tól vállalt munka után járó fizetés után számolják? Mert, hogy előtte megszakadt a 30 nap.
Köszi
Köszi, én is így gondoltam. Tehát a születést megelőző két évben meg kell lennie a 365 napnak, viszont csak egy évre jár a GYED.
A GYED-et viszont a 2009.július 6-tól vállalt állás után kapott fizetés után számolják? A GYED-et maximalizálják, tehát az nem lesz sok, viszont a TGYÁS is jár, azt hogyan számolják ki?
köszi
2009.03. hótól 07.06ig nem volt álláskeresési járadék?
2009.01.01- februárig mi volt?
az előzetes 365 napnak meg kell lenni ill. a tgyás igénylésekor biztosítottnak lenni.
2010 júliustól vissza 2008 júliusig
365 napnak kell meglenni naptári nap
tehát
júl.01-08.31ig =62 nap
február 3 hét=21 nap
július 6tól 2010 április 15ig mindenféleképp dolgozni akkora van meg a 365 nap ami feltétel, de akkor csak a gyermek 1 éves koráig jár a gyed!!!
nincs semmi összekötés a dátumok között passzív táppénzre gondolok még vagy valami?
(2010 májusától új szabályok vannak, tudom) --
Én úgy tudom,hogy nem változik semmisem.
Sziasztok. Azt hittem, eddig tisztában voltam a szabályokkal, de most összezavarodtam.
Példa:
2008.-ban augusztus 31-ig volt munkaviszony
2009.februárban 3hét munkaviszony, majd
2009.július 6-tól jelenleg munkaviszony, nem "tervez" 30napos megszakadást.
(tehát a 30nap mindig megszakadt az előző kettő esetben)
Ha az illető 2010 júniusában szül, akkor jár neki a Tgyás és a GYED vagy nem? Ha igen, hogyan számolják? (2010 májusától új szabályok vannak, tudom)
Köszönöm
További ajánlott fórumok:
- Mondok egy szót, mi jut róla eszedbe? Csak egy szót kérek!
- Akiknek nehezen jön össze a baba!
- Írjunk szóláncban az utolsó 2 betűvel földrajzi neveket/Nem kell kiírni például, hogy hegy vagy tó, mert az csak nehezíti/
- Mi lehet az oka, hogy kerékpározás után nehezen kapok levegőt?
- 3 év GYED/GYES után mennyire volt nehéz vissza menni dolgozni? Sokat kellett újra tanulnod, sokat felejtettél? Újra beilleszkedni nehéz?
- Mennyire nehéz GYED mellett második babát vállalni?