Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » Férfiklimax? cikk

Férfiklimax?


Ma már tudjuk, hogy a férfiak jó része is klimaxban szenved. Akár azt is mondhatnánk, életük felénél sötét erdőbe jutottak.

Míg korábban csak a nők furcsa viselkedését tudták be a változókornak, addig ma már azt is tudjuk, hogy a férfiak sem menekülnek a klimaxtól.

Férfiklimax?

Az ingerlékenységgel, fáradtsággal járó állapot nem csak női probléma, erre azonban csak néhány évvel ezelőtt derítettek fényt. Ahogyan a nők nemzőképessége megszűnik, úgy a férfiakban is ugyanez a változás zajlik le, csupán nemüknek, s egyéb sajátosságaiknak köszönhetően más tünetek jelentkeznek, más életkorban.


A nemzőképesség csökkenése


Korábban úgy tartották, hogy a férfiak akár életük végéig is termékenyek lehetnek, ma már azonban világos, hogy ez egyáltalán nem igaz. Valószínüleg azért nem foglalkoztak a kérdéssel korábban, mert míg a nőknél látványos jelek utalnak a terméketlenség kialakulására, addig férfiaknál ez nem jellemző. De ahogyan a nők is rendelkeznek férfihormonokkal, úgy a férfiak is rendelkeznek női hormonokkal, csupán ellentétes arányban. A termékenység csökkenésével hasonló változásokon esnek keresztül, mint a nők.


Ne degradáljuk le a férfiakat!


Sokszor olvashatunk olyan írásokat, melyek általában férfiak tollából születnek, s nemüket genetikai okokkal probálják úgymond megóvni a félreértettségtől. Nem egyszer fizikai adottságokra, evolúciós okokra hivatkozva elnézhetőnek állítják be a férfiak félrelépését. Az azonban tény, hogy mióta az ember felemelkedett, két lábra állt, már nem egy állatias ösztönlény, hanem saját tudattal, intelligenciával és érzelmekkel rendelkező emberi lény. A kapuzárási pánik pedig végképp nem sorolható a genetikai, vagy evolúviós okozatok közé, hiszen a nőket is érinti. Bár a hormonális változásoknak köszönhető, sok esetben lelki okok döntenek róla, hogy csupán egy életszakasz, vagy az egész eddigi élet megrontója.


Lelki betegség vagy fizikai probléma?


Sok esetben a klimax váratlan viselkedésbeli zavarokhoz vezethet. Attól függően, ki hogyan éli az életét, s hogyan éli meg ezt a természetes időszakot, változó reakciókat figyelhetünk meg. Sok esetben lelki problémát okozhat a termékenység csökkenése, és férfiak, nők egyaránt hodítással próbálják visszanyerni elveszett önbizalmukat. A kapuzárási pánik mindkét nemnél megfigyelhető, s nem egyszer hoszzú, boldog házasságok végét okozza. A pánik ellen pedig van megoldás, ráadásul nem is egy.


A kapuzárási pánik következményi (a félrelépés, mely nem más, csak bizonyítási vágy) könnyen elkerülhető, csupán az szükséges, hogy mindkét fél felismerje és elfogadja, a kor előrehaladtával a test fizikai szinten megváltozik. A menstruáció elmaradása, vagy éppen a férfiaknál előforduló merevedési zavar még nem tesz kevésbé értékessé egyetlen embert sem. Ha megértjük a változás természetességét, s nem hódításokkal próbáljuk önbizalmunkat növelni, ez az időszak is könnyen átvészelhető.


Mit tehetünk ellene?


A hormonális változások elkerülhetetlenek, hiszen a kor előrehaladtának természetes velejárói. Hatását tekintve azonban sokat tehetünk azért, hogy ne rontsa életminőségünket. A koncentrálóképesség csökkenése, a merevedési zavarok, az alvásproblémák megterhelőek és ingerültséghez vezetnek, azonban nem szükségszerűen hatnak lelkileg is a változókorban lévő férfiakra és nőkre. A változás végkimenetele mindenkinek a saját döntése. El kell fogadni, hogy ez is egy életkor jellegzetessége, nem egy sorscsapás, hanem a természet műve. A problémákat pedig nem titkolni kell, hanem a partnerrel együtt megoldani, a tünetek enyhítésében és megszüntetésében pedig szakorvos nyújthat segítséget.(Szerző: Kókai Kata)

Megjelent a Családinet hozzájárulásával.
Írta: ördög, 2007. december 19. 06:03
Fórumozz a témáról: Férfiklimax? fórum (eddig 4 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook