Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fehér kontra fekete főzőlap? fórum

Fehér kontra fekete főzőlap? (beszélgetős fórum)


18. Guruljka (válaszként erre: 17. - Dvitamin)
2017. jún. 22. 12:05

Ez nem így van. Mindenhova beírom, ahol indukciósról van szó, mert sokakat ez a tévhit riaszt el.


Minden edény jó, amin megtapad egy mágnes. Még a régi zománcos is.

Az viszont fontos, hogy az alja egyenes legyen, mert csak az a rész melegszik, amely a főzőlappal érintkezik.

2011. jún. 28. 14:03
meg azt is számítsd bele, hogy az indukcióshoz spéci vastag aljú edény jó csak, ha nem olyanok vannak, akkor kuka az összes edény és vehetsz újakat. van olyan főzőlap, ahol vegyesen van indukciós és sima kerámia főzőfelület.
16. Dvitamin (válaszként erre: 15. - Astra12)
2011. jún. 28. 13:58

és ide le lehet írni a típust? Gorenje

krumplit még nem sütöttem soha, tojáshoz elég meleg lesz az olaj. mondjuk sosem használom a magas fokozatokat. ja ami furcsa de megszokható, hogy hangja van :)

15. Astra12 (válaszként erre: 14. - Dvitamin)
2011. jún. 28. 13:35

Milyen típusú a tiéd?


Igazából azért kérdezek rá mindenkinél a típusra, mert érdekelne, hogy ha egy főzőlap karikájának teljesítménye pl. 2,3 kW, akkor ténylegesen forróbbra melegíti-e az olajat, mint az, amelyiknél csak pl. 1,8 kW a teljesítményfelvétel. A mostani hagyományos villanytűzhelyünk ugyanis nem csinál elég meleget, nem tudok pl. krumplit sütni rajta.

2011. jún. 28. 13:25

Sziasztok!

Nekem van egy indukciós, meg mellette egy gázos, (domino főzőlapokból összerakva), fekete kerámia. az indukciósnál csináltam már olyat, hogy kis fém keverőedénybe tettem vajat, és úgy olvasztottam fel, hogy ment az indukciós lap, és hozzáérintettem, akkor elkezdett olvadni (forrni szinte), majd megemeltem kicsit, akkor rögtön abbahagyta, és ezt csináltam addig, amíg fel nem olvadt, jó párszor. 1 centire felemelve már nem olvadt a vaj semennyire, csak ha rátettem. én elhiszem, hogy kicsi a hatósugara. Biztosan káros, meg a mikró is, de van, akinek emiatt nincs mikrója?

néztem én is a fehéret, nagyon tetszett, de abból nem létezett domino, és mindenképpen akartam gázt is, ezért lett nekünk fekete. de így volt hozzá olyan elszívó, ami ugyanolyan fekete üvegből van, nagyon tutin néz ki együtt.

13. Trinitas (válaszként erre: 12. - Astra12)
2011. jún. 28. 12:55

bennem is megvannk ezek a kétségek, nekem is elektromos lesz.. de én úgy féltem őket a tűztől meg a gáztól.. még egy alsó tagozatos is csinál néha hajmeresztő dolgokat.. valahogy úgy vagyok vele, hogy ha netán nagyobb már és nem rettenti el a rács a konyhaajtón, és pont a nappaliban vagyok vagy tudomisén.. szóval egy kerámia főzőlap max megégeti, de nem gyújtja fel se a ruháját se a lakást.

Ez az egy érv szól amellett, hogy kerámiát vegyek.


Hát leginkább rám lesz rossz hatással, elvégre én főzök és ha főzök úgyse engedem, hogy ott rohangáljanak.. nemtóm, lehet 10-15 év múlva visszacserélem gázégősre majd, ha már tényleg nagyok :D

12. Astra12 (válaszként erre: 10. - Trinitas)
2011. jún. 28. 12:40
Rákerestem arra az idézetre, amit írtál, és az illető a sima elektromos tűzhelyet is károsnak írja. Igazából hiszek neki, de elkerülni nem tudom (nincs bevezetve a gáz. Persze, ha nagyon fontos lenne, el lehetne költözni...). Így csak az elkeseredésem nő, hogy nem teszek meg mindent a családom egészségéért...
11. Astra12 (válaszként erre: 10. - Trinitas)
2011. jún. 28. 12:10
Dehogy zavartál, inkább kösz az infót! Így teljesebb lesz talán a kép! Azt szokták felhozni az indukciós főzőlap mentségére, hogy a mágneses tér csak az edényig ér, nem jön ki. De ugyanakkor a pacemakert viselőkre veszélyes.... Most vagy tényleg nem jön ki semmi káros hatás, de akkor a pacemakerre sem hathat, vagy kijön és mindenkire hat, csak náluk rögtön káros, mi többiek meg tűrjük egy darabig. (Meddig...?)
2011. jún. 28. 12:02
na, most lehet jól összezavartalak.. bocsi :S
9. Trinitas (válaszként erre: 4. - Astra12)
2011. jún. 28. 12:02

Ugyanilyen elven működő kemence. Elektromágnessel gerjesztenek hőt. Mágneses tér keletkezik aminek sok szakvélemény szerint rákkeltő hatása lehet. Minden elektromos berendezés körül van elektroszmog egyébként.. kérdés, hogy valójában károsabb-e az indukciós mint a sima kerámia. Nem tudom a választ csak olvastam egyszer egy cikket:


"Azért hagytam ott a kohómérnöki pályát (metallográfus szakmérnök vagyok), mert az indukciós kemencéknél (vasat is lehet ilyen eljárással olvasztani) dolgozók átlagéletkora 36 év volt. Mindazok, akik 2 évnél többet dolgoztak ilyen helyen, súlyos betegek lettek, és előbb-utóbb leszázalékolták őket.

Tehát ha jót akarnak maguknak, akkor ne vegyenek indukciós tűzhelyet.

Üdvözlettel: Weixl-Várhegyi László Természetgyógyász"

8. Astra12 (válaszként erre: 3. - 432d0af620)
2011. jún. 28. 11:54
A tiétek milyen típusú?
7. Astra12 (válaszként erre: 6. - Szalmalány)
2011. jún. 28. 11:53

Jobban kell szerinted takarítani, mint a feketét?

Milyen típusú a tiéd?

2011. jún. 28. 11:23
Nekünk fehér van, és csak annak ajánlom, aki nagyon szeret takarítani. Nem színeződött el, 1 éves.
5. Astra12 (válaszként erre: 3. - 432d0af620)
2011. jún. 28. 11:13

Milyen régi a tiétek?

A fehér el tud színeződni vajon?

4. Astra12 (válaszként erre: 2. - Trinitas)
2011. jún. 28. 11:12

Jaj, de jó, hogy írsz az indukciósról! Nagyon billegek a dologban. Sokan mondják, hogy semmi káros hatása nincs, de pont az elektroszmogról olvastam, hogy milyen károkat okoz. Lehet, hogy most szupernek van kikiáltva, aztán pár év múlva kiderül, hogy mégsem, sőt... (lásd mikró). A sima kerámialap kibocsátása milyen jelentős?

Mi az az indukciós kemence?

2011. jún. 28. 10:58
nekünk fekete van, érintőkijelzős, alig látszik rajta valami, szeretem. fehér szerintem ezerszer koszolódósabb
2. Trinitas (válaszként erre: 1. - Astra12)
2011. jún. 28. 10:58

Az ujjlenyomatok letakaríthatók, viszont tény, hogy ha beissza a foltokat a fehér akkor elég csúnyácska lesz. Én lehet nem merném megvenni mert elég friss még, nem sok tapasztalat lehet a fehérrel kapcsolatban.


És még egy megjegyzést ha nem haragszol meg érte: én indukciósat nem vennék. Bár a sima kerámiának is van káros elektroszmog kibocsátása, de ha azt veszem alapul, hogy egy indukciós kemence mellett évekig dolgozó ember nagy eséllyel nem éli meg a nyugdíjat.. szerintem az indukciós sokkal károsabb, bár tény, hogy sok előnye is van, de érdemes mérlegelni..

2011. jún. 28. 10:49

Sziasztok!

Nagyon tetszenek a fehér főzőlapok, de nem tudom, hosszú távon melyik hogy viselkedik: karc, maszatok, elszíneződések stb.

Pl. a feketén nagyon látszódnak az ujjlenyomatok, fehérnél nem annyira.

Függ-e pl. attól az elhasználódása, hogy indukciós vagy sima?

Szóval megbánom-e majd, ha fehéret veszek?

Kösz!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook