Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Epres-vaníliás tejberizstorta csokoládéval recept

Epres-vaníliás tejberizstorta csokoládéval recept

Az Epres-vaníliás tejberizstorta csokoládéval hozzávalói:
2 tojás
2 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
70 gr nagyon jó minőségű étcsoki

a tejberizshez:

1 bögre rizottó rizs
4 bögre tej
2 rúd vanília
3 evőkanál méz
csipet só
1 dl tejszín
3 lap zselatin

az eperzseléhez:

500 gr eper
6 lap zselatin
2 evőkanál méz
1 lime reszelt héja
2 evőkanál lime lé


Az Epres-vaníliás tejberizstorta csokoládéval elkészítési módja:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tortaformát sütőpapírral kibéleljük. A tojásfehérjét a cukorral keményre verjük, majd beleforgatjuk a tojás sárgát és a lisztet. A tortaformába öntjük és 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni és leválasztjuk a sütőpapírról. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk és a piskótalapra kenjük, hagyjuk teljesen megdermedni. A piskótára kerül a vaníliás tejberizs, melyet epres krémzselé von be. Ezt követően már csak a dekoráció hiányzik, amihez epret és áfonyát, de akármilyen bogyós gyümölcsöt használhatunk. A rizst a tejben, a vaníliával (kikapart maggal és tokkal együtt), a mézzel és a csipet sóval megfőzzük. A zselatinlapokat hideg vízbe beáztatjuk és a meleg rizsbe jól elkeverjük, feloldjuk benne. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, közben néha megkeverjük. A tejszínt felverjük és elkeverjük a rizzsel. Fontos, hogy akkor kezdjünk hozzá, amikor a tejberizs már kihűlt. A zselatint beáztatjuk hideg vízbe. Az epret összeturmixoljuk, majd a mézzel, a lime héjával és a lime lével elkeverjük. Egy dl-t megmelegítünk (nem forraljuk, de nagyon meleg legyen), feloldjuk benne a zselatint és visszaöntjük a maradék eperturmixhoz. A piskótalapot visszahelyezzük a tortaformába. Kapcsos legyen, hogy a hűtési idő után könnyen el tudjuk távolítani a formát a torta körül. A piskótára ráöntjük a tejberizst, erre pedig az epres krémet. Hűtőbe tesszük legalább 2 órára. A torta tetejét megdíszítjük a gyümölcsökkel, eperrel, áfonyával, málnával. 2 dl meleg enyhén citromos vízben feloldunk előre hideg vízben beáztatott 3 lap zselatint és a folyadékot a tortára, a gyümölcsökre öntjük. Ismét hűtőben pihentetjük 2 órát.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


Az epres-vaníliás tejberizstorta csokoládéval elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook