Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Így jár a diplomás gyed? fórum

Így jár a diplomás gyed? (tudásbázis kérdés)


5. Donu
2021. máj. 17. 22:54

Sziasztok!

Nekem diplomás GYED járt a kislányomnál. Most lesz 2 éves és fontolgatjuk a tesót. Nem tudom mennyit kellene dolgoznom, hogy a tesónál már kapjak rendes GYED-et. A diplomás gyed elvileg nem számít biztosított státusznak. Ti tudtok esetleg valamit erről?


Alap betegségem miatt lehetséges,hogy veszélyesztetett lennék, akkor kiírhat táppénzre a nőgyógyász. Viszont gondolom új munkahelyen kirúghatnak baba miatt. Szerintetek 3 hónap próbaidő után kellene kb terhesnek lenni, hogy tuti majd járjon a gyed?


Nem lusta vagyok, egyetemet is nappalin végigcsináltam baba mellett és 2 hetessel szigorlatoztam.. Csak azért lennék itthon, mert akkor a kislányomnak nem kéne bölcsibe lennie, csak arra a 2-3 hónapra, míg a próbaidő letelne.


Előre is köszi!:)

4. asgardi (válaszként erre: 3. - Guruljka)
2021. febr. 2. 08:34
Szerintem is.
2021. febr. 2. 08:33
Az idézett feltételeknek szerintem a levelező is megfelel, mert az is aktív jogviszony, és nem kikötés a nappali tagozat.
2021. febr. 2. 08:20

Diplomás gyed-re az a szülő nő jogosult, aki az alábbi 1.-6. pontokban felsorolt valamennyi feltételnek megfelel:


1. a fent leírt általános szabályok szerint gyermekgondozási díjra nem jogosult, (például, mert nem biztosított, vagy biztosított, de a biztosítási jogviszonya alapján nem jogosult a gyermekgondozási díjra, mert a gyermek születését megelőző 2 éven belül nem rendelkezik legalább 365 napi előzetes biztosítási idővel),


2. a gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben - a külföldi állampolgárok számára hirdetett, idegen nyelven folyó képzés kivételével - teljes idejű képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, azzal, hogy egy félévre csak egy aktív hallgatói jogviszony vehető figyelembe. Két aktív félév megállapításához a gyermek születését megelőző két éven belüli aktív félévekben összesen 260 naptári napi hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezni.


3. a gyermek a hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik,


4. a gyermeket saját háztartásában neveli,


5. magyar állampolgár vagy másik EGT tagállam állampolgára, és


6. a gyermek születésének időpontjában rendelkezik magyarországi bejelentett lakóhellyel.


Diplomás gyed-re jogosult továbbá, akinek gyermeke a „diplomás gyed” igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és tekintetében az 1., 4.-6. pontban meghatározottak fennállnak.

2021. febr. 2. 08:13

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy szerintetek így is igényelhetném-e a diplomás gyedet?

A helyzet a következő: 2019 szeptemberében kezdtem a főiskolát

2020 augusztusig nappali hallgatóként voltam az egyetemen ( w aktív félév), de a 2021-es évet már levelezőn kezdtem így ez a félévem és a most következő már nem számít bele. Habár meg van az elmúlt két évben az aktív két felévem nem vagyok benne biztos hogy így is jogosult lennék rá.

Válaszaitokat előre is köszönöm!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook