Főoldal » Receptek » Saláták, öntetek receptjei » Csicseriborsó saláta recept

Csicseriborsó saláta recept

Elkészítési idő 5 perc

A Csicseriborsó saláta hozzávalói:
40 dkg csicseriborsó (lehet konzerv is),
2-3 paradicsom,
3 szardella,
1 fej lilahagyma,
1 gerezd fokhagyma,
parmezán,
só,
bors,
olaj,
citrom,
friss oregánó,


A Csicseriborsó saláta elkészítési módja:
A borsót egy tálba öntöm. Felvágom a paradicsomot és a hagymát, lekaparom a fokhagymát és hozzáadom a borsóhoz. A fokhagymából épp csak egy kicsit rakok a salátába, az íze ne nagyon tolakodjon előre. Parmezánforgácsokat gyártok bele, és pár levél friss oregánóval olajjal, citromlével, sóval és borssal ízesítem.

Az egyik kedvencem. Néha fehérbabbal vagy apróra vágott és kisütött húsos, füstölt szalonnával variálom. A csicserborsó főleg Szicilíliában gyakori alapanyag, ennek nyilvánvaló a történelmi gyökere. A palermói piacon egy nagyon kedves árustól tudtam meg, hogy a helyi tájszólás szerint a csicsriborsó nem ceci, ahogy ezt a többi olasz tartományban mondják, hanem ciciri vagy ciceri. Kedves árusunk akkor volt csak igazán meglepődve, mikor elmondtam, hogy bizony ezt mi Magyarországon is csicserinek mondjuk.
A szó latin eredetije: cicerpisum. Neolatin nyelveknél gyakori, hogy a földrajzilag elszigetelt területek (pl szigetek) hajlamosabbak megőrízni a latinhoz közelebb álló szóalakot, bizonyos nyelvi fejlődéseken nem mennek keresztül.
Talán csak nem egy szicíliai kereskedő hozta be a csicseriborsót hazánkba, valamikor a középkorban?


Kategória: Saláták, öntetek receptjei


A csicseriborsó saláta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook