Beszélgessünk a hozzátáplálásról! (beszélgetés)
Tökéletesen igazad van, erre nem is gondoltam.
Pedig én is hallottam már nem egy szülőtől, hogy a gyerek, mikor már kicsit nagyobb lett, egyáltalán nem akarta meginni a tápszert.
Nyilván tölcsért nyomsz a szájába és azon keresztül töltöd bele... :-OO
...és ennyi pofázás után is még jut eszembe:
a leturmixolt zöldségek és a rizs általában túl sűrű (a gyümölcsök nem annyira-kivéve banán), felforralt, lehűtött vízzel vagy a zöldségek főzővízével lehet hígítani.
Szia!
Nehezet kértél! ;)
Először is a korábbi kérdésedhez annyit szólnék hozzá, hogy az anyatej 6 hónapos kor után elvileg és általában nem elégíti ki a baba igényeit már. Ezért kell elkezdeni a hozzátáplálást. Ettől, a tej természetesen továbbra is fontos "étel" és "ital" marad a baba számára még sokáig. Hosszú hónapok telnek el és a bébik még mindig csak napi 3x esznek szilárdat és ugyanannyiszor (meg még akár sokkal többször) szopnak is. Ettől a baba szépen fog fejlődni, nem fog hiányt szenvedni semmiben, nem kell aggódni. :))
Tehát ételek.
Először is, én olyan ételeket szoktam csinálni, ami már nagyobb -8-10-12 hónapos- babáknak való, akik már esznek többféle zöldséget, húst, esetleg egyes tejtermékeket.
A kezdeti időszakban annyira keveset eszik egy kóstolgató baba, hogy ha éppen nincs barack illetve almaszezon és az embernek nincs előre lefagyasztott barackja, akkor érdemesebb megvenni az üveges bébiitalt/-ételt. Így is a fele kidobódik eleinte, mert sokszor 2 nap alatt sem eszi meg a gyerek, és max. addig lehet őket tárolni felbontás után, mert nem tartalmaznak tartósítószert.
A boltban ilyenkor "tunningolt" barackok vannak, amiket én nem adnék semmiképpen egy éppen csak kóstolgatni kezdő 5-6 hónapos gyereknek.
Az almákkal azért ennyire nem rossz a helyzet, mert azt jól be lehet tárolni télire. Megbízható forrásból beszerzett almát nyugodtan adhatsz a babádnak. (Ha úgy gondold, hogy múltkor esetleg az almától fájt a hasa, lehet párolva is kínálni.)
Szóval, amíg a kóstolgatás tart, nyugodtan vegyél pár üveg baracklevet, pépet, néhány friss almát, és hajrá! ;)
Ha már eljutottatok odáig, hogy eszik barackpépet és almapépet is a baba, akkor ezeket lehet keverni. Ha betölti a 6 hónapot, és már eszi a pépeket, lehet neki rizst is főzni. Ezt a legtöbb gyerek önmagában semmi pénzért nem hajlandó megenni. (Nem csodálom, botrányos íze van a sima, vízben szétfőzött rizsnek! Blöe!) Viszont nagyon jól lehet sűríteni vele a bébiételeket.
Én pl. szoktam azt csinálni, hogy párolok almát, teszek hozzá barackot (banánt-mivel az én lányom már 10 hónapos) és rizst.
Később jöhet a párolt sütőtök, répa, krumpli. Ezeket nyugodtan keverheted majd az almával, barackkal rizzsel. Majd következik a csirke-és pulykamell, és fokozatosan egyre több zöldség.
Az adagokat úgy szoktam kiszámolni, hogy egy üveg bébiétel 190 gr, mivel annak az üvegébe teszem el, ezért én is ekkora adagra számolok.
Ha gyümölcsös étel, akkor egy adagba 35-40 gr rizspép és 150 gr gyümölcs -általában vegyesen- (alma, banán, barack, meggy, stb.), amit a kora szerint már ehet a bébi.
Ha húsos étel, akkor azokba eleinte kb. 18 gr hús (később 25 gr, mert egy nagyobb gyereknek már nagyobb a fehérjeigénye), sűrítésnek 30 gr rizs, 6 hónapos kor után egy kávéskanál olívaolaj (az kb. 2-3 gr), a többi -tehát kb. 140 gr- lehet bármi olyan zöldség (önmagában vagy vegyesen), amit a baba már ehet.
A zöldségeket és a húsokat kuktában párolom, kivéve brokkoli, karfiol. Ezekről azt olvastam, hogy a hasfájás, puffasztó hatás elkerülése érdekében bő vízben, fedő nélkül kell főzni és tenni hozzá késhegynyi szódabikarbónát. Én mindig így főzöm/főztem, mindkét gyerekem nagy kedvence a brokkoli és a karfiol együtt és külön is, és soha nem okozott hasfájást.
A borsót lehet adni a legkorábban a hüvelyesek közül, ha jól emlékszem 8 hónapos kortól (a többit 1 éves kor után), de az én gyerekeim nagy ívben köpködték ki, én ilyet sosem főztem. Ezért csak elméletben tudom, hogy mit kell(ene) vele csinálni: megfőzni és átpasszírozni, hogy a héja ne kerüljön bele a kész ételbe.
Nagyobb babánál (10 hónap) egy pici csipet só is mehet a főzővízbe.
Jó sokat írtam.:) Ha valami nem világos vagy kérdeznél még, akkor csak szólj!
Szia win!
Tudnal irni nekem 1-2 sajat gyartmanyu bebietel receptet?:)
Igen ertettem, hogy level kell kezdeni.Csak mar annyi felet hall az ember, hogy nemigen tudtam eldonteni mi lenne a jobb megoldas.a doktorno kulon receptet irt a kiskonyvebe, a krumpli es a repa megfozott levelel...Csak ezert kerdeztelek titeket is, erdekel masok hogyan csinaljak.
De, voltam vele eddig is, csak megszoptattam.Csak ugye hallni ,hogy 6 honapos kora utan mar nincs meg a tejben minden amire a babanak szuksege van, ezert azt hittem, hogy mas innivalo is kell neki.Eseltleg tea.
:))) Igen, valamint kalciumhiányhoz is vezet a tejfogyasztás és még számtalan másik dologhoz... Én is olvastam ezeket a "tanulmányokat", viszont itt rossz helyen kopogtatsz vele, van erre már fórum itt a Hoxán és annak semmi köze a hozzátápláláshoz.
A cukorbetegség és a tejfogyasztás között nincs bizonyított összefüggés. Szerepet játszhatnak a kialakulásában a gének - erre szokták azt mondani, hogy nagy valószínűség szerint örökölt betegségről van szó, valamint esetleg az anya terhesség során szerzett vírusbetegsége - magyarán te is lehetsz az oka (? nem kell mindenre egyől bólogatni) stb-stb és igen, közöttük van a 6 hónap alatti tejfogyasztás - ez pedig a tejalapú tápszer valamint a nagyik és dédik, akik már a 2 hónapos gyereket is tehéntejjel itatták.
A kecsketejet nem ajánlják az anyatej pótlására. Igen, 1-2 helyen olvashatod, hogy az jó, mert nem okoz allergiát, de érdekes módon még mindig több helyen olvastam ennek az ellenkezőjét. A szója is nagyon jó - sőőőőt, tök jó, főleg, hogy ma már mindenben szója van, iszonyú allergén és ráadásul még génmanipulált is. Ezt is el lehet olvasni sok helyen.
Hogy te minek hiszel, milyen tényt vagy tévhitet vallasz magadnak, az egyéni szoc problémád, de ez a topik nem a saját kis hiedelmeid terjesztésére van, hanem arra, hogy segítsünk az anyukáknak a hozzátáplálásban. A feltételezgetések és ijesztgetések nem ide valók.
Sok szerencsét neked is, a cukorbetegség mellett én nem ajánlok a gyerekednek egy szójaallergiát is, úgyhogy jobban megnézném, mivel tömöm - szerencsére a saját gyerekemet én etetem. :)
Igazán nem óhajtok beledumálni az eszmecserébe, de ki beszélt itt olcsóságról és kényelemről? :-O
A legtöbb gyerekorvos nem javasolja indokolatlanul 3 évig a tápszer adását.
A szójára szintén nagyon sokan allergiásak, a kecsketejről pedig azt olvastam sok helyen, hogy pont annyira ajánlott vagy nem ajánlott (kinek kinek szája íze szerint) mint a tehéntej.
Én itthon főzök a gyerekeimnek, éppen most kerültek újabb, saját gyártmányú bébiételek a fagyasztóba. Sem nem kényelmes, sem nem olcsó. Ebből láthatod, hogy egyáltalán nem kényelmi szempontok miatt, de adtam tejet 1 éves kora után a fiamnak és a lányomnak is fogok. Nem öntök le a torkán egyből napi fél litert, amint betöltötte a 12 hónapot, hanem ésszel, fokozatosan és annyit amennyiről úgy látom, hogy neki jól esik.
Az én véleményem az, hogy a tápszergyártókon kívül senkinek sincsen haszna abból, ha egy nem veszélyeztetett vagy allergia/diabetes-gyanús gyerek 3 éves koráig tápszert iszik.
Azt neked kell eldöntened, hogy mit vállalsz! Ami most olcsóbb és kimélőbb, később nagyon drága lehet! Vannak dolgok, amiket azzal, hogy az ember gyereket vállal felad, s ilyen a mai világban a kényelem. Meg lehet venni a bolti olcsó terméket és meg lehet nézni a népességet, hogy ki hol tart. ha otthon készítesz ételeket...lehet, hogy később "olcsóbb" lesz. Én szója alapú tápszert adtam, ezzel a tej (laktóz és tejfehérje) allergiája is kiesett a két nagynak...bár a kicsinek később (3 év felett)kijött, de azt is kikezeltem diétával. Szója tejet is lehet kapni, de van kecske, rízs, mandula tej is. A tehéntejjel van a gond! nem a tejjel!!! Hiányzik egy enzim a legtöbb ember szervezetéből, ráadásul összekeveri a szervezet, s beindul egy autóimmun folyamat, amely cukorbetegséghez vezethet.
Én segíteni akartam...a hangnemedből itélve te nem ezt szűrted le! Sok szerencsét, szerencsére a saját gyerekeimet én etetem! :-)
Na, de jó fej vagy, most akkor ki eszi meg a kalácsot???
A cucc egyébként jöhet, köcceeee! ;D
Egy szemét dög vagyok, mint tudjuk! :DDDDDDDDDDDDDDDDDD
Jól becsomagolom és feladom Neked holnap expressz küldeményként.
De Mnak nem adni belőle, még nincs 3 éves!!!! ;DDDDDD
Felháborító! Ilyen gonocságot elkövetni! ;DDD
Profiterol? Mé' lax (:DDDD) te olyan messze?
Áhh, dehogy! ;DDDDDDDD
Most épp egy profiterolon töröm a fejem, és alig kell bele össz-vissz 9 dl tej. :PP :DDDDDDDDDDDDD
De becsszóra ígérem, Zinek nem adok belőle!
Hihihi!
Nagy szellemek, ha találkoznak! ;DDDDDDDD
És elárulnád, mit adjak a gyerekemnek 3 év alatt? Mivel készítsem neki a kalácsot, a tejbegrízt és úgy egyébként az ételeinek 90%-át?
Elárulnád, miért fogjam "tejmentes diétára", ha nem indokolt??? Mert ha ezt veszem alapul, akkor nem vehetek a boltban egy szelet kenyeret sem, mert abban is lehet tej... :O
...és ezek csak az én naív, egyszerű kis kérdéseim úgy, hogy nem vagyok tehéntej-párti...
Ismét csak azt tudom írni, amit eddig, és amit már D@nu is írt. NEM PÉPPEL KEZDÜNK, HANEM LÉVEL!!! Főleg nem cukros boltival... Nem tudom, hogy kint milyenek bébiitalok vannak, de mivel nincs barackszezon, én megpróbálnék keresni olyan italt, amiben nincs cukor. Na azzal próbálkozhatsz! Meg továbbra is ott az alma leve. Nem kell utána itatni, elég az anyatej, ha nyár lenne és ezer fok, akkor esetleg adhatnál neki babavizet, vagy ahogy írod, forralt hűtött vizet, de a tapasztalat, hogy úgysem issza meg... :D
Miért vezetnéd be a cumisüveget? Eddig soha nem voltál vele sehol? Nem értem az összefüggést a kora és a cumisüveg közt! :O Szopizni tud máshol is, ahhoz nem kell üveg, ha meg vízre gondoltál akkor megtaníthatod pohárból inni, de ha ragaszkodsz hozzá, akkor adjál cumisüveget. A lányom nem szopott, tápszeres baba volt, de vizet sose kapott cumisüvegből, csak tápszert. Ha szoptatsz, akkor nem indokolja semmi kiegészítésként tápszert, mert ha már eszik a pici mást is, akkor is be fog állni a kereslet-kínálat, annyi tejed lesz, amennyi kell neki.
Tejpép --> olyan por, mint a tápszer, forralt vízzel kell elkeverni, és a kész termék úgy néz ki, mint a híg tejbedara. Ne tehéntejet képzelj el direktbe! :)
Szóval még egyszer: LEVEKRE FEL! :)
Lehet ,hogy varok.Egy baratnom kisfia majdnem 5 honapos mar, de mar regota kap kajcsit, a doktorno tanacsara, eleg hatalmas baba,tapszeres.Tegnap o javasolta, hogy kostoltassak barack izu konzerves etelt.Nem ertek nagyon az ilyen dolgokhoz meg, na meg szuleimtol messze elek, ezer jo ,hogy itt kerhetek tanacsot tolletek.Szoval adtam neki 2 kanallal ,ette is nagyon.De mnivel cukor van benne, igy nem akarok tobbet adni abbol. Itt erdekes ,azt irta a doktorno ,hogy egy repa es egy krumpi megfozott levet kell a hutobe lefagyasztani, majd ahhoz keverni dolgokat,es azt adni neki eloszor...
Lenne par kerdesem, nezzetek el a tudatlansagom..Tehat ha mar elkezd eni mas dolgokat is, akkor utanna mindig vizet kell adni neki?Ha igen, akkor forralt .hutott vizet ? Vagy eleg megszoptatni ujra? Ha meg elmult 6 honapos es mondjuk elmegyunk valahova, akkor bevezessem a cumisuveget? Meg sosem adtam neki.Kell kiegeszito tapszer vagyt hogy mondjak..Mert akkor mar nem lessz eleg az anyatej..
Masik kerdesem az lenne, hogy olvasom hogy vannak ezek a rizses tejpepek, amik mar 4 honapos kortol adhatok..De az milyen tej akkor?