Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Főzelékek receptjei » Alessandro kedvenc vörösboros lencsefőzeléke recept

Alessandro kedvenc vörösboros lencsefőzeléke recept

Elkészítési idő 90 perc
Kalóriaszegény Kalóriaszegény
Zsírszegény Zsírszegény

Az Alessandro kedvenc vörösboros lencsefőzeléke hozzávalói:
1/2 kg száraz lencse,
2 nagy fej vöröshagyma,
4-5 nagy gerezd fokhagyma,
2 dl tejföl,
3 evőkanál étolaj,
5 dkg vaj,
3 szelet füstölt szalonna (kb. 5-6 dkg),
1 evőkanál töpörtyűkrém (de ez el is maradhat),
1 dl félédes vörösbor,
1 teáskanál sós szójaszósz (de ez el is hagyható),
1 csapott evőkanál pirospaprika,
4 teáskanál mustár,
1 teáskanál balzsamecet,
1-2 evőkanálnyi kukoricakeményítő a sűrítéshez,
1 teáskanálnyi csípős erős paprikakrém,
1 teáskanál ételízesítő,
2 kávéskanál őrölt fekete vagy színes bors,
2-3 db babérlevél,
1 teáskanálnyi vöröshagymakrém, ízlés szerint só


Az Alessandro kedvenc vörösboros lencsefőzeléke elkészítési módja:
A száraz lencsét előző este egy tálban annyi meleg vízzel felöntöm, hogy ellepje a lencsét. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd a zsiradékokon (étolaj és vaj) megpirítom. Ezután a megtisztított és felkockázott vöröshagymákat a sült szalonnán pár percig (kb. 5-6 perc) dinsztelem. Majd kb. 1 dl vörösborral felengedem, tovább párolom kevergetve hozzáadom a töpörtyűkrémet, az apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát, az ételízesítőt, a szójaszószt és a többi fűszert. Pár perc kevergetés után mehet bele az áztatott lencse és a mustár is. (Én két púpozott teáskanál angol mustárt és ugyanannyi magyar mustárt szoktam beletenni.) Ezután fedő alatt közepesnél kisebb lángon kb. egy órán keresztül főzöm az egészet néha megkevergetve. A főzési idő a lencsétől is függ, mert meg kell puhulnia teljesen. A legvégén a 2 dl tejfölt egy mélytányérban elkeverem 1-2 kanálnyi kukoricakeményítővel, hőkiegyenlítem a lencse levével, majd a hozzáadom a lencséhez és egy nagyobb kézi habverő segítségével elkevergetem. A legvégén még lehet ízesíteni, de az egészet fel kell forralni és pár percig még együtt kell főzni. Ezután elkészül ez a pikáns lencsefőzelék. Én ha találok a hűtőben kb. 15-20 dkg füstölt-főtt csülköt, vagy ugyanannyi frikandó sonkát, akkor apró kockákra vágva a főzés vége előtt kb. 10 perccel a főzekékhez adom. (de persze anélkül is jó)

Friss félbarna kenyérrel tálalom. Nagyon finom, laktató, igazi férfias étel. Jól illik feltétnek rá a sült hús, vagy a sült kolbász. Utána szinte kötelező egy közepes pohárka finom rosé vagy vörösbor. :)
Jó étvágyat kívánok hozzá!
És legvégül itt van a mai Újévi lencsefőzelékem fényképe, melyet sült kolbász és sült szűzpecsenye gazdagított.
http://kepkezelo.com/images/yd98sszdetdgqc3bfjbm.jpg


Kategória: Főzelékek receptjei


Az alessandro kedvenc vörösboros lencsefőzeléke elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook