A tegnapi Luca féle meccs, még bemutatómérkőzésnek is gyenge lett volna! (beszélgetés)
És akkor most vonatkoztassunk el az olimpiától és mindentől.
Gondoljunk magunkra, akik éljük nőként vagy férfiként az életünket és nincs bennünk semmi más, azaz megszülettünk, mint nő vagy férfi. Randizunk eszerint, azaz nő a férfival, férfi a nővel. Ne adj isten már családunk is van, hiszen húszon évesen már sokan megházasodtak, esetleg gyereke is van már sok ilyen idős embernek.
És tegyük fel hogy bármiért is végeznek rajtunk egy ilyen vizsgálatot, ahol az orrunk alá tolják, hogy nem, nem vagytok nők, mert nem csak xx kromoszómátok van, hanem befigyel egy y is.
Mit teszünk? Ezentúl nem járunk női zsírégető tornára? Azt mondjuk a férjünknek, hogy bocs, de pasi vagyok? A gyerekünknek meg azt, hogy 2 apád van, mert kiderült, hogy férfi vagyok?
Hát nem tudom....
Én próbáltam innen is vizsgálni ezt a szerencsétlen Algír bokszoló lányt, hogy én mit tennék?
Fogalmam sincs. Mert ugye az manapság már nem elég, hogy letolom a bugyimat, megmutatom a melleimet, hiszen simán átoperálnak már férfit nővé. A mell sem számít, mert azt a nők is csináltatnak másikat, ha olyanjuk van...
Hát akkor mivel bizonyítom?
A születésimmel Mert abban ott van, hogy lány vagyok, lány nevem van, illetve esetleg még az összes bizimet, hogy lássák, mindig lányként éltem...
Más nem igen jut eszembe...
Bár az eszembe jutott, hogy itt nálunk (országunkban) is születtek gyerekek hermafroditaként, ha jól használom a fogalmat, azaz két nemmel, és sok esetben nem hormon vizsgálattal döntik el, hogy milyen nemű legyen a gyerek, hanem a szülőt kérdezik meg. Volt ilyen riport a tévében. Ráadásul, több esetben előfordult, hogy a szülök a fiúk után lányt akartak, így azt kérték, hogy lány legyen, de később kiderült, hogy bizony nem lány a gyerek, hanem fiú, és hatalmas gond volt a gyereknek is és a szülőknek is.
Lehet, hogy ez már nem így van, mert kb. 20 éve láttam ezt a riportot, de ki tudja?
Tehát, én nagyon meg lennék szeppenve, ha a képembe tolnák, hogy férfi vagyok annak ellenére, hogy nőként éltem eddig...
Talán azért, mert Imane is visszafogta magát. Lehetett látni, szándékosan, korábbi merkőzésén keményebb volt. Amit verbálisan is megerősített utána: nő vagyok!
Normális menetben ilyesmire nincs szükség.
Ezáltal mindenkinek fityisz az orrára 🧐
Láttam a meccset. Ez a szegény kislány "félt" ettől a pasitól. Hosszabbak voltak a karjai, nyilván erősebbet is ütött. Én azt nem értem, miért nem férfiakkal bokszol.
Ki és hogy engedheti ezt meg?
" De mondom újra: nem olvastam sehol mocskolódást, bár nem kétlem, hogy vannak ilyenek."
Az algériairól rengeteg mém jelent meg.
Maga Luca sem kímélte.
"Kiakadtak a kommentelők Hámori Luca Instagram-bejegyzésein, kizáratnák az olimpiáról a magyar sportolót
Hámori azóta törölte az összes Imane Heliffel kapcsolatos bejegyzését, amit sokan „undorítónak” neveztek'
Az orvosi része érdekelne nagyon engem is.
Bizony. Erre én is kíváncsi lennék, hogy mit mondanak erre az orvosok, hogy áll ehhez a kérdéshez az orvostudomány.
Az én biológiai ismereteim szerint aki rendelkezik férfi kromoszómákkal, az nem lehet nő. Ha interszexuális, akkor sem nő.
Az egész bonyodalom, és felhördülés vele kapcsolatban abból adódott, hogy sokan (köztük én is) azt nem értik: ha tavaly kizárták őt, akkor idén a NOB miért engedte őt ringbe szállni. Persze nyilván erre is adtak magyarázatot (mások a szabályok), de ez sokak számára nem meggyőző. Számomra sem. A mások topikban írtam, hogy nem a boxoló személye iránt van sokakban ellenérzés, hanem az érthetetlen szabállyal szemben. De mondom újra: nem olvastam sehol mocskolódást, bár nem kétlem, hogy vannak ilyenek.
Azt viszont érdekesnek találom, hogy egyre többen állnak ki Imane Helif mellett. Valaki elkezdte, aztán érdekes módon most mást sem hallok, mint az ő dicsőítését. Magam részéről továbbra is vitathatónak tartom, hogy egyelő eséllyel indult-e az ellenfelei ellen. Nyilván nem a személye ellen van kifogásom, hanem az ellen, hogy amíg egy embernek vitatható a neme, addig ne küzdjön nőkkel, mert sportszerűtlen.
Nyilván elfogadom az ellenpártiak véleményét is, de az enyémen ez fikarcnyit sem változtat.
Majd lecseng ez is, mint annyi más. Mindezek ellenére azt kívánom, derüljön ki egyértelműen az igazság.
A meccsnek vége, az eredmény olyan amilyen.
Még egy ideig téma marad, aztán ez is felejtődik.
A másik fórumban ezt írtam:
Nekem lenne kérdésem az ügy kapcsán, nem is egy.
Amikor éveken keresztül nőkkel bokszolt Imane, akkor miért nem volt ez baj? Az eszembe sem jut, hogy azért, mert akkor még nem állt olyan szinten, hogy nyerésesélye legyen.
Arra az ominózus kromoszóma vizsgálatra, amire most hivatkoznak, miért pont akkor került sor, amikor a vb-n az elődöntőben nyert az orosz bokszolónő ellen? Miért csak egy, azaz egy ember (az IBA orosz elnöke) szavára lehet hivatkozni, hol vannak azok, akik a vizsgálatokat elvégezték, hol van róla a hiteles dokumentum?
Amikor Phelps-ről kiderült, hogy az ő genetikája más, mint egy átlag emberé, az miért nem volt probléma soha? (Ezzel nem őt akarom degradálni, nagyra becsülöm, csak érdekelne a válasz.) Azt a választ nem tudom elfogadni, hogy azért, mert ő úszik, és nem bokszol. A többiekkel szembeni előnye attól még ugyanúgy igazságtalan lehet.
A meccs kapcsán pedig annyit tennék hozzá: aki bokszolónak áll, az tudatában van annak, hogy megüthetik. Ha szerencsétlenül sikerül, még nagy baj is lehet belőle.
Ha fél, akkor nem jó sportágat választott.
Mondjuk részemről nem is értem, egy lánynak mitől jut eszébe pont bokszolni, de hát ízlések és pofonok...
Nem láttam, így nem tudom milyen volt a meccs.
Az tuti, a legjobbak is tudnak vacak meccset produkálni.
Mindkettőt erős stressz érte, az algériai kapott hideget, meleget .
Nem hiszem, hogy nála ez nőnek érzem magam, egy muszlim országból jött, ahol még ez tabu téma általában.
Rengetegen bántották, míg Luca félt a saját bevallása szerint is hezitált, mit tegyen?
Én arra vagyok kíváncsi erről az orvosok mit mondanak, xxy a szakirodalom szerint, + x , a férfinál, és nem + y a nőnél.
Ö oda versenyezni ment. Kiállt a kűzdeni minden befolyásoló média ellenére.
Minden sportoló azzal lép kúzdőtérre, hogy győzni fog.
Ő megtette amit tudott.
Ha megnézitek a videót, volt mindkét félnek bevitt ütése. Nem látom, hogy "félt" volna bármelyik fél. Azt látom, hogy az algírnak sokkal hosszabb végtagjai vannak. Könnyebben eléri az ellenfelét és nehezebben hozzáférhető. Talán Lucának többet kellett volna "láncolni", gyorsabbnak lenni.
A vízilabdázó lányok vannak éppen.
Nekik lehet szurkolni.
A harmadik menetben volt egy pár pillanat, amikor nem is védekezett, de Luca akkor se mert támadni.
Mindegy is, vége.
Holnapra mindenki elfelejti.
Úgy is jönnek a kajakosok, kenusok.
Ez a ,,,valószínűleg félt,,, másról se szóltak a hírek, Luca lépjen vissza.
A válasz, ,,,én kiáltok, akár fiú, akár lány, megverem,,, na ezt nem kellett volna.
Örüljön hogy három menetet kibirt, kiütés nélkül.
Az egész bohóckodás volt.
Az algír ütni se mert, nehogy kiüsse.
Ha úgy boxol ahogy tud, nem megy háromig.
Bocs, de előbb a vádakat kell/kéne bizonyítani. Míg ez nem történik meg (ebben az esetben ugyanazon kategóriákat alkalmazni minden sporteseményen), addig a vádlott mi ellen védekezzen? (ez a "civil" életben is így van)
Vagy megoldás lenne, hogy a kétes nemi azonosságú sportolókat külön kategóriában indítani. Persze, ez is emberjogi bonyodalmakhoz vezetne.
Pontosan. Felt, emiatt nem ment kozel, okos volt. A pasi meg nem akart utni, amikor pedig utott, az sokkal gyorsabb es erosebb volt.
De gyanitom, mar elore be volt lebegtetve a harmadik helyert jaro love is.
Az iskolában azt tanultam valamikor régen ,/de a felvételim idején is az volt még az igazság/ hogy ahol Y kromoszóma van az genetikailag férfi.
Azóta feje tetejére fordult a világ és jelenleg elég kijelenteni, hogy valaki nő és akkor az nő. Azt már látjuk, hogy itt ennek érdekében államilag gyártottak bizonyítékot, a később kiadott anyakönyvi kivonat pl. éppen ilyen.
Nem hallottam még egyetlen biológus és igazi szakember véleményét sem, mert ők -nyilván alapos megfontolásból- addig nem nyilatkoznak, amíg eléjük nem kerül az ügy minden adata. Amit eddig bemutattak az szerintem édeskevés.
Egy olimpiai érem érdekében az emberek sok mindenre képesek , ahol a sportoló csak egy kis része a játéknak . Ezt évtizedek óta tudjuk /Amerikai, NDK, kínai ,szovjet-orosz versenyzők gyakran csak utólag megismert történeteiből. /
A mindenütt taroló élversenyzők korai, sokszor magyarázat nélküli halála sem tántorít el senkit , a hírnév és a vele járó anyagi javak miatt mindent feltesznek rá.
Egészséget és becsületet egyaránt.
Jól harcolt Luca. Elsőre az 5. is szép helyezés. Gratulálok!
Talán, ha nem ezzel a versenyzővel kerül szembe tovább is mehetett volna. Nem is a bizonytalan nemi hovatartozásában látom a problémát, hanem az alkatában. Rettentő hosszú lábai és kezei vannak. Nehéz úgy bevinni egy ütést, ha meg sem közelítheted a másikat.
Ez mind igaz lehet. Engem csak az zavar, józan paraszti ész alapján, ha tudom, hogy vádolnak valamivel, akkor igyekeznék bizonyitékot mutatni. Ha nincs, akkor az nem elég, hogy van 30 éves anyakönyvi kivonatom, homályos fényképem, meg azért van így, mert én mondom, punktum. Ők tudták az elöző kizárással, hogy gáz van, hát kerestek mádik helyet, ahol nem lesz.
Mindezzel nem női-férfiség mellett érvelek, csak ha nem sportolóként nézzük, mi másképp reagálunk egy egészségi ügyünkre.
Bízom benne, vitás helyzetek elkerülésére a jövőben komolyabb szűrések lesznek profi sportolóknál. Lehetne nekik külön kategória.
További ajánlott fórumok:
- Segítsünk egymásnak, a tegnapi menü nálunk:
- Hallottátok, hogy a Vigantol csepp egy részét kivonták a forgalomból, tegnapi hatállyal?
- Tudja valaki, hogy milyen teával gyógyult meg Papp Olivér? (A tegnapi frizbiben volt vendég és állítólag kigyógyult a rákból)
- Ez a tegnapi focimeccs abszolút nem volt akkora fölényes...
- Kislányunk füle fájhat a tegnapi fülbelövés miatt?
- Van online repülőjegy foglalásom, elég indulás előtt 1,5 órával bemutatom, hogy megkapjam a jegyem vagy online be kell csekkolnom előtte?