Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » A mi családunk proli vagy munkásosztálybeli vagy középosztály? fórum

A mi családunk proli vagy munkásosztálybeli vagy középosztály? (beszélgetős fórum)


1 2
46. Channa* (válaszként erre: 44. - Pteri)
jan. 18. 22:38

Húúú, én nem emlékszem ilyenre, mármint a saját gyerekkoromban, hogy számított e, de a gyerekemnél már igen. Akkor is bevésték a naplóba a szülők foglalkozását, szívott is a gyerekem az első 3 évben amiatt, hogy bankos vagyok...

Csak az osztályfőnöknek okozott problémát, mert irigyelte a fizetésemet. A többi tanárt nem érdekelte, hogy mennyit kereshetek...

jan. 18. 21:01

..akkor tisztaban lenne ezekkel a dolgokkal es nem kerdezoskodne ;)


igen, a cseszteto szemszogebol proli marad. Vszeg ezert csesztet, mert zavarja h esetleg fole kerulhetsz majd a kesobbiekben. Lass a dolgok moge.

44. pteri (válaszként erre: 40. - Channa*)
jan. 18. 20:37
Régen szàmított. Gyerekkoromban év elején beírtàk a naplóba a szülők foglalkozàsàt. Ha munkàsok voltak és pàrttagok, az volt a legjobb abban a rendszerben. Ha kulàkok , az nem volt előnyös tovàbbtanulàs szempontjàból. Mi prolik voltunk, ami akkor büszkeség volt, most szitokszó lett. Az lenne jó, ha egyàltalàn nem szàmítana. Én arra tanítom a gyerekeket, hogy nem ítélünk meg senkit így, mint ahogy a fórumindítót leszólta egy valószínűleg sznob csalàd, sznob sarja. Ő biztosan ezt hallotta otthon. Kàr!
43. Channa* (válaszként erre: 42. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 18. 20:15

Annyira, hogy ezen rágódj?

Szerintem az egész nem ér annyit.


Mindenki jön valahonnan és sosem az számít, hogy az ősei milyen "kasztban" voltak, hanem az, hogy ő épp mit tud letenni az asztalra,


Ha értékes, becsületes ember vagy, akkor az sem érdekel senkit sem, ha egy putriból jöttél, ha meg egy bukó bűnöző, akkor meg úgy sem fog senki kedvelni, ha királyi leszármazott vagy...

42. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 40. - Channa*)
jan. 18. 20:09
Érdekes téma, szerintem.
41. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 39. - Bellabi)
jan. 18. 20:09
Nekünk van annyi pénzünk, sőt.
jan. 18. 19:39

Tényleg számít, hogy proli, paraszt vagy értelmiségi családba tartozol e?

Hol?

Miben?

Olcsóbb lesz a kenyér, ha nem proli vagy?

Magasabb lesz a fizetésed, ha kutyabőr van a szobád falán?

Vagy mit számít?

jan. 18. 18:56
Az osztályhoz való tartozás jövedelem-és vagyonfüggö. Középosztály az, aki jól megél a jövedelméböl és van annyi tartaléka, hogy ha megszünne a jövedelemforrása, akkor sem kerülne bajba anyagilag legalább 1 évig. Magyarországon nagyon szük a középosztály sajnos.Emiatt hiszik sokan azt, hogy a közepes jövedelem már középosztály. Nem az.
38. Nancy Ann (válaszként erre: 15. - Dominós)
jan. 18. 18:21

Nekem a nagyszüleim parasztok voltak egyik vonalról,másik vonalról munkások.Szüleim első generàciós értelmiségiek.Gyerekkoromban ott sorakozott a szekrény polcon a színes vászonba kötött Világirodalom Remekei,de meg kellett nézni,hogy futja-e 20 dkg parizerre,vagy csak 10-re.Mindig volt fólia,aztán rsz váltás után föld,amit műveltek ők maguk hogy legyen bevétel még a tanári fizetés mellett.Az apámat,aki két diplomát is szerzett, szinte mindig melós ruhában láttam.A tudását,tájékozottságát a mai napig csodálom.Az ő szülei nyolc elemit végeztek,és nagyapám mindig mindta,hogyha még egyszer születne,ő akkor is paraszt szeretne lenni.Nyolcvan évesen még felült a traktorra.

Nem definiálom magam,hogy milyen társadalmi réteghez tartozom…(Diplomás alkalmazott lett belőlem is,és egy “kényszervállalkozóval” élek aki több cégnek dolgozik.”)

37. vigyefene (válaszként erre: 36. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 18. 18:17
Nem az számít hogy milyen iskolát végzett, hanem az hogy mit tanult meg belőle.
jan. 18. 18:15
És ha a technikus gyereke jobb iskolát végez, magasabb szinten, mint a másik házaspáré?
jan. 18. 17:54
Nem a beveteltol függnek ezek a dolgok sajnos, hanem végzettségű szinttől. Sztem ne sertodj meg ezen
jan. 18. 17:24
Tényleg, ha egy technikus elkezd vállalkozni és keres x összeget, egy jogász pedig mondjuk dolgozik egy sima kis hivatalban és keres x/2-t, akkor ki micsoda? Mi számít jobban?
33. Csillagszem38 (válaszként erre: 31. - Ölelés)
jan. 18. 14:40
A helyes értelmezés szerint ők nem prolik, csak a foruminditot támadó szerint, mivel ő a felsokozeposztalyhoz tartozik, akinek a sima kozeposztaly már már proli. Úgy, ahogy a középosztálybelinek proli egy közönséges, műveletlen segedmunkas.
32. Csillagszem38 (válaszként erre: 30. - Auróra2010)
jan. 18. 14:37
Pontosan, ők a felsokozeposztaly.
jan. 18. 13:46

Én nem tudtam mit jelent a proli. Ezeket találtam:


A proli eredeti jelentése proletár, ami a legszegényebb polgárt, illetve kizsákmányolt bérmunkást jelent. Mára a proli egy negatív jelzővé vált, az igénytelenség, közönségesség, egyszerűség szinonimája.


Eredetileg munkásembert jelentett, a "proletár"-ból rövidült.Mostanra jelentése negatív irányba csúszott el, jelzőként használva: közönséges, igénytelen, bárdolatlan, gázos dolgokra szokás mondani.


A proli kifejezés az (általában fizikai) bérmunkából élőket jelentő proletár szó lekicsinylő formája. A hétköznapok során napjainkban a proli kifejezést leggyakrabban közönséges, műveletlen, igénytelen, szegény értelemben használják a társadalmilag alacsony státuszú személyekre.


a proletárdiktatúra alatt felkapott rövidítése a proletár szónak

30. Auróra2010 (válaszként erre: 26. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 18. 13:18

Nana, nem egészen igy van.

Te a diplomás anyával és technikus apával középosztályba tartozol, a jogász-közgazdász pár úgyszintén, függetlenül attól hogy jól keresnek vagy csak éppen döcög a bicikli. Ha nagyon jól keresnek, akkor max. felsőközéposztály. A proli szót én már 30 éve nem hallottam, csak itt a hoxán divat a használata, soha le nem írtam még.

jan. 18. 12:48
Ne foglalkozz vele. A prolik inkább az aluliskolázott réteghez tartoznak. Nekem van "proli" barátnőm konkrétan, akit nagyon szeretek.
jan. 18. 12:29
Lehet.
jan. 18. 12:14

Igen, az ő szintjéhez képest a középosztály már proli.


Gondolom egy sznob, elkényeztetett barom mondta ezt, akit így neveltek.

26. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 25. - Cicamica3)
jan. 18. 12:05
Mert aki mondta, annak jogász-közgazdász a szülei.
jan. 18. 11:13
Felháboritónak tartom a "proli" kifejezést!Attól függetlenül,hogy a szüleim nem munkás származásuak és mind a ketten értelmiségiek voltak.
jan. 18. 09:53
középosztály alja, vagy munkás osztály teteje, de ez függ az életstílustól, keresettõl, gyerekek iskolázottságának minőségétõl, birtokolt vagyontárgyaktól .....
23. tumbo2
jan. 18. 09:41
ez a szó is elvesztette eredeti jelentését,mint sok más.
22. Auróra2010 (válaszként erre: 21. - Auróra2010)
jan. 18. 09:33

folyt.

inkább a lenézett kategóriába tartozik

jan. 18. 09:32

a középosztályhoz tartozás a 2 vh kozt talán iskolai végzettséghez volt kötött, tanult, de nem nemes,

akkor még az érettségi nagy szám volt, Szerintem ez a kifejezés a rendszerváltásig nem is volt használatban, de most talán a diplomából élő réteget jelenti, fizetéstől függetlenül.

Az, hogy egy r..a, fakitermelésből él, és milliomos, ettől még messze nem lesz a középosztály tagja,inkább akenéett

20. tumbo2 (válaszként erre: 12. - Channa*)
jan. 18. 09:18
mindkét nagyszülőm sokat olvasott,bár az öreg inkább keresztrejtvényt fejtett.akkor még csak a Füles volt.de értelmes volt,élvezetesen tudott mesélni,mindenkivel szót értett.
19. tumbo2 (válaszként erre: 15. - Dominós)
jan. 18. 09:15
hát én nem tudom .a nagyapám borbély lett,a szülei elég jómódú parasztok voltak.a nagyanyám cseléd volt.az apai nagyszüleimről keveset tudok,a férfi állítólag fiatalon meghalt,valami vasúti tolatásnál,ahol dolgozott.az özvegy biztos kapott valami nyugdíjat,hogy a négy gyereket fel tudta nevelni.
18. tumbo2 (válaszként erre: 17. - Forrest2010)
jan. 18. 09:07
az anyám is majdnem így volt.igaz dolgozott is nyugdíj után,meg az apám is.
17. forrest2010 (válaszként erre: 13. - Vigyefene)
jan. 18. 09:05
... és szerencsés nyugdíjas vagy !!!! / mert a kevesek közé tartozol ! akik 20++++ évig élvezheted a nyugdíjat ! sokan + se érik ! v nagyon kevés jut nekik azokból az évekből ! nem sok olyan emberkét ismerek akik hosszú ideig élvezhették :( de a falunkban most ment el az egyik kisöreg 89 évesen és 55 éves kora óta volt nyd-as , én pl utánacsinálom :))))))))) ha beledeglek is @@@@@@@@@@@ /
1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook