2011 májusi babavárók!!! (beszélgetés)
Fontolgatom a te megoldásodat is:) Egyelőre kitartok még. Az a jó, hogy van sok tapasztalat, és lehet csereberélni, sokkal jobb mintha egyedül ücsörögnék, és nem lenne segítség.
Néha elmélázom, hogy régen milyen rossz lehetett, se internet, se telefon. Volt egy két könyv, meg a nagyszülők, szomszédok, nővérek...
Dani 1 óra 20 percet aludt, kicsit nyűgösen ébredt, teletömte a bendőjét, és most elvan:) Szerintem ma jó napunk lesz.
Megnéztem ki nyitotta a topicot, azt hittem közületek valaki. Aug 29-én inditották, akkor van a szülinapom és akkor fogant Csenge. Az apaságihoz ezt írták rá :) No igen életem legszebb szülinapi ajándékát kaptam apától :P
Ja és Sartin voltunk :)
Ezt még a legelején beszéltük, hogy hülyeség ez a besorolás, mert minden gyerek egy külön egyéniség, pont erről volt szó, erről a suttogó tesztről :)
De rég volt :)
Nálam is ilyesmi volt, hogy megetettem még mikor szoptattam, és megpróbáltam elaltatni mindig rövid időn belül és mindig sírt, nyűglődött és tudtam, h valamit rosszul csinálok. és ő anno hasfájós volt azért sírt sokat délután meg este. Mindig ringatni kellett. Aztán erről le akartam szoktatni. Utána olvastam, hogy nem kell rögtön elaltatni és nem szabad, mert mi sem tudunk mindig kaja után egyből aludni, meg mi sem tudunk mindig 2 órát aludni akármilyen álmosak vagyunk.Meg hogy meg kell várni míg teljesen álmos lesz és legalább fél óra kell kaja után és így mindig játszottam vele, ha nem volt el, vagy magától el volt, játszott és mikor elkezdte dörzsölni a szemét, beraktam a cumit, csiccsegtem neki és ha lehunyta akkor álmos volt és elaludt. De volt, hogy magától elaludt az ágyon játék közben és másfél órákat aludt. Kb másfél hónapja így csinálom és ha csak fél órát alszik akkor annyit és utána majd elalszik megint fél órát vagy egyet. Mivel 4 óránként etetek, így 8-12 között ráér akár 2x aludni, meg délután is. Sokkal jobb neki ha hagyom, nálam ez bevált. Illetve mi sokat vagyunk lenn és a kocsiban a legtöbbször bealszik és ott is sokat szokott, kb 1 órát. De ha fenn vagyunk mert dolgom van akkor itthon is alszik 1-1 órát ha nincs nagyon nyűgi napja. Meg igen, lehet másnál nem válik be és a másik gyerek nincs el egyedül, de én sokszor hagyom egyedül játszani és addig sok mindent meg tudok csinálni. Pl Csengénél nem válik be ez a felveszem-leteszem dolog, amit a suttogó ír. Nálam ha hisztis, akkor hagynom kell sírni és utána elalszik ha cumit berakom a szájába. Másnál meg pont a ringatás válik be. Én simán kimegyek a szobából ha nyűglődik és van, hogy látványosan kivonulok és hagyom aztán egyszer csak megnyugszik és elalszik :) Nálunk meg a kiságy nem válik be annyira, hanem inkább az ágy. De ott tény, alszik fél óra-órát is akár. És ott magától is elalszik. Én ezért nem erőltetem a kiságyat, pedig tudom, h ez meg nálam nem jó. Ott nappal nem szeret aludni. De a lényeg,h este tudja, h ott alvás van. Meg azon gondolkodtam, hogy az oviban, úgy sem az ágyában fog aludni ebéd után :)
Na most írtam mindent ami eszembe jutott.
Én nagyon örülök, hogy megossza mindenki, ki mit hogyan csinál. Nagyon sokat tanultam.
Most pl azt fogom kipróbálni amit Gyuruke írt, hogy nem altatgat, hátha nálunk is bejön.:))
Á, én a könyv szerint kb 3 fajtába sorolnám Csengét Mármint az jött ki :)
Tud mintagyerek lenni, tud mimóza lenni, de tud ám hisztizni néha napján :)
Amúgy nekem ez az egész onnan kezdődött, hogy szinte egész nap nyűglődött, sírt. Este pedig minden nap üvöltött majd egy órát, kb ugyanabban az időszakban. Eleinte ugye hasfájásra fogtuk, de nem. Egész egyszerűen fáradt volt, és minden altatást kb fél óra nyűglődés, és ordítás előzte meg, és sírva ébredt. Már nagyon el voltam keseredve, hogy mi van, és mit tehetek, hogy jobb legyen. Akkortájt csatlakoztam hozzátok, és reméltem kapok segítséget, ötleteket, és kaptam:)
Szóval így visszatekintve, nekem simán megéri ezt a napi 20-30 percet, mert összességében kiegyensúlyozott, jókedvű lett. A könyv szerint Dani egy igazi Mimóza:))
Én is fontosnak gondolom, hogy ellegyen egyedül, és próbálkozom is, de nekem az is fontos, hogy kipihent legyen, és Dani sajnos nem az, ha keveseket alszik. Ő ilyen.
Szerintem gyerekekre nincs recept, ami mindegyiknél beválik. Egyik barátom mondott egy nagyon találót.
"Olyan jó lett volna, ha a születéskor mellékelnek hozzá egy használati útmutatót!"
Meg ha erőltetem az alvást csak nyűgösebb lesz és kevesebbet alszik. Így ha netán megébred és nem rögtön altatom vissza vagy magától alszik el akkor többet alszik, van hogy 1 órát is.
Meg ezt azt hiszem pont Vida Á. cikkében olvastam, hogy ha erőltetjük az alvást akkor nyugtalanabban alszanak és kevesebbet, ezt azt hiszem pont tegnap gyuruke másolta be ide. De lehet ezt én olvastam tegnap a babapatikában.
Még az jutott eszembe, hogy miért csinálom ezt..
Barátnőm 11 hónapos babája sose aludt magától többet mint 40 perc. Csak most már alig alszik, van hogy egész nap csak egyszer 40 percet. Ha barátnőm mellé fekszik, és együtt alszanak akkor meg van hogy 2-3 órát is tud aludni. Tehát igénye lenne rá, csak nem tanulta meg. Hogy végezném el a háztartást(minimálisan), ha egész nap van rá 40 percem?
Én szeretném kialakítani, hogy egyszer majd egyszer aludjon egy nagyobbat. Legalábbis ez a célom, aztán majd kiderül.
Csenge jókedvűen ébred fel fél óra alvás után?
Dani nem, ő sír, és ha nem tudja kipihenni magát fekszik mint egy darab fa, mert fáradt. Nyűglődik amíg fent van, a következő alvása rosszabb, mert fáradt. Ebből az lesz, hogy egy két nap után kidől a kimerültségtől, és akkor egyben alszik 2 -2,5 órákat. Nincs napirend, összevissza történik minden.
Én ragaszkodom ahhoz, hogy legyen menete a dolgoknak, evés, játék, alvás. Most 4 órás ciklusaink vannak, estére meg 3 órás.
Azért azt vegyük figyelembe, hogy ami egyik gyereknél műxik, az a másiknál nem. Mint azért itt is látszik, hogy vannak köztünk is babák, akik tök hasonlóak, és olyan is, aki tök más.
Arról nem is beszélve, hogy ha fent van másfél órát, majd alszik felet, az égvilágon semmit se lehet csinálni mellette, mert fáradt, és nincs el magában még annyit se, hogy pisiljek. Nekem ezt dobta a gép:D
Reggelt!
Mi negyed 9 kor keltünk, ami tök jó volt, mert fél 5 felé etettem és hát megint fél 6 felé aludt el, de rendes volt, mert nem kellett hozzá csak egyszer felkelnem és visszaaludtunk negyed 9 ig :)
Éjszak azért néha cumivisszarakás volt, de amúgy semmi.
Visszaaltatás nappal:
Ha alszik fél óra-órát miért próbálkoztok visszaaltatni? Ezt csak kérdezem, mert hogy mindig mondjátok, h nem lehet meg ordít visszaaltatásnál. Én hagyom és max 1 óra múlva megint elálmosodik és akkor könnyebben el tudom altatni. Addig hagyom játszani a játszószőnyegén és hamarabb elálmosodik és van, hogy magától elalszik ott, van hogy kell a segítségem, meg kis sírás után bealszik. De ha felkel sosem erőltetem visszaaltatni.Szóval csak ezért kérdezem, mert nem értettem sosem ezt a visszaaltatást :)
Ha jól tudom Zsombiék is így csinálják és ott sincs sok sírás alvásnál. Lehet ez a baj? Vagy amúgy is sírnak?
A kenguruba én is egyszer beletettem, tetszett neki, de még nem használtuk. Nálam nagyon el van a babakocsiban akárhova megyünk, majd ha valahova menni kell és szakad az eső, majd akkor kipróbáljuk.
Jó reggelt!
Hát gigantikusan hosszan volt ébren Dani ma reggel. 6-tól már dumált az ágyában, de csak háromnegyed körül vettük ki, és 9-ig fent volt. Próbáltam nem altatgatni, 3x 4x ki kellett vennem, és újra letenni, mire felfogta, hogy tényleg álmos:D
Éjszaka csak egyszer keltünk, olyan 2 körül.
Én meg már most tök álmos vagyok, mi lesz velem?:D
Lulin, tök jó, hogy csak 3x keltetek.
Tegnap mi is nagyon nyűglődtünk.
Tényleg fura, hol vannak a többiek? Azt hittem megint lapoznom kell.