2009 októberi babavárók (beszélgetés)
Abban is van újszülött méret is? Azt még nem is néztem sosem. Én Lénárdnak is és most is úgy vettem, hogy egyetlen csomag újszülött Pampers-t, az 2-5kg-ig van elvileg. Elvileg, mert ezek a mérethatárok érdekesek. A végéig sosem elég, az biztos, másoktól is ezt hallottam. Tehát az 5kg-ig pelus maximum 4kg-ig ha jó, utána érdemes a következőt venni, ami mondjuk 4kg-7-8k, valahogy így...
Szóval elsőre ezt a Pampers-t vettem, utána egy ideig Libero-t, de egy időben nem jött be mégsem, akkor vettem nagyobb méretű Pampers-t újra, majd Huggies-t, stb. Néha DM-es pelust is vettem, de ők akkoriban épp változtattak és sajnos nem jobbra, hanem nekem nem tetszőre. Én is azt szeretem, aminek vagy a dereka hátul, vagy az oldalsó "pántja" rugalmas, de a DM egyszercsak újra nem-rugalmasakat kezdett árulni, azt nem szerettem. Később nekem is mondták a Tesco lila pelust, utána szinte mindig azt vettem, kivéve, ha nem volt akciós, közben volt kuponom másikra valahol. Eleinte éjszakára nem mertem a Tesco lilát, hátha kifolyik a pisi, de sosem folyt ki talán. Én éjszaka nem szoktam pelenkázni, mert nem is nagyon pisilt egy idő után, de ezt is mondták a kórházban is már, hogy ne bolygassuk a babákat éjjel, hadd tanulják meg, hogy éjszaka nyugi van, nincs más, mint pihenés és szopizás esetleg.
Na, szóval jó a lila Tesco pelus, szerintem veheted bátran. Ha nincs is belőle esetleg újszülött méret, nem baj, mert hamar kell nagyon a következő már.
Lenikém 2650g-mal született, az újszülött Pampers-en kívül kaptunk még egy csomag másik újszülött pelust. A végén már alig tudtam ráadni, gondoltam elajándékozom, de még valahogy az utolsó pár darabot nappal ráadtam, amikor gyakran tudtam cserélni. Kinek ajándékoztam volna egy bontott csomagot alig pár darabbal? :))
Ja, és én sosem esküdtem egy márkára sem. Nekem inkább időszakok voltak, amikor hol ez vált be és a másik nem, hol az. Kisebb korban valahogy a Libero, majd a Pampers, nem tudom, mitől függött.
Igen, én is azt mondom, hogy szerintem aki tud, jobb, ha szoptat. Viszont ha valami miatt nem tud, attól még igazán nem rossz anya, igazán szeretheti a gyerekét és a gyereke épp úgy kötődhet hozzá, mint az a gyerek az anyjához, akit szoptattak.
Nem akarom én a szoptatást jelentéktelennek nevezni, én is szoptattam és most is így tervezem (kivéve a havi kb. 3 napot, amiről már írtam is, ha egyáltalán megyek iskolába). Viszont tényleg már ezzel hülyítik szegény anyukákat, hogy a SZOPTATÁSTÓL LESZ JÓ A KAPCSOLAT. Hát szerintem meg nem attól lesz jó, hanem az csak egy nagyon jó dolog, de ennyi. Ezer más kifejezési mód van a szeretetre, a törődésre és az igazi kötődés kialakulásához. Ennyi erővel egy gyerek sem kötődik az apukájához, mert nem szoptatja??? Vagy én értem félre a kötődés szót talán? Remélem, nem. :) Az én értelmezésem szerint a kötődés ragaszkodást, szeretetet, bennsőséges viszonyt jelent.
Volt az utcánkban egy kislány, akit intézetből vettek ki, mert nem lehetett gyerekük. Ez a kislány még majdnem jobban anyás volt, mint akármelyikünk, pedig egy biztos, őt tuti nem szoptatta az "anyukája".
Szóval én csak azt akartam mondani, hogy OK, kell és hasznos, egészséges és természetes és egyszerűen jó a szoptatás, de nem hiszem, hogy ha ez az egy dolog nincs, akkor már keresztet lehetne vetni a normális szülő-gyerek kapcsolatra.
Ja! Másfél éves kora körül átálltunk a dobozos, ún. másodosztályú pelusra, ami feleannyiba került, és csak azért volt osztályos mert nem volt kihipózva:D
Tökéletes volt. Most már normáláron ökopelusnak árulják ugyanezt:S
Nekem Bólinttal a Pampers vált be, pedig MINDENT végigpróbáltam. A Liberoval nem voltam elvarázsolva, sem a huggies-szal, sem a sajátmárkásokkal pl. rossmann...a tesco akkoriban még a Value pelust árulta, na az egy kín volt, egyszer vettünk...az csörgőszörgős, ragasztó-de nem ragadó-szalagú, és egy pisi után kilyukadt a belseje, és jött kifelé az a kocsonyás izé...VÁÁÁ
Nem lehet előre tudni, melyik babának mi válik be igazán, most is Pamperssel fogunk indulni de ha "panasz lesz rá" egy percig sem fogok a márkahűségen gondolkodni, hanem váltok másra:D
Jó éjt mindenkinek!
majd kiderül:D
én most megtudom:)))))
én a huggies-t szerettem, de mivel itt nincsen 6os méretben (fiam akkorát használ most) ezért most a Liberot használjuk
De nem rossz a tescos sem, csak az a baja, hogy nem gumis a hátulja
Lehet hogy téma volt már itt,de azért megkérdezem,hogy ti milyen pelust fogtok venni vagy mi az amit hallottatok hogy bevállt?
Én erősen hajlok a Tescos lila pelus felé,mert nekem mindig ezt mondogatják,illetve hát mint Tescos dolgozó olcsóbban is jutok a termékekhez:ppersze nem sokáig és ezt minél hamarabb kiszeretném használni:p
Szia!
Hát az egész születésem amiatt volt, hogy megmondták anyunak, hogy én még talán egészséges leszek, de a köv. baba tuti betegen születik, ezért vállalt engem 17 évesen ( vér összeférhetetlenség volt, akkoriban nem volt rá oltás ) na én is valami fertőzéssel születtem, és anyatejen éltem mert anyu hozta be a kórházba ... szerintem inkább a korai gyerekvállalás meg a nélkülözés miatt alakult ki, vagy csak én értelmezem félre a kapcsolatunkat!
Amúgy a lányomat csak 2 hónapig szoptathattam, mert nem volt tejem, mégis mindig úgy nézett rám mint egy Istennőre mindig is, igaz én nem fukarkodtam az öleléssel meg puszilgatással ( most már kamasz , úgy hogy most szünet van ebben )
Amúgy én nagyon szeretnék szakmát váltani és a gyed alatt csecsemőgondozást tanulni. Nincs valami ötleted , hogyan kezdjem? (érettségim van)
Tápszeres baba: mint tudjátok, Bence k.szülött volt.
Nem tudtam szoptatni egy bizonyos ideig. Aztán tejcsi sem volt igazán és igy maradt a tápszer.
Már 5 éves de
anyukám veszekszik velem, mert elrontottam a nevelésért mert nagyon anyás.
Szerintem ez sem a nevelésen sem pedig nem a szoptatáson múlik.
Tegnap is azt mondta nekem: anya én beléd vagyok szerelmesedve. Tudjátok milyen jó érzés? Viszont azt is tudom, hogy nem jó, hogy ennyire anyás. De én nem tehetek róla. Imádom Őt.
De majd megtudjátok Ti is pár hét múlva!!!!
A tápszeres babákkal kapcsolatban a kötődés mássága arra vonatkozik, akik a cumisüvegből etetést úgy oldják meg, hogy megtámasztják az üveget itt-ott, és ők maguk nem nagyon vesznek részt a dologban, meg így, hogy bárki megetetheti a babát lepasszolják másnak. Természetesen aki tápszerrel táplálja a babáját, de az etetést ugyanúgy esetleg meztelen mellén teszi, az ugyanolyan jó és szoros kapcsolatot tud kiépíteni a babájával. Valóban nem ezen múlik, hogy valaki szoptat, vagy sem, de mindenesetre sokat számít a szoptatás.
Az a baj szerintem, hogy akiknek valami miatt nem ment a szoptatás, azok úgy érzik, hogy rosszak, mert mindenütt azt hallják, hogy szoptatni.
A szoptatást támogatók nem azt mondják, hogy soha ne nyúljon senki tápszerhez, hanem csak indokolt esetben, ha a szoptatás során jelentkező probléma olyan jellegű, hogy más megoldás nincsen. Alapos oka legyen a tápszer használatának.
Na ujra itt:)
Kész a második sor festés:P ez gyorsabban ment:)
Holnap indulhat a parkettázás,dejó:)Így hamarabb meglesz a szoba,pedig azthittem csúszni fog:)
Na majd a takarítás lesz a nagy hajrá:Dfuj,dehát azt is megkell csinálni:D
Várom már hogy jövőhétvégén elhozzuk a babaágyat mert akkor már szinte teljesen kész lesz a szoba és csak mosnom kell illetve összekészítenem a baba holmit:)
Utána nagyon nem akarok már tenni venni,csak jóól kipihenni magam,mert aztán kitudja mennyit fogok:p
Lehet, hogy le leszek hurrogva, de én nem hiszek ezekben a kötődős, újhullámos szövegekben. Mármint abban, hogy ha valamit nem így vagy úgy csinálsz, akkor nem kötődik hozzád igazán a gyereked. Persze, ha az anya természete alapban nem egy kedves és szeretgetős, az talán más. Viszont az, hogy muszájból kórházban voltál és utána meg pl. otthon minden úgy ment volna, mint régen, azt nem hiszem, hogy gondot okozott volna.
Ez olyan, mint a szoptatás-cumisüvegezés-tápszer... Mert hogy a tápszeres baba nem úgy kötődik az anyjához. Ez azért kemény kijelentés, mert aki egyszerűen valami miatt nem tud szoptatni, ássa el magát és őt nem fogja a gyereke szeretni talán? Marhaságnak tartom és csúnya kijelentésnek a szegény anyákra nézve, akik nem tudnak szoptatni. Egy volt kolleganőmnek valami tályog lett a mellében szülés után pár hónappal, el kellett apasztani a tejet és műteni, mert különben nagy gond lett volna. Ebből következik, hogy tápszeres volt a kisfia. Ettől még imádta és teljesen normális a kapcsolatuk a gyerekével.
Másik barátnőm hiába erőltette a szoptatást, szedett minden nyavalyát már tejserkentésre, nyugodt volt, pihent, kímélte a család, imádja a férje, anyagi gondjuk sincs, semmi stressz, amire fogni lehetne, mégsem volt teje, ami volt is elapadt, pedig feszt mellre tette a babát, mindent próbált, amit csak ilyenkor javasolnak. A kisfia egy kis tünemény, nem beteges ahogy írják, és egy igazi anyás kisfiú.
Sorolhatnám az ellenpéldákat, de reggelig tartana. :) Szerintem ha úgy hozza a sors, hogy kórházban van a baba, vagy nem sikerül szoptatni, vagy akármi ilyesmi, attól még nem lesz feltétlen rossz a kapcsolat. Abban már inkább "hiszek", hogy ha nincs szeretgetve, babusgatva, őskori módszerek szerint katonásan van nevelve babakortól kezdve, attól nem alakul ki egy meleg, közeli kapcsolat.
Jájj, pont a kettő, amivel sosem tudtam megbarátkozni. :D Illetve még a kémia is hasonló kategória volt nekem.
Bár matekból egyik évben még korrepetálásra is elküldött anyu, ott meg értettem mindent és addig, míg oda jártam, az órákon is. Lehet, hogy a tanárunk a suliban nem volt túl meggyőző számomra. :D
Én sem mondtam, hogy a hajtól ég. ;) Csak hogy annak ellenére, hogy ez egy mende-monda, elsőre mégis úgy volt, hogy égett a gyomrom és hatalmas hajjal született a Leni. Most meg nem ég és majd meglátjuk. ;)
Nem emlékszem amúgy, mikortól kezdett el nagyon rossz lenni a gyomrom, de azt tudom, hogy kínomban már azt sem tudtam, mit csináljak. Mondták a hideg tejet, a banánt a mindent, de én rosszul voltam továbbra is. Hiába ettem keveseket többször, mégis. A végén egy Maalox nevű lötyit ittam, attól ideig-óráig elvoltam.
Épp csak egy picit vagytok akkor gyorsabbak nálunk. :) Mi szeptemberben ismerkedtünk meg, januárban költöztünk össze, igaz még ebben a hónapban a baba dolgot is eldöntöttük, júniusban pedig összeházasodtunk.
Előtte a kisfiam apukájával pl. 7 évig együtt (???) voltunk, de most már azt mondom, hála Istennek nem házasodtunk össze. Egyedül Lenit nem bánom, mert egy édes kis kincs. :)
Köszönöm szépen fbogi.
Bár csak keddre van időpontom a dietetikushoz, de szívesen venném egy-két tanácsodat, ötletedet így előre, mert szívesen el kezdeném már a hétvégén. :)