2009 februári pocakosok ide!!! (beszélgetés)
Sziasztok!
Mi voltunk nst-n még mindig tök lapos a méh tevékenység...0-20 ig---
Aztán az uh-t is megjártuk ...hála minden rendben...megmérték és becsültek súlyt....hát még jó,hogy feküdtem...3760g
Majd doki aki közölte 1 ujjnyira nyitva vagyok. Ő nem ad 2 napot egyben ..meg is tudta simizni a baba fejét nincs e mellé csúszva a köldök zsinór .Kicsit meg piszkaturkált...
Azóta kicsit csipked a derekam...
39+2
Hát én se hallottam iylenről, nálunk tutira nem kell fizetni.....illetve ha jobban belegondolok, annyit mégis kell, hogy meg kell venni az apukáknak egy bizonyos 'apás szülős szettet', amit fel kell venniük, mert csak úgy jöhetnek be a szülőszobába.
Most voltam nődokinál. Hétvégén legkésőbb találkozunk a kislányunkkal, akár akarja, akár nem. Ha addig nem történik semmi, akkor ugyanis be kell feküdnöm és megindítják.
Szóval légyszi drukkoljatok, hogy meginduljon magától a hét végéig, mert azért jobban örülnék, ha magától döntene úgy, hogy találkozna velünk :)
Mandy:Ilyenről még nem hallottam hogy fizetni kell!!Máshol is kell?
Épp vissza olvastam, vajon mi lehet Reni80-al,Hajni_18-al és Leonával?
Még nem olvasható, legalábbis én nem találom :-/
De azt hiszem attól fogva, hogy megírod, kell pár nap átfutási idő, mire felkerül a Hoxára...
Sziasztok!
Ma ismét nst-n voltam és persze semmi fájás!Képzeljétek nálunk fizetni kell 1000ft-ot hogy 1 hozzá tartozó be jöhessen a szülőszobára!Jó mi!!!!!Csütörtökön uh és meg beszélem a dokival hogy mikor inditja ha addig nem szülök meg!Az egyik vonalzom szerint ma kéne szülnöm!
Persze, bárki olvashatja.
A naplódban valószínüleg csak azok olvassák, akik eddig is olvasták a naplódat. A cikket bárki olvashatja :)
És akkor azt bárki el tudja olvasni?
Mindjárt belinkelem :-)
Fannikának is a nyálkahártyái is megbetegedtek...
Sajnos ez nagyon súlyos betegség, Fannika 5 évesen halt meg. Ráadásul elég ritka.
Nálunk azér zárták ki, mert nem anya-lánya kapcsolat, hanem anya-fia..., állitólag csak női ág...
Nekem kislányom született, Ő továbbviheti, ha majd lánya születik...
Fildus a szüléstörténetet cikkben is le lehet írni.
VAGY simán a naplódba (én az utóbbit csináltam, és most is ezt fogom).
Jaj. Természetesen Lilomot akartam írni, csak Linike lett belőle, mert éppen az Ő naplójukat olvastam :)
Bocsi :)
Azt magyarázták, hogy Hajni és a férje is hordozók voltak, és a szerencsétlen véletlen folytán kettejük gyermeke így lett beteg.
Ezek szerint én is hordozó vagyok???
Hú, szörnyű lehetett.
Én most azt olvastam, hogy már lehet szűrni terhesség alatt is - a magzat bőréből vett mintával. És ilyenkor a lombikprogram szóba sem jöhet? Talán az embriókat lehet vizsgálni beültetés előtt!
Egyébként a recesszív öröklődés mit jelent? Ezt az egyet nem értem. Sajnos Máténak a súlyosabbik fajtája van ennek a betegségnek, hiszen a nyálkahártyák is támadtak. Nem tudom, hogy segíthetnék Hajniéknak, próbálok utánajárni ennek a betegségnek!
Tonettó: Egyébként ezt a betegséget a terhesség alatt nem lehet szűrni...
Mivel nálunk is előfordult a családba, elmentünk genetikai vizsgálatra, ahol mondták, nem lehet szűrni ezt a betegséget, csak szüléskor derül ki.
Nem lesz egyszerű a gyermek nevelése, de nem lehetetlen! Férjem nővére nagyon sokat volt vele kórházban, amíg élt alig lehetett otthon...
Tonettó:
Az epidermolysis bullosa (EB) örökletes, genetikailag meghatározott, hólyagképződéssel járó bőrgyógyászati megbetegedések csoportja.
Ezekben a kórképekben a bőrön és a nyálkahártyákon hólyagok képződnek akár a legkisebb fizikai ráhatásra, nyomásra, dörzsölésre, vagy súlyosabb formáiban látszólag spontán is. A bőr rendkívüli sérülékenysége, folyamatos fájdalmas sebképződése, és az ennek nyomán kialakuló számos szövődmény az életminőséget nagymértékben rontja, és egyes ritka, súlyos kórformák esetében magát az életet is veszélyezteti. A betegekre és az őket gondozó családokra és közösségekre igen nagy lelki, szociális, fizikai és anyagi terhek hárulnak. Az EB betegségcsoportot a bőrben zajló hólyagképződés mélysége alapján három fő altípusba soroljuk, melyek további típusokra oszthatók.
A három fő altípus az EB simplex, EB junctionalis és EB dystrophica.
EB simplex: E betegségtípus a bőr külső rétegeit érinti. Legtöbb formája domináns módon öröklődik, ezért gyakori, hogy a családok történetében már fellelhető ez a probléma a szülőknél, nagyszülőknél is. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a beteg elsőként találkozik ezzel a rendellenességgel, ekkor úgynevezett új mutációról beszélünk. Az EB simplex diagnózisú bőrbetegek általában enyhe, tenyéri-talpi hólyagokkal rendelkeznek, gyakran csupán a nyári hónapokban, szezonális jelleggel tünetesek. Habár állapotuk jobbára nem igényel speciális kezelést, azért fokozottabb óvatossággal kell élniük mindennapjaikat. A hólyagképződés dörzsölődés hatására alakul ki, legjellemzőbbek a lábbeli okozta problémák. Hazánkban megközelítőleg az EB betegek 45%-a tartozik ebbe a csoportba.
EB junctionalis: Ez a típus recesszív módon öröklődik, mindkét szülő hordozza a betegséget okozó hibás gént. Ezek a betegek a bőr mélyebb rétegeit érintő károsodásban szenvednek. Ide tartozik az újszülött korban fatális kimenetelű EB junctionalis lethalis (Herlitz) variáns. Magyarországon az EB betegek kb. 5%-a ehhez a csoporthoz tartozik.
EB dystrophica: Ez a típusú EB öröklődhet domináns vagy recesszív módon is. E betegek esetében a legmélyebben zajló hólyagképződés után a bőr és a nyálkahártya hegesedéssel gyógyul, ezért igen sok szövődmény kísérheti. A domináns öröklődési forma jóval gyakoribb, itt jellemzően csupán a traumának, mechanikai sérüléseknek kitett területeken (kézfej, könyök, térd, láb) jelentkeznek a tünetek. A recesszív forma súlyosabb megjelenésű, több problémát okoz, speciális ellátást igényel. A ritka Hallopeau - Siemens típus velejárója, hogy deformálódik a kéz és a láb, az ujjak összenőnek, a hólyagképződés a testfelületen kívül érintheti a szájnyálkahártyát, a nyelőcsövet is. Az EB dysthrophica súlyossága esetenként nagyon különböző lehet. Hozzávetőleg az EB betegek 50%-a tartozik ebbe a csoportba Magyarországon
A kezelésről:
• A kialakult hólyagokat mihamarabb steril tűvel ki kell szúrni és a bennük lévő savós, esetleg véres váladékot ki kell üríteni. Erre azért van szükség, mert a betegség lényege, hogy a bőrrétegek nem kapcsolódnak egymáshoz megfelelően, így a folyadékkal teli hólyag feszülése is elegendő ahhoz, hogy elszakítsa ezeket a rétegeket egymástól és nagyobb kiterjedésű hólyagok alakuljanak ki, ami pedig fokozottabb sebképződéssel, nehézkesebb gyógyulással jár.
• A sebfelületeket, amennyire lehet szabadon, kötés nélkül kell hagyni. Tapasztalataink szerint a sebek így tudnak a leghamarabb beszáradni és meggyógyulni. Természetesen ez a súlyosabb formáknál nehezen kivitelezhető, de mindenképp arra kell törekedni, hogy a használt kötszer ne tapadjon a váladékozó sebekbe, és minél jobban tudjon a sebfelület szellőzni alatta.
• Nagyon fontos feladat a sebtisztítás, sebfertőtlenítés. A nyílt sebek egyfolytában felülfertőződésnek vannak kitéve. A fertőzött seb bűzös, váladékos, gyulladt, nehezen kezelhető; szövődmények kialakulására hajlamos felület.
• A sebeken keletkező pörköket, meg kell próbálni eltávolítani. Ez azért nagyon fontos, mert a vastag varas, pörkös részek alatt baktériumok telepedhetnek meg, és elfertőzhetik a sebet. Ezeket legegyszerűbben egy kis áztatás után tudjuk leválasztani a sebfelületről. A megszáradt hólyagfedél is eltávolítandó; óvatosan, steril ollóval levághatjuk.
Én a jövő hét hétfőre voltam kiírva, vagyis 23-ára. Ehhez képest már szombaton betöltöttük a 3. hetet, el sem hiszem, hogy iylen régen szültem!!!! Tulajdonképpen egy hónappal jött hamarabb Milánka, mert jan.24-én született!
Milyen érdekes ez: ti túlhordtok, mi meg nagyon ki akartunk jönni... Úgy látszik, Milán itt kint jobban érzi magát:-) De lehet a következő gyerekem meg majd nem akar kijönni!!!:-)
Szerenkenek gratulálok a Babához, kívánok gyors felépülést, és sok-sok -sok boldogságot!!!!!:-)
Szia Gabi!
Linike most erre a hétre van kiírva, azt hiszem.
Én már túlhordok.
Benedek mikorra van kiírva?
Sziasztok lanyok!!! Jo regen nem irtam, gratulalok minden babahoz es minden uj anyukanak!! Keleh babajat nagyon sajnalom nem is tudom mit lehet ilyenkor mondani, minden jot es sok sok erot! Es puszit!
Linike te mikorra voltal kiirva? En meg nem babazohatok, Benedek ugy latszik tul jol erzi magat odabent.
Puszi nektek es nagyon nagyon drukkolok hogy mindenkinek egeszseges babaja legyen.
sziasztok
Gabi
Gyorsan utánanéztem, hogy mi is ez a betegség.
Nem nagyon lehet ilyenkor mit mondani. Nagyon sajnálom :-/
Sziasztok!
Máté baba valószínűleg az epidermolysis bullosa elnevezésű ritka genetikai rendellenességben szenved. Sajnos jelenleg gyógyíthatatlan. Még egyelőre nem derült ki, mennyire súlyos a betegsége, de az biztos, hogy két-három hétig Máté intenzív osztályon lesz.
Szia Szerenke!
Gratulálok először is! Sima szülés volt?
Jaj ez egy ilyen nap, még egy nemtúljó hír.
Mitől lett szegény Picurnak tüdőgyulladása?
Jobbulást Neki!
Sziasztok!
Ígérem, igyekszem többet jönni és mesélni.
Tejcsi nem igazán indult még be, napról napra kicsivel több, de minden kajcsit legalább felesben ki kell egészítenem tápszerrel. Hát, majd elválik, hogy beindul-e rendesen vagy sem. Szerintem jövő héten már ki kell derülnie.
A szülésről azért nem írtam eddig, mert szeretnék majd egy szüléstörténetet, részleteset.
Röviden annyit, hogy sokkal rosszabbra számítottam, szerintem elviselhető volt a fájdalom, és tényleg megérte!:) Még mindig csoda számomra, hogy köztünk van Zalán baba!!!
A szülés 4:15-kor a magzatvíz elfolyásával kezdődött, és 11:55-kor bújt ki Zazi természetes úton. Összeségében 7 és fél óra alatt, de ebből az első két-három óra elviselhető volt.
Aztán mikor jöttek a keményebb fájások, csak kapkodtam a levegőt meg nyöszörögtem. De ez se a babának, se nekem nem volt jó. Így áttértem a lassú mély orron át történő belégzésre, és a lassú szájon át történő kilégzésre. Úgy fújtattam, mint egy gőzgép, de így sikerült nem a fájdalomra figyelni, és egy hang nélkül végigcsinálni az egészet.
A kitolási szakasz egy kicsit elhúzódott, de utólag nem is baj, mert kiderült, hogy a köldökzsinóron volt egy valódi csomó, ami gyors szülés esetén megfeszülhetett volna!
Most röviden ennyit, majd még összeszedem a gondolataimat, és megírom a naplómba a szüléstörténetet.
Még annyit, hogy Zazi eddig álombaba!!! Csak eszik, alszik, nem sír, inkább nyöszörög, ha éhes. Egyedül a fürdést és a tisztábatételt nem szereti, de már evvel is kezd kibékülni. Nyugodt baba, rám ütött ebben. Amúgy tiszta apja!:)
Szorítok minden kismaminak, hogy most már kibújjanak a picik!!!
Kelehnek és a picurnak szorítok, hogy mihamarabb meggyógyuljon!!!!!!!!!
Gratulálok minden friss anyukának a babákhoz!:)
További ajánlott fórumok:
- 2007 december körül szülő pocakosok "találkozója"
- Győr és környéke, pocakosok beszélgessünk:)
- Kismamák, pocakosok és babások! Szoktatok-e sportolni, jártok-e tornázni? Mik a tapasztalatok? Meséljetek!
- Álmatlan pocakosok
- Százhalombatta és környékén lévő babások és még pocakosok beszélgessünk!
- 2009 februári babák gyertek csevegni!!!!!!