Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 2009 augusztusban születendő babák... fórum

2009 augusztusban születendő babák... (beszélgetés)

20904. Hóemberke
2009. jún. 4. 15:22
Sziasztok lányok! Látom, ma sokat írtatok...
20903. SarahMina (válaszként erre: 20812. - Norchy)
2009. jún. 4. 15:20

Köszi!

A könyvelő nekem is küld erre holnap egy kalkulációt. Csak ő valami olyat magyarázott, ha most elmegyek táppénzre, akkor ugye a fizum 70%-át fogom kapni, és a tgyást, gyedet majd ez alapján fogják számolni. Tehát a 70%-nak a 70%-a vagy mi..

Szia Krisztine!

Örülök, h itt vagy! :-))

20902. mrsa4 (válaszként erre: 20899. - Ancsa84)
2009. jún. 4. 15:10
Kicsit én is frászba vagyok. Lili meg annyit mozog ma, hogy borzasztó... Képzeld, nem csak mozog, meg rúgdos. Szó szerint kidugja mindenét, felkeményíti, deformálja a pocakomat. Remélem csak forog, és nincs semmi baj. Ezt épp most is csinálja... de már egy órája tart...
20901. 39ff6fe670 (válaszként erre: 20899. - Ancsa84)
2009. jún. 4. 15:07
Mocorgasd meg, dögönyözd kicsit. Az én babám erre mindig felébred.
20900. ancsa84
2009. jún. 4. 14:55
Vio,láttam az új képed!Szerintem nem állt meg a pocid a növésben!Szépen kerekedsz!:))
20899. ancsa84
2009. jún. 4. 14:51
Kicsikét frászba vagyok... Gréti nem nagyon akar ma mozogni!Csak nem lett valami baja ettől a rohadt gyógyszertől?Már mindent beképzelek magamnak!:(
20898. 39ff6fe670 (válaszként erre: 20887. - Pocak0515)
2009. jún. 4. 14:29
Nekem 07.06. van a papírra írva vérvételes kontrollra, az lesz a 3. toxo-ellenanyag-vérkép vizsgálat
20897. mrsa4
2009. jún. 4. 13:54
Megyek, alszom kicsit.
20896. mrsa4
2009. jún. 4. 13:49

Elvileg itt leírják, hogy mi mindennek kellene velünk történni.

Terhesség alatti vizsgálatok

[szülészet]

1.Nőgyógyászati vizsgálat

Szükséges: a terhesség megállapításakor, a rákszűrés elvégzésével, amennyiben esedékes (l. még Rákszűrés), valamint minden esetben amikor a tünetek-panaszok indokolják.

2.Ultrahangvizsgálatok

Terhesség alatt hüvelyi vagy hasi ultrahangvizsgálatokat végzünk.

Hüvelyi ultrahangvizsgálatra a terhesség elején (13.hétig) lehet szükség, amennyiben a hasi fejjel nem tudunk kellő információhoz jutni. A hüvelyi vizsgálat üres húgyhólyaggal történik.

Hasi ultrahangvizsgálathoz a 13.hétig telt húgyhólyag szükséges. Ezt követően a hasi vizsgálatok néhány kivételes esettől eltekintve (pl.hegvastagságmérés császármetszés után) üres hólyaggal történik.

-Az első trimeszterben elég egy ultrahangvizsgálatot végezni (ún. koraterhességi ultrahangvizsgálat), amennyiben azon méhen belül egyértelműen élő, egészségesnek látszó terhesség állapítható meg. A szívműködés a terhesség 6.hetében jelenik meg, az embryo hossza ekkor 3-4 mm.

-I.szűrővizsgálat: 12.héten: ebben a terhességi korban már jól láthatók a nagyobb testüregek (mellkas, hasüreg), testrészek (koponya, végtagok). Tekintettel arra, hogy a magzat ebben a periódusban a nagyságát 3 hét alatt megháromszorozza (12 hetesen a fej-far távolság 53 mm), a terhességi kor nagy pontossággal megítélhető. Amennyiben a menses szerint számított és ultrahanggal mért terhességi kor között jelentős különbség van, a továbbiakban a terhességi kort ezen ultrahangvizsgálat alapján számítjuk (ún. ultrahanggal korrigált terminus). Ezzel a vizsgálattal szűrjük ki a durva fejlődési rendellenességeket és keressük a kromoszóma-rendellenességre gyanús jeleket (pl.a nyaki bőrvastagságmérés, melyet 3 mm alatt fogadunk el normálisnak)

-II.szűrővizsgálat: 18.héten: ekkor történik meg az ultrahanggal látható fejlődési rendellenességek többségének szűrése. Amennyiben a magzat fekvése kedvező, láthatók a koponyacsontok, agystruktúra, kisagy, gerinc, szívüregek, rekeszizom, gyomor, húgyhólyag, végtagok. A vesék és az arc megítélése ebben a terhességi korban nehezebb.

-III.szűrővizsgálat: 30.héten: a hangsúlyt a növekedési zavarok felismerésére fordítjuk: a magzatok a 20. hétig egyformán növekszenek, a növekedésbeli különbségek ezután jelennek meg, melyek egy része már 30 hetesen felismerhető. A növekedésbeli elmaradás okai között a genetikai meghatározottságon kívül a lepény működésének elégtelenségével kell számolni (oxigén és tápanyagellátás zavarai: dohányzás, malnutritio, kóros terhességi állapotok következtében). Ugyancsak ekkor szűrjük a későn megnyilvánuló fejlődési rendellenességeket.

-IV.szűrővizsgálat: 36.héten: vizsgáljuk a magzat növekedését, elhelyezkedését, magzatvíz mennyiségét.

-a 39.héten történő vizsgálat lényege ugyancsak a magzat növekedésének, elhelyezkedésének, magzatvíz mennyiségének a megítélése, a szülést befolyásoló elváltozások felderítése.

3.Laboratoriumi vizsgálatok

-vércsoportmeghatározás, ellenanyagszűrés: a vércsoportmeghatározás a terhesség elején történik, az első vérvétel alkalmával. Az ellenanyagszűrést negatív esetben trimeszterenként egy alkalommal végezzük, kimutatható ellenanyagszint esetén szükség szerint ismételhető.

-fertőző betegségek szűrése: lues és B-típusú hepatitis szűrése a terhesség elején történik. A többi fertőző betegség szűrése szükség szerint történik.

-AFP-vizsgálat: a 16.hét betöltését követően a vérben mérjük az egyik, magzat mája által termelt fehérje (a-fetoprotein) szintjét. A gerinccsatorna záródási rendellenességei esetén találunk magasabb értékeket, mely ha a 2.0-őt meghaladja további kivizsgálásokra van szükség.

-latens cukorbetegség szűrése: a 24.hét környékén. Rizikócsoportba tartozó kismamák esetén a terhesség elején javasolt elvégezni. Kimutatása két módszerrel történhet:

I.posztprandiális vércukorvizsgálat: éhgyomri és étkezés (egy zsömle, 1,5 dl tej) elfogyasztása után 1 órával vércukorszintet mérünk. 7,0 mmol/l felett kóros.

II.oralis glükóztolerancia-teszt (OGTT): érzékenyebb vizsgálat. Éhgyomri és 75 g glükóz elfogyasztása után 2 órával vércukorszintet mérünk. 7,8 mmol/l felett jelent terhességi cukorbetegséget (GDM=gestatio diabetes mellitus)

-hüvelyváladék vizsgálata: időpontjáról a vélemények megoszlanak. Ismert, hogy az újszülöttkori szepszisek („vérmérgezések”) döntő többségéért a streptococcus agalactiae nevű kórokozó felelős, mely a nők kb.30%-nak hüvelyflórájában jelen van. Panaszt, betegséget nem okoz. Jelentősége abban áll, hogy szülés során a magzat fertőződhet. Ennek megelőzésére a hüvelyváladékot vizsgálhatjuk és pozitív esetben antobiotikum kezelést alkalmazunk. A vizsgálatot lehet a harmadik trimeszter elején (26.héten) vagy a vége felé is (36.héten) végezni. A korán végzett vizsgálat hátránya, hogy negatív esetben a terhesség végéig még történhet fertőződés, a későn végzett esetben pedig az, hogy koraszülés esetén nincs információnk, a koraszülöttek pedig fokozottan ki vannak téve a fertőzéses szövődményeknek. Szükség esetén történhet leoltás szülés után a magzatmázból, időben felismerve a kórokozó jelenlétét.

-vizeletvizsgálat: havonta, a 35.hét után hetente, szükség esetén gyakrabban végezzük. A vizelet fehérjetartalmának különös jelentősége van a terhességi toxaemia időben történő felismerése miatt. Amennyiben a vizeletben fehérje jelenik meg és magas vérnyomással társul 24 órás vizeletgyűjtés javasolt.

4. NST (=non stressz teszt) vizsgálatok

A 36.terhességi héttől végezzük hetente, majd a 38.hét után hetente 2-szer. A méhlepény elégtelenségének kimutatására szolgáló vizsgálat. Lényege, hogy a magzat mozgását követően figyeljük a szívfrekvenciaváltozását. Élettani körülmények között a nagyobb mozdulatokat szívfrekvencianövekedés követi. Amennyiben ez a változás nem jelentkezik (ún.beszűkült oszcilláció) vagy lassulás következik be, szorosabb megfigyelés szükséges.

OPT (=oxytocin provokációs teszt) =OTT (=oxytocin terheléses teszt). Szintén a lepényelégtelenség kimutatására szolgál. Akkor végezzük, ha valamilyen okból komolyan felmerül a kórfolyamat lehetősége. Lényege, hogy infuziós pumpával méhösszehúzót (oxytocint) adagolunk. Az így létrejött méhösszehúzódások alatt a lepény keringése romlik, így megítélhető annak „tartaléka”. Pozitív esetben a terhességet indokolt befejezni.

5. Amnioscopia (magzatvízvizsgálat)

Ha a nyakcsatorna nyitva van vékony fém vagy műanyagcső és speciális fényforrás segítségével a magzatvíz színe megítélhető. A magzat átmeneti oxigénhiányos állapotra fokozott bélperisztaltikával reagál, mely során béltartalmat (ún. meconiumot) ürít a magzatvízbe, azt zöldesen elszínezve. Amennyiben ilyent észlelünk, az a szülés megindításának indikációját jelenti.

20895. mrsa4 (válaszként erre: 20887. - Pocak0515)
2009. jún. 4. 13:47
Nekem is kétszer lecsekkolták eddig. Pedig én szívesen megmondtam volna, hogy milyen... :)))) 11 éves korom óta tudom.
20894. mrsa4 (válaszként erre: 20893. - 39ff6fe670)
2009. jún. 4. 13:45
A kutyám is utálja őket! Felháborítóak! Lassúak, ráérősek, nem teszik a dolgukat. Nálunk a postás tesco-s újságot hord! Ez milyen már?! Ha ajánlott levelem jön, akkor meg cseszik becsengetni, hagy egy értesítőt. De ami rosszabb, ha szakad az eső, akkor meg bebassza a postaládába, hadd ázzon szét a hivatalos levelem! Úh, lenne pitbullom, tuti rájuk ereszteném.
20893. 39ff6fe670 (válaszként erre: 20886. - Mrsa4)
2009. jún. 4. 13:06
Biztos kutya voltál előző életedben :)))
20892. Pocak0515 (válaszként erre: 20891. - F3bd5dd733)
2009. jún. 4. 13:05

Igen, ilyet már én is hallottam, de nekem Balázsnál azt mondták, hogy: "ilyen kicsi nőnek, ekkora babája lesz"... és mondták, hogy kb. 4 kg. Nem sokat tévedtek.

Remélem, hogy Brigi most nem lesz ilyen nagy?!

20891. f3bd5dd733 (válaszként erre: 20890. - Pocak0515)
2009. jún. 4. 13:01
Nem tudom jól fognak-e saccolni,de sok olyan esettel találkoztam,hohy pont az ellenkezőjét mondták a súlyára.Barátnőmnek is azt mondták,hogy nagy lesz a babája, tuti 4 kg feletti,s a babóca 3600 gr-mal született.
20890. Pocak0515 (válaszként erre: 20889. - F3bd5dd733)
2009. jún. 4. 12:51
Igen, nálunk is akkor lesz az utolsó uh. Akkor már meg fogják tudni mondani azt is kb.-ra, hogy mekkora babára lehet számítani.
20889. f3bd5dd733
2009. jún. 4. 12:41
Nekem a 36. héten lesz még egy vérvétel.Teljes vérkép,éhgyomri vércukor,meg akkor lesz az utolsó uh is.Elvileg.Utána csak nőgyógy vizsgálat és nst.
20888. e584b61b26 (válaszként erre: 20882. - Ancsa84)
2009. jún. 4. 12:33

Nekem holnap megismétlik a cukrosat utána meg a 32.héten lesz még egy arra is van már beutalóm!

És nekem is mindent kérnek az összes alaklmával pl toxoplazmán védettségem van mégis kérik mindegyiknél vércsoportot is mindent!Nem is értem!

20887. Pocak0515 (válaszként erre: 20882. - Ancsa84)
2009. jún. 4. 12:33

Nálam elméletileg már nem lesz vérvétel?!

Vércsoportot nálam is néztek megint!

20886. mrsa4
2009. jún. 4. 12:30
Nah, kimegyek postára... jajj, úgy utálom a postát, meg a postásokat...
20885. f3bd5dd733 (válaszként erre: 20880. - 2db84fb50d)
2009. jún. 4. 12:27
Két május 27.-ei,meg kettő június 3.-ai baba van.Vagy valamit nem jól nézek?
20884. Pocak0515 (válaszként erre: 20882. - Ancsa84)
2009. jún. 4. 12:24

Persze, hogy megijedtem! Azt se tudtam először, hogy mit csináljak! Kissámli kint a gyereknél, senki nem tud rólunk semmit, a szomszéd se lát, csak max hallotta a hangomat, de ha nem lettek volna kint, nem tudom, hogy mi lett volna?! Az egészbe az volt a gáz, hogy hiába mondtam neki, hogy fordítsa el a kulcsot, nem értette. Hogy is gondolhattam volna ilyen hülyeséget, istenem?! :(

Ő kint sírt, hogy anya, anya - már álmos, nyűgös is volt, én meg bent a fürdőbe tehetetlenül. Hú, ezt soha nem fogom elfelejteni!

De basszus, eddig nem tudta elfordítani a kulcsot csak játszott vele, de már olyan erő van benne, hogy eszméletlen!

Vio: a kocsikulcs nálunk is nagy sláger még mindig. És tudja, hogy az az autóba való, és nem is dugja be az ajtók zárjaiba, hanem mondja, hogy bümm-bümm és menni akar ki az autóhoz. Annyira sok eszük van!

20883. Pocak0515
2009. jún. 4. 12:21

Na sikerült visszaolvasnom titeket.

Krisztine! Örülök, hogy jelentkeztél! Hogy érzed magad? Remélem, kicsit jobban vagy már?!

Kórházba nekem se kell bevinni ruhát a kicsinek, mert ott adnak nekik a sajátjukéból. Majd csak hazahozatalra kell vinni. Pelenkát viszont magunknak kell biztosítani. Sőt fürdeni is úgy viszik csak el, ha a kicsi kocsijába odateszem a pelust, mert ha nincs pelus, nincs fürdetés se. :( Ebből kiindulva popsitörlőt is viszek. A köldökére ami kell, azt adnak. Legalábbis két éve még kaptunk mindent hozzá...

20882. ancsa84 (válaszként erre: 20873. - Pocak0515)
2009. jún. 4. 12:19

Na ez a nem semmi!Gondolom azért megijedtél....

Kinél hány vérvétel lesz még?

Én úgy tudtam már csak 1,de tegnap mondta a védőnő,h új dolgot találtak ki,és 2lesz még!

Az utolsón megint nézik vércsoportot!

De nem értem azt miért?

Először is nézték?Az nem változik,nem??

20881. ancsa84 (válaszként erre: 20869. - 8559ed0e1b)
2009. jún. 4. 12:17
Szia Krisz!Örülök,hogy jelentkeztél,és hogy jobban vagy egy kicsit!Puszi
20880. 2db84fb50d (válaszként erre: 20878. - F3bd5dd733)
2009. jún. 4. 12:15
Miért mondod ezt,az első baba 6.13 helyett 5.27-én született,már nem a sorrend van nálluk.
20879. 39ff6fe670
2009. jún. 4. 12:10
Nimi is megfogta valamelyik nap a kocsi kulcsot és betette a zárba.. de hogy honnan tudja már, hoyg az egy kulcs és a kulcsokat a kilincs alatti résbe kell tenni.. egyszerűen nem is értem, itt a szobában sosem volt kulcs, de ő tudja, hoyg az ott egy zár és, mindegy, hogy nem látott benne kulcsot és, hoyg a kocsié tök másmilyen akkor is tudja, hogy a kulcs azárba való. Figyelni kell, nehogy ő is magára zárjon valamit
20878. f3bd5dd733
2009. jún. 4. 12:09
A júniusiaknál eddig a "tervek", táblázat szerint születnek a babák.Én is kíváncsi vagyok a miénkre.Igaz,hogy én vagyok az első a kiírás szerint,de ez még nem jelent semmit,simán megelőzhettek egy páran.Remélem tudja a picikém,mikor kell jönnie,mikor jöhet!!!!!!!!!
20877. e584b61b26
2009. jún. 4. 12:06

Nekem nem tűnt el de holnap megyek mert meg kell ismételni!Alig várom!:SS

Krisztine nagyon sokszor puszillak téged sokat gondolok rád!:)

20876. mrsa4 (válaszként erre: 20873. - Pocak0515)
2009. jún. 4. 12:04
Úgy látom káosz van a kórházakban. Nekem a 2 órás cukor eredményem tűnt el szőrénszálán...
20875. 39ff6fe670 (válaszként erre: 20873. - Pocak0515)
2009. jún. 4. 12:03
jaj istenem, ez azért ijesztő! Még, jó, hoyg nem lett baj.. Nimit képtelenség magára hygani, azonnal talál valami veszélyeset a lakásban, meg is őrülnék ha be lennék zárva ő meg egyedül..:S

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook