2009 augusztusban születendő babák... (beszélgetés)
Na, akkkor megnyugodtam! :) Biztos nem lesz baja, ne aggódj! Bár, én is így voltam az injekció után...
Köszike, most megyek mindjárt, majd írok, nagyon izgulok!!!
Pöcse.. :D:D:D
..néha bírom mikor Tinából kijön az állat.. ahogy itt pár másik kismamából és perszed belőlem is néha :D:D:D
Gyönyörű képek!:o)
Jó pihit!:))
Sziasztok!!!!!!!!!!!!
Megjöttem!!!!!!!
Iszonyú fáradt vagyok, de mindent leírtam a naplómban, olvassátok el!!! Tettem fel képeket az adatlapra és a naplómba is!
Totál belezúgtam a kisfiúnkba!! Imádom!!!! :)))
ezt meg a nyákdugóról...
Nyákdugó A szülés megindulásának egyik jele lehet a nyákdugó távozása. Ez általában a szülés előtti 1 napban jelentkezik, de van akinél akár 1 héttel hamarabb kipottyan (főként második babánál). Ez annak a jele, hogy a méhszáj elkezdett felpuhulni és kinyílni.
Sarah!!
Ezt találtam a GYED-ről,és a TGYÁS-ról!
A végén van a táppénzről is...
Mikor vagy rá jogosult?
Normál esetben, ha van egy munkahelyed és onnan mész el szülni, akkor először a TGYÁS-ra vagy jogosult (a szülés után 24. hétig, illetve ebből 4 hetet kivehetsz már a szülés várható időpontja előtt is, de ebben az esetben tudnod kell, hogy fizetni csak a szülés után fognak, azaz 1 havi járandóságot a szülés után 1 hónappal összevonva kapsz meg a következő havival).
A terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 180 napon át biztosított volt (nem kell egybefüggő 180 napnak lenni, ha több részletben volt meg a 180 nap, az is számít) és
a biztosítás ideje alatt vagy
a biztosítás megszűnése utáni 42 napon belül vagy
a táppénz ideje alatt szült.
Nem jár a TGYÁS, ha
a munkahelyedtől megkapod a teljes fizetésedet a szülési szabadság alatt
ha díjazás ellenében bármilyen munkát végzel, vagy vállalkozásban személyesen is közreműködsz (pl. egyéni vállalkozóként)
A GYED-et bármelyik szülő igénybeveheti, míg a TGYÁS-t csak az anya.
Mikor jár a GYED?
ha a szülést megelőző 2 évben legalább 180 napon át volt biztosításod
Ha TGYÁSt igényeltél és alatta szűnt meg a biztosításod (pl. munkahely megszűnése miatt)
GYED-et csak akkor kaphatsz, ha a gyereket a saját háztartásodban neveled. Ha napközben bölcsődébe teszed, akkor nem jár tovább a GYED, hanem GYES-t kell igényelned.
Mikor nem jár a GYED?
ha dolgozol
ha a teljes fizetésedet megkapod a szabadság ellenére
ha valamilyen más ellátást kapsz (nyugdíj, rokkantnyugdíj, ápolási díj stb.)
ha bölcsődébe, óvodába vagy más napközbeni intézménybe iratod a gyereket
szabadságvesztés, letartóztatás esetén
ha a gyereket elvették tőled pl. gyámhatósági okból
Hogy jön ki a 180 nap?
A szülést megelőző 2 évet nézik. Ha pl. fél évig volt munkaviszonyod, de most már egy éve nem dolgozol, akkor megvan a 180 napod.
Ha bejelentett munkanélküli voltál, akkor megvan a jogviszonyod és jár a TGYÁS és a GYED is.
Mi van, ha nincs meg a 180 nap? Akkor csak a GYES fog járni.
Megteheted, hogy saját zsebből fizetsz magad után TB-t, hogy meglegyen a 180 napod, ezt az APEH-nál kell elintézned, havonta néhány ezer Forintot kell majd befizetned.
Ha nincs meg a 180 biztosított napod a szülés előtti 2 évben, akkor (mind a TGYÁS, mind a GYED esetén) kérhetsz méltányossági megállapítást az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál.
Mi alapján számolják ki?
Mind a TGYÁS, mind a GYED számításánál a szülést megelőző teljes naptári év keresete adja az alapot. Például aki 2008- január 1-én szül, annál ugyanúgy a 2007.évet veszik alapul, mint aki 2008.12.31.-én.
A TGYÁS összegét a naptári napi átlagkeresetből (az éves fizetésed osztva a munkanapok számával) kétféle módon számolják:
Ha a szülés előtt 180 napon át biztosított voltál, akkor az összege annyi lesz, mint a táppénzé (kb. a fizetésed 70%-a limit nélkül)
Ha nem voltál biztosított (táppénzen voltál, megszűnt a munkaviszonyod max. 42 nappal korábban), akkor a minimálbér kétszeresének harmincad részét kapod napi keresetül
A GYED összegét ugyanúgy számolják, mint a TGYÁS-ét, de a maximálisan adható összege havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a lehet 2007-ben bruttó 91.700 Ft).
Kell-e adót fizetnem?
Nem. A TGYÁS után a személyi jövedelemadót vonják, a GYED után a személyi jövedelemadó-előleget, a nyugdíjjárulékot, magánnyugdíjpénztári tag esetén a magánnyugdíjpénztári tagdíjat a folyósító levonja.
Táppénzre mentem
Ha táppénzre mész a biztosításod megmarad, de a GYED és a TGYÁS összege kevesebb lesz.
A TGYÁS összegét akkor befolyásolja, ha a táppénz ideje a szülés előtti naptári évre esett (pl. ha januárban szülsz és előző év őszén már táppénzre mentél).
A GYED összege az évfordulótól lesz alacsonyabb, mivel itt is a megelőző naptári év keresete számít, így ha 2008-ban szülsz, a 2007. évet veszik alapul, amikor még nem voltál táppénzen, de 2009-ben már alacsonyabb lesz a GYED összege.
Néha érzek mocorgást,csak kevesebbet,és nem túl erőset!Lehet a gyógyszer miatt..mert én is sokkal álmosabb vagyok!Jajj, remélem minden oké a kiscsajommal!
Andili,hol vagy?Ugye nem lesz baja ettől a qrva gyógyszertől???
Kriszta,majd írd meg,h mi volt a dokinál!
Szorítok én is!:)
Ettem egy jégkrémet,arra mindig beindul!
Rugott is néhányat,de ma biztos lustább napja van...
remélem azért estére neki jön,és megörvendezteti az anyukáját!
Kicsit olvasgattalak benneteket, látom, a nyákdugóról is beszéltetek. Meezy, neked tényleg elment??? Én vasárnap ijedtem meg, mert mintha valami hasonló jött volna ki belőlem, aztán folyás... Azóta semmi. Nézegettem a neten, de nemtom, mi van. Az enyém inkább fehér volt vagy áttetsző, de nyúlós, tömör, és nem olyan kicsi. Beparáztam, de aztán megnyugtattam magam, hogy talán valami más.
Tegnap elmentem a dokimhoz, de behívták ügyeletbe. Nem tudtak elérni telefonon, hogy értesítsenek, mert a számítógépen a régi számom van meg nekik. Mára kaptam időpontot szerencsésre. Remélem, minden rendben lesz, és nem a nyákom kezdett távozni!!!!!