Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 2008 decemberében születő babák és anyukáik fórum

2008 decemberében születő babák és anyukáik (beszélgetés)

3415. 0c89f979f8 (válaszként erre: 3405. - D@nu)
2008. aug. 28. 09:15

Köszi az informálást. Sokat segít. Így legalább nem veszlek el a bürokrácia útvesztőiben! :-))

Ha lesz még kérdésem, felteszem. Köszi!!!!! :-DDDD

2008. aug. 28. 09:02

Mindig egyedül vagyok itt??

Jó idő van ma, nincs nagy meleg, ezt élvezitek, azért nem vagytok gép előtt??

3413. tankó márta (válaszként erre: 3411. - Az anya)
2008. aug. 28. 08:39
Nagyon jó, hogy semmi baj nincs. További kitartást.
3412. tankó márta (válaszként erre: 3406. - Harivera)
2008. aug. 28. 08:35

Szia, te is pénteken mész 4d-re!

Megkérdezhetem hova???

3411. Az anya
2008. aug. 28. 08:30

Sziasztok!

Voltam tegnap dokinál szerencsére ok minden, azért érzem annyira a görcsöket mert a harmadik terheség és ilyenkor a méh erősebben reagál.Írt fel calciumot láb görcsre. Na lépek viszem aput dokihoz. Szép napot!

3410. Csibe22 (válaszként erre: 3406. - Harivera)
2008. aug. 28. 08:13

szia!

biztos jók lesznek az eredményeid.nah az tök jó h mentek 4D re !!!Gondolom már alig várod h lásdd a kiscsajszit!!!

3409. BabaPipi
2008. aug. 28. 07:42

Szép jó reggelt kívánok mindenkinek!

Szeretném a tanácsotokat,véleményeteket kérni. A terheléses cukrom jó lett de van egy-két olyan dolog amit nem tudom hová tenni. Hátha valaki tudja közületek. Mit jelent az alacsony cisztatin c szint? És a magas CRP szint? Illetve a vizeletben sok amorf szemcse, szemcsés cylinder és magas vörösvértest szám? Felfázva nem vagyok, legalábbis nem érzem.

Más! De jó hogy már ennyire előre vagytok a vásárlással. Én babonából még semmit sem vettem meg. És nem is akarok. Majd a 30. hét tájékán.

A hajfestés ki látt ám vesézve, de mi van a dauerrel(??? jól írtam)? Azt lehet?

Szép napot mindenkinek!

(Már csak egy munkanap és végre 1 héten szabin leszek én is (a nyáron először)!)

3408. Az anya (válaszként erre: 3344. - Vavicsa)
2008. aug. 27. 22:51

Szia!

Őszinte részvétem:(( Amikor 7 hónapos terhes voltam a kis fiammal akkor halt meg a mamám ,pedig nagyon várta a fiam születését ,úgy halt meg szegény, h azt hitte meg született az unoka:( Próbálj arra gondolni, h a leendő gyermeked örökölni fog valamit apukádtól és tovább fog élni ez által.Én próbálom úgy fel fogni, h előbb utóbb találkozni fogunk szeretteinkkel.

3407. d@nu (válaszként erre: 3391. - D@nu)
2008. aug. 27. 21:42
Bocs, most nézem, nem 24 hanem 28 nappal (4 hét) a szülés előtt "ajánlott" megkezdeni a szülési szabadságot. Lehet, hogy van még 1-2 ilyen baki az irományaimban, a pontos leírásokat (bár nekem a fele kínai) megtalálod a hivatalok honlapjain, vagy a magyarorszag.hu-n is.
3406. harivera
2008. aug. 27. 21:13

sziasztok.

én már kari óta itthon vagyok ugyan is én jövőhéten szülnék ha megmaradt volna az a másik babó:(((

de az isten vagy ki megajándékozott a kislányomal ugyebár most.

tetnap megvolt a terheléses ami nem is volt szönyűű sőőőt. citromlével jót limonádéztam.

eredmény pénteken mert az aszisztens csajszi szabin van addig és aki ott van helyette szarik felvenni a telót.

pénteken 4d:)))

3405. d@nu (válaszként erre: 3393. - 0c89f979f8)
2008. aug. 27. 21:06

Bocs, nem voltunk itthon.

TGYS, GYED - igénylést a munkáltatónak kell benyújtani. Ez úgy néz ki, hogy ők adnak fizuigazolásokat is (ez kell az elbíráláshoz), és elvileg ők továbbítják az OEP felé, amennyiben nem TB kifizetőhely a munkáltatód.

Ez a gyakorlatban nálam úgy volt (szerintem most is így lesz), hogy minden papírt kikértem tőlük és a férjem személyesen bevitte a Teve utcába, egyrészt én féltem, hogy a posta jóvoltából nehogy elkavarodjanak a papírjaim (anyakönyvi kivonat, kiskönyv, orvosi igazolások stb. - ezeket pótolni igen körülményes), másrészt ez így a leggyorsabb, mert bár ilyenkor sorbanállás van, de azonnal iktatják a papírokat és nem kell heteket várni erre is (ergo: előbb jön a pénz). Megmondják ott azonnal, ha hiányzik valami, másnap már tudod is pótolni, nem az van, hogy másfél hónap után te telefonálsz, és akkor derül ki, hogy hiányzik még 1-2 irat. Egyébként a legjobb, ha fel tudod őket hívni az igénylés előtt (ritkaságszámba megy, hogy ne csak kicsöngjön a telefon :D), akkor pontosíthatod szóban, hogy mit is kérnek, így -elvileg- nem maradhat semmi el.

Igénylőlap: netről letölthető (azt hiszem, ilyenkor nem elég az "aláírós résznél" aláírni, hanem minden oldalon alá kell), vagy kikéred a MEP-nél a formanyomtatványt, de ha felkészült a munkáltatód, akkor van nekik is. Ami fontos, hogy az igényléshez szükséges iratok meglegyenek, ennek a listája fent van szintén a neten az igénylőlapok mellett.

[link]

Először TGYS-t igényelsz - ez ugye az OEP-hez (igénylés szempontjából a munkáltatódhoz) tartozik. Emellett igényelsz a MÁK-tól anyasági támogatást (egyszeri), és családi pótlékot (azt hiszem a gyerek nagykorúságáig jár). (Itt is ajánlom a személyes ügyintézést, igaz, sorban kell állni, de szerintem megéri - nekem a férjem az OEPet és a MÁKot egy nap alatt letudta - igaz, szerencséje is volt, nem voltak sokan...)

Ha a TGYS lejár, akkor újra kezded a procedúrát, megigényled a GYEDet, ugyanazok a papírok kellenek hozzá, a munkáltatónak új fizuigazolást kell kiállítania és az alapján fogják elbírálni a pénzt. A GYEDet a következő évfordulónál újra bírálják, de ez sokat nem jelent - csak ha éppen a határ körül mozog a fizud.

Ha a babó betöltötte a két évet és te még otthon maradsz, akkor jön a GYES, ezt már nem az OEP-nél, hanem a MÁK-nál kell igényelni és ehhez már a munkáltatónak nincs köze, csak annyiban, hogy fizunélküli szabit igényelsz tőlük - és ezt ők engedélyezik is.

Még valami? :)

3404. airyca (válaszként erre: 3403. - Csibe22)
2008. aug. 27. 20:52

sztem én is lepihentetem magam, elég volt a mai nap.. reggel a melóhelyről majd benézek megint ..

Jó pihenést!

3403. Csibe22 (válaszként erre: 3402. - Airyca)
2008. aug. 27. 20:50

hát igen, sok mindentől ellehet kapni, nekem a cicák csak ide a kertbe járnak ki , meg szinte egész nap alszanak , éjszaka meg van egy helység ami az övéké, olyan kazánház féle ők ott alszanak,

nah most megyek pihizni, holnap majd jövök,

3402. airyca (válaszként erre: 3400. - Csibe22)
2008. aug. 27. 20:49

ja tök véletlenszerű lehet, hisz ha boltban veszel húst és nyersen megfogdosod lehet attól is el lehet kapni...

a macsek meg sztem ha kijár a házból nagyjából egy környezetet jár be és sztem igen kicsi az esélye, hogy pont akkor szedi össze..

3401. airyca (válaszként erre: 3373. - 79d1943975)
2008. aug. 27. 20:47

szióka!

Köszi szépen, nagyon oda vagyok tőle, olyan kis aranyos volt, ahogy ásítozott meg bújt el a dokibá elől :)

Jól elhaladtál a vásárolgatással! Már tök jól áll a babakelengyéd! :) Mi is haladunk a babaszobával: kifestettük, megvettük a kiságyat, matracot. Örököltünk egy csomó babaholmit, elhoztuk a bútort, még fogantyút kell beszerezni, meg lassan nekiállok végre dekorálni a szekrényt...

3400. Csibe22 (válaszként erre: 3399. - Airyca)
2008. aug. 27. 20:45
hát az jó h az ember túrja a földet meg túrta meg cicázott és még nem esett ár rajta.nekem nem nézik de remélem minden oké, vigyázok ázért, bár nekem is bejöhetnek a cicák meg simizem őket, de ha azt vesszük elkaphatjuk a gyümölcstől is.lehet pont olyan esett már át rajta akinek még soha nem volt cicája.
3399. airyca (válaszként erre: 3395. - Csibe22)
2008. aug. 27. 20:41

halihó!

nálam minden vérvételkor szűrik a toxoplazmát is. Mondtam a védőnőnek, hogy mióta az eszemet tudom vannak macskák körülöttem, meg a földet is turkálom előszeretettel, biztos elkaptam már, de mivel nem áll szándékomban a macsekokat nem simizni, meg nem megengedni, hogy bejöjjenek a házba ezért jó volna megnézni..

És majd leesett az állam mikor az lett az eredmény, hogy nem estem még át rajta... Szóval minden vérvételkor plussz 1 cső vér toxora...

3398. Csibe22
2008. aug. 27. 18:58
engem kiírt a doki táppénzre és ráértem később vinni a papírt a nőgyógyásztól, sőt nekem azóta nem is kellett újjabb papírt vinnem,és 2hetente járok a tp papírért.
3397. Ninike04
2008. aug. 27. 18:51
látszik minden változik.Mikor még a legkissebbel voltam táppénzen elég volta nődokitól a táppénzes papír.Nem kellett külön a házihoz is rohanni.
3396. Csibe22 (válaszként erre: 3370. - Airyca)
2008. aug. 27. 18:39
köszike:)
3395. Csibe22 (válaszként erre: 3372. - 79d1943975)
2008. aug. 27. 18:39

szia!

hát vigyázok , vigyáztam eddig is a pici cicákkal , a párom ürítette az almot vagy én de csak kesztyűbe.én öröklök etetőszéket így nem kell vennem,most is vigyázok a nagyobbacska cicával is ha dögönyözöm után mindíg mosok kezet.nem voltam toxoplazma vizsgálaton, de szerintem én már áteshettem rajta , amit abból gondolok h 3 éves korom óta volt mindíg cicám, bár ez nem jelent semmit.de azért óvatos vagyok.amugy azt nem tudod véletlen h a picic cica mekkora koráig üríti, ?

3394. Csibe22 (válaszként erre: 3375. - 0c89f979f8)
2008. aug. 27. 18:35
Gratulálok a kislányhoz!!:)
3393. 0c89f979f8 (válaszként erre: 3391. - D@nu)
2008. aug. 27. 17:43

Köszi az infókat, így már érthető. Valami hasonlót tudtam, de ez átlátható.

A TGYS-t nekem kell igényelnem a honnan is? Gondolom igénylőlap az internetről is letölthető. Erről tudsz valamit???

3392. d@nu (válaszként erre: 3390. - Sicike78)
2008. aug. 27. 17:41
Lehet, hogy ez valami új szabály, én 2 éve csak egyszer vittem papírt a nőgyogyitól, bár én csak kb. 6 hétig voltam táppénzen. Igaz, azóta szétcincálták az eü törvényeket, szóval bármi megeshet. :)
3391. d@nu (válaszként erre: 3389. - 0c89f979f8)
2008. aug. 27. 17:39

TGYS - "terhességi gyermekágyi segély" - a szülési szabadság időtartamára jár - a szülési szabadság az, amit "lehetőség szerint" :)) meg kell kezdeni 24 nappal a szülés előtt

összege: fizu 70 %-a, asszem legalábbis, de van ennek valami nagyon hivatalos megfogalmazása is - úgy számolják ha jól emlékszem, hogy a szülés előtti naptári év (2007) napi átlagkeresetének veszik a 70%-át, nincs maximalizálva (ezért jársz jobban, ha kivárod a szülés napját vele

ideje: 168 nap

GYED - "gyermek ellátási díj" vagy ilyesmi

összege: fizu 70%-a, de maximalizálva van (most valami kilencevnegynéhányezer -a járulékok)

ideje: gyermek 2 éves koráig

GYES - "gyermek ellátási segély" - fix és nagyon semmi összeg, talán az öregségi nyugdíjjal vagy mivel egyenlő, most nekem nincs nettó 30e

ideje: gyermek 3 éves koráig (vannak esetek, amikor tovább, de alap esetben eddig)

CSP - "családi pótlék" - most 12e valamennyi/gyerek

3390. sicike78 (válaszként erre: 3387. - D@nu)
2008. aug. 27. 17:29
Nekem 3 hetente kell vinnem a háziorvoshoz a papírt a nődokitól. A nődoki is 3 hetente hív be, a háziorvos is ezt kérte. Én már 6. hete vagyok TP-en.
2008. aug. 27. 17:28

Húúú, ezek még olyan nehéz fogalmak (TGYS, GyED, GYES stb.), de tanulom őket. :-)

Most hívtam a dokimat, valóban ő ad javaslatot, s a háziorvos ír ki.

3388. d@nu (válaszként erre: 3386. - 0c89f979f8)
2008. aug. 27. 17:28
Csak a háziorvos írhat ki. Viszont terhesség esetében nem ír ki, csak szakorvosi javaslatra - ergo az van, amit Sicike írt: előbb nőgyogyi, ír egy fecnit a házidokinak, majd házidoki. Elsején elég menned, aztán szépen szólsz a munkáltatódnak (ha nem tudná), hogy akkor mától táppénz. A házidoki (nálunk az asszisztense) mondani fogja majd, hogy milyen időközönként mehetsz a táppénzes papírért, ezt vagy a munkáltatónak vagy a TB-nek kell küldeni. Én annak idején a TB-nek küldtem, mert a munkáltató is csak postázta volna nekik (nem TB kifizetőhely a munkáltatóm), így megúsztam egy elkeveredési lehetőséget.
3387. d@nu (válaszként erre: 3385. - Sicike78)
2008. aug. 27. 17:24

Miért kell 3 hetente vinni a nőgyogyitól ilyen papírt???

Szülés előtti 24 nap TGYS - nem muszáj, mehetsz a szülés napjától is. Elvileg a törvény szerint "lehetőség szerint" kell kiadni a szülés napja előtt, de első szülésnél sztem jobban jársz, ha a táppénz megy a szülés napjáig és csak a szüléssel kezded a TGYSt.

3386. 0c89f979f8 (válaszként erre: 3384. - Macs77)
2008. aug. 27. 17:23
A táppénz nekem is új. Én olyasmit tudok, hogy talán a háziorvoshoz kell menni, aki ad táppénzes papírt. De állítólag ezt a papírt a végén adja oda, tehát első alkalommal talán a 3. hét végén. Akkor kell eljuttatni a Tákiszhoz vagy a munkahelyre. De ez mind TALÁN. Kellene, hogy valaki megerősítsen. S mikor menjek a dokihoz???? 1-jén, vagy már most szóljak neki??????

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook