2008 decemberében születő babák és anyukáik (beszélgetés)
Köszi az informálást. Sokat segít. Így legalább nem veszlek el a bürokrácia útvesztőiben! :-))
Ha lesz még kérdésem, felteszem. Köszi!!!!! :-DDDD
Mindig egyedül vagyok itt??
Jó idő van ma, nincs nagy meleg, ezt élvezitek, azért nem vagytok gép előtt??
Szia, te is pénteken mész 4d-re!
Megkérdezhetem hova???
Sziasztok!
Voltam tegnap dokinál szerencsére ok minden, azért érzem annyira a görcsöket mert a harmadik terheség és ilyenkor a méh erősebben reagál.Írt fel calciumot láb görcsre. Na lépek viszem aput dokihoz. Szép napot!
szia!
biztos jók lesznek az eredményeid.nah az tök jó h mentek 4D re !!!Gondolom már alig várod h lásdd a kiscsajszit!!!
Szép jó reggelt kívánok mindenkinek!
Szeretném a tanácsotokat,véleményeteket kérni. A terheléses cukrom jó lett de van egy-két olyan dolog amit nem tudom hová tenni. Hátha valaki tudja közületek. Mit jelent az alacsony cisztatin c szint? És a magas CRP szint? Illetve a vizeletben sok amorf szemcse, szemcsés cylinder és magas vörösvértest szám? Felfázva nem vagyok, legalábbis nem érzem.
Más! De jó hogy már ennyire előre vagytok a vásárlással. Én babonából még semmit sem vettem meg. És nem is akarok. Majd a 30. hét tájékán.
A hajfestés ki látt ám vesézve, de mi van a dauerrel(??? jól írtam)? Azt lehet?
Szép napot mindenkinek!
(Már csak egy munkanap és végre 1 héten szabin leszek én is (a nyáron először)!)
Szia!
Őszinte részvétem:(( Amikor 7 hónapos terhes voltam a kis fiammal akkor halt meg a mamám ,pedig nagyon várta a fiam születését ,úgy halt meg szegény, h azt hitte meg született az unoka:( Próbálj arra gondolni, h a leendő gyermeked örökölni fog valamit apukádtól és tovább fog élni ez által.Én próbálom úgy fel fogni, h előbb utóbb találkozni fogunk szeretteinkkel.
sziasztok.
én már kari óta itthon vagyok ugyan is én jövőhéten szülnék ha megmaradt volna az a másik babó:(((
de az isten vagy ki megajándékozott a kislányomal ugyebár most.
tetnap megvolt a terheléses ami nem is volt szönyűű sőőőt. citromlével jót limonádéztam.
eredmény pénteken mert az aszisztens csajszi szabin van addig és aki ott van helyette szarik felvenni a telót.
pénteken 4d:)))
Bocs, nem voltunk itthon.
TGYS, GYED - igénylést a munkáltatónak kell benyújtani. Ez úgy néz ki, hogy ők adnak fizuigazolásokat is (ez kell az elbíráláshoz), és elvileg ők továbbítják az OEP felé, amennyiben nem TB kifizetőhely a munkáltatód.
Ez a gyakorlatban nálam úgy volt (szerintem most is így lesz), hogy minden papírt kikértem tőlük és a férjem személyesen bevitte a Teve utcába, egyrészt én féltem, hogy a posta jóvoltából nehogy elkavarodjanak a papírjaim (anyakönyvi kivonat, kiskönyv, orvosi igazolások stb. - ezeket pótolni igen körülményes), másrészt ez így a leggyorsabb, mert bár ilyenkor sorbanállás van, de azonnal iktatják a papírokat és nem kell heteket várni erre is (ergo: előbb jön a pénz). Megmondják ott azonnal, ha hiányzik valami, másnap már tudod is pótolni, nem az van, hogy másfél hónap után te telefonálsz, és akkor derül ki, hogy hiányzik még 1-2 irat. Egyébként a legjobb, ha fel tudod őket hívni az igénylés előtt (ritkaságszámba megy, hogy ne csak kicsöngjön a telefon :D), akkor pontosíthatod szóban, hogy mit is kérnek, így -elvileg- nem maradhat semmi el.
Igénylőlap: netről letölthető (azt hiszem, ilyenkor nem elég az "aláírós résznél" aláírni, hanem minden oldalon alá kell), vagy kikéred a MEP-nél a formanyomtatványt, de ha felkészült a munkáltatód, akkor van nekik is. Ami fontos, hogy az igényléshez szükséges iratok meglegyenek, ennek a listája fent van szintén a neten az igénylőlapok mellett.
Először TGYS-t igényelsz - ez ugye az OEP-hez (igénylés szempontjából a munkáltatódhoz) tartozik. Emellett igényelsz a MÁK-tól anyasági támogatást (egyszeri), és családi pótlékot (azt hiszem a gyerek nagykorúságáig jár). (Itt is ajánlom a személyes ügyintézést, igaz, sorban kell állni, de szerintem megéri - nekem a férjem az OEPet és a MÁKot egy nap alatt letudta - igaz, szerencséje is volt, nem voltak sokan...)
Ha a TGYS lejár, akkor újra kezded a procedúrát, megigényled a GYEDet, ugyanazok a papírok kellenek hozzá, a munkáltatónak új fizuigazolást kell kiállítania és az alapján fogják elbírálni a pénzt. A GYEDet a következő évfordulónál újra bírálják, de ez sokat nem jelent - csak ha éppen a határ körül mozog a fizud.
Ha a babó betöltötte a két évet és te még otthon maradsz, akkor jön a GYES, ezt már nem az OEP-nél, hanem a MÁK-nál kell igényelni és ehhez már a munkáltatónak nincs köze, csak annyiban, hogy fizunélküli szabit igényelsz tőlük - és ezt ők engedélyezik is.
Még valami? :)
sztem én is lepihentetem magam, elég volt a mai nap.. reggel a melóhelyről majd benézek megint ..
Jó pihenést!
hát igen, sok mindentől ellehet kapni, nekem a cicák csak ide a kertbe járnak ki , meg szinte egész nap alszanak , éjszaka meg van egy helység ami az övéké, olyan kazánház féle ők ott alszanak,
nah most megyek pihizni, holnap majd jövök,
ja tök véletlenszerű lehet, hisz ha boltban veszel húst és nyersen megfogdosod lehet attól is el lehet kapni...
a macsek meg sztem ha kijár a házból nagyjából egy környezetet jár be és sztem igen kicsi az esélye, hogy pont akkor szedi össze..
szióka!
Köszi szépen, nagyon oda vagyok tőle, olyan kis aranyos volt, ahogy ásítozott meg bújt el a dokibá elől :)
Jól elhaladtál a vásárolgatással! Már tök jól áll a babakelengyéd! :) Mi is haladunk a babaszobával: kifestettük, megvettük a kiságyat, matracot. Örököltünk egy csomó babaholmit, elhoztuk a bútort, még fogantyút kell beszerezni, meg lassan nekiállok végre dekorálni a szekrényt...
halihó!
nálam minden vérvételkor szűrik a toxoplazmát is. Mondtam a védőnőnek, hogy mióta az eszemet tudom vannak macskák körülöttem, meg a földet is turkálom előszeretettel, biztos elkaptam már, de mivel nem áll szándékomban a macsekokat nem simizni, meg nem megengedni, hogy bejöjjenek a házba ezért jó volna megnézni..
És majd leesett az állam mikor az lett az eredmény, hogy nem estem még át rajta... Szóval minden vérvételkor plussz 1 cső vér toxora...
szia!
hát vigyázok , vigyáztam eddig is a pici cicákkal , a párom ürítette az almot vagy én de csak kesztyűbe.én öröklök etetőszéket így nem kell vennem,most is vigyázok a nagyobbacska cicával is ha dögönyözöm után mindíg mosok kezet.nem voltam toxoplazma vizsgálaton, de szerintem én már áteshettem rajta , amit abból gondolok h 3 éves korom óta volt mindíg cicám, bár ez nem jelent semmit.de azért óvatos vagyok.amugy azt nem tudod véletlen h a picic cica mekkora koráig üríti, ?
Köszi az infókat, így már érthető. Valami hasonlót tudtam, de ez átlátható.
A TGYS-t nekem kell igényelnem a honnan is? Gondolom igénylőlap az internetről is letölthető. Erről tudsz valamit???
TGYS - "terhességi gyermekágyi segély" - a szülési szabadság időtartamára jár - a szülési szabadság az, amit "lehetőség szerint" :)) meg kell kezdeni 24 nappal a szülés előtt
összege: fizu 70 %-a, asszem legalábbis, de van ennek valami nagyon hivatalos megfogalmazása is - úgy számolják ha jól emlékszem, hogy a szülés előtti naptári év (2007) napi átlagkeresetének veszik a 70%-át, nincs maximalizálva (ezért jársz jobban, ha kivárod a szülés napját vele
ideje: 168 nap
GYED - "gyermek ellátási díj" vagy ilyesmi
összege: fizu 70%-a, de maximalizálva van (most valami kilencevnegynéhányezer -a járulékok)
ideje: gyermek 2 éves koráig
GYES - "gyermek ellátási segély" - fix és nagyon semmi összeg, talán az öregségi nyugdíjjal vagy mivel egyenlő, most nekem nincs nettó 30e
ideje: gyermek 3 éves koráig (vannak esetek, amikor tovább, de alap esetben eddig)
CSP - "családi pótlék" - most 12e valamennyi/gyerek
Húúú, ezek még olyan nehéz fogalmak (TGYS, GyED, GYES stb.), de tanulom őket. :-)
Most hívtam a dokimat, valóban ő ad javaslatot, s a háziorvos ír ki.
Miért kell 3 hetente vinni a nőgyogyitól ilyen papírt???
Szülés előtti 24 nap TGYS - nem muszáj, mehetsz a szülés napjától is. Elvileg a törvény szerint "lehetőség szerint" kell kiadni a szülés napja előtt, de első szülésnél sztem jobban jársz, ha a táppénz megy a szülés napjáig és csak a szüléssel kezded a TGYSt.